Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАНИ НОВИ СЕМИНАРИ ЕДУКАТИВНО-ИНФОРМАТИВНОГ ЦЕНТРА

26. мај 2011.

Стручњаци Завода за интелектуалну својину одржали су јуче предавања на Технолошко-металуршком факултету у Београду, Институту за испитивање материјала у Београду, као и у просторијама Регионалне развојне агенције Златибор.

На предавању које је одржано у великом амфитеатру Технолошко-металуршког факултета у Београду било је присутно педесетак доктораната, а тема је обухватила значај заштите и врсте права интелектуалне својине, са акцентом на условима за патентну заштиту у Србији и поступку заштите нових техничких решења на међународном нивоу. Пажња је посвећена и коришћењу ресурса инфомација које се налазе у патентној документацији, као и алатима за претраживање слободно доступних патентних база. Друга сесија предавања за исту циљну групу биће одржана 1. јуна, а предавање ће покрити тему састављања патентних пријава са специфичним примерима из хемије и хемијске технологије.

Семинар који је одржан на Институту за испитивање материјала ИМС носио је назив «Патентна заштита и коришћење информација садржаних у патентној документацији». Осим услова за патентну заштиту, предавања су обрадила теме поступка за признање патента у Србији, Европског патента, као и базе и алате за претраживање патентне документације. Учесници, међу којима су били и истраживачи института који већ имају искуства у патентирању проналазака, изразили су жељу за новим семинарима, а посебно за демонстрацијом претраживања у патентним базама података.

У Регионалној развојној агенцији Златибор јуче је организован семинар на тему значаја заштите права интелектуалне својине. На семинару је било речи о заштити знака жигом, затим о колективном и сертификационом жигу, о заштити новог изгледа производа индустријским дизајном, као и о ознакама географског порекла. Посебна пажња посвећена је и пословним тајнама. Семинар, који је био одлично организован од стране Регионалне развојне агенције Златибор, био је изузетно посећен и сви присутни су активно учествовали у дискусији која је уследила након предавања.