Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ИЗЛОЖБА "ИНДУСТРИЈСКА СВОЈИНА СРБИЈЕ" У ГАЛЕРИЈИ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ САНУ

ИЗЛОЖБА "ИНДУСТРИЈСКА СВОЈИНА СРБИЈЕ" У ГАЛЕРИЈИ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ САНУ

16. новембар 2015.

У току је изложба под називом "Индустријска својина Србије у оквиру обележавања 95 година заштите интелектуалне својине". Изложба је свечано отворена 12. новембра 2015. године, а реализована је у сарадњи са Галеријом науке и технике САНУ и уз финансијску подршку Европског завода за патенте. Изложба ће бити отворена до 25. новембра 2015. године.

Изложбу су 16. новембра, у оквиру централне прославе 95 година заштите интелектуалне својине, посетили представници 23 земље из региона, Европе и света као и представници међународних и регионалних организација у области интелектуалне својине у којима је Србија остварила чланство.

Са циљем да представи заштиту права индустријске својине на територији наше земље и њен значај, изложба приказује изабране домаће патенте, брендове, индустријски дизајн и ознаке географског порекла који су своју репутацију градили управо на темељу регистрације у Заводу за интелектуалну својину, или у централним европским и међународним организацијама за заштиту индустријске својине у којима је Србија остварила чланство.

Имајући у виду значај истраживања за технолошки развој земље, поставком су обухваћени проналасци из области медицине и фармације, пољопривреде и прехрамбене технологије, као и низ проналазака који се тичу обновљивих извора енергије, санације клизишта и заштите животне средине.

Део изложбе посвећен је домаћим култним патентима из прошлог века које су стварали наши научници са значајним доприносом на пољу технике. Реч је о патентима наших уважених научника Милутина Миланковића, Бранка Жежеља, Миомира Вукобратовића, Бранка Билена и Данице Гајић.

Фотографије са свечаног отварања изложбе можете преузети са следећег линка:
https://sr-rs.facebook.com/Galerija-nauke-i-tehnike-SANU-187962254566913/


Све експонате изложбе можете погледати у публикацији "95 година заштите интелектуалне својине" на овом линку.