Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

СЕМИНАР О ЕВРОПСКОМ ПАТЕНТНОМ СИСТЕМУ

СЕМИНАР О ЕВРОПСКОМ ПАТЕНТНОМ СИСТЕМУ

13. мај 2011.

Данас сe у Београду завршава дводневни семинар о Европском патентном систему у организацији Завода за интелектуалну својину, у оквиру пројекта „Подршка оснивању Едукативно-информативног центра Завода за интелектуалну својину Републике Србије“, који финансира Европска унија, а спроводи Европски завод за патенте. Семинар је намењен свим корисницима патентног система, а пре свега патентним заступницима, проналазачима и представницима факултета, института и привредних друштава.

Систем европског патента омогућава рационализацију пријављивања, испитивања и издавања патента. Српска предузећа, научне институције и проналазачи могу да заштите своје проналаске широм европског тржишта подношењем једне пријаве патента Европском заводу за патенте, преко Завода за интелектуалну својину Републике Србије.

Семинар намењен упознавању са Европским патентним системом одржан је у два дела. У четвртак, 12. маја, семинар је одржан у хотелу „Зира“ у Београду, где су међу предавачима били представници Европског патентног института, Европске патентне академије, Европског завода за патенте и Завода за интелектуалну својину Републике Србије. Скуп су отворили Бранка Тотић, директорка Завода за интелектуалну својину, Јоланда Сан Хозе, представник делегације Европске уније у Републици Србији и Давид Јелерчић, представник Европског завода за патенте.

''Србија је у октобру прошле године постала чланица Европске патентне организације, што је поред олакшаног поступка подношења пријава за заштиту проналазака у земљама чланицама ове организације омогућило бољи приступ огромном потенцијалном тржишту за наше проналазаче и предузећа. Семинар је прилика да се привредни и академски субјекти, као и правни заступници упознају са европским патентним системом, ради своје добробити, као и поспешивања привредног развоја Србије'', изјавила је Бранка Тотић, директорка Завода за интелектуалну својину, отварајући скуп.

Јоланда Сан Хозе, први секретар и шеф сектора делегације Европске уније у Републици Србији потврдила је да Србија чини важне напоре у унапређењу правног оквира за патенте и да Европска Унија веома цени уложене напоре. ''Иако је законодавство кључни елемент овог комплексног сектора, само права имплементација и употреба закона од стране фирми и проналазача утицаће на прави начин на напредак и економски развој. Од велике важности биће и комуникација са главним партнерима, као и њихово учешће у овом процесу'', нагласила је Сан Хозе.

На овом одржаном семинару, посебан нагласак дат је едукацији домаћих корисника патентног система, у које се убрајају проналазачи, истраживачи и привредни субјекти. Учесници су упознати са поступцима признавања европских и националних патената, а у циљу подршке развоју иновација и њиховој примени у привреди Србије. Учесницима су, такође, представљене институције међу којима су Европски патентни институт, Европска патентна академија и Завод за интелектуалну својину, док је завршетак првог дана семинара обухватио техничке области од посебног интереса – проналаске примењене на рачунарима и проналаске из биотехнологије.

У петак, 13. маја, семинар је настављен у Заводу за интелектуалну својину. Предавања су одржали представници Европског завода за патенте, а централне теме биле су заступање и Регистар европских патената. Присуствовало је више од 40 учесника, међу којима је највише било патентних заступника.