Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

26. април 2011.

Завод за интелектуалну својину жели да обавести јавност у Србији да се данашњи дан широм наше планете обележава као Светски дан интелектуалне својине, празник свих иноватора и уметника света. Светска организација за интелектуалну својину (WIPO) је 2001. године установила овај празник у циљу развоја свести о растућој улози интелектуалне својине у свакодневном животу, као и у циљу обележавања доприноса проналазача и уметника општем развоју човечанства.

Ове године Светски дан интелектуалне својине слави улогу дизајна на тржишту, у друштву и у обликовању иновација будућности, носећи пригодну поруку “Дизајнирање будућности”. Тиме Светска организација за интелектуалну својину указује да је индустријски дизајн незаобилазан чинилац даљег напретка човечанства и позива владе, организације, школе и предузећа широм света да данас прославе дизајнере који обликују будућност. Индустријски дизајн је важан јер повећава вредност производа, чини га привлачним и допадљивим за купце, па чак може бити његова једина продајна вредност. Индустријски дизајниране производе можемо пронаћи свуда око нас. Изглед модерних аутомобила, бочица парфема, ручних ташни, па чак и кућа данас представља заштитне знаке предузећа или индивидуалних креатора који су их створили. На глобалном нивоу, све већа пажња се посвећује тзв. „зеленом дизајну“, односно новим дизајнерским решењима која доприносе одрживости животне средине.

У вези са овогодишњом темом Светског дана интелектуалне својине, Завод за интелектуалну својину има задовољство да обавести јавност да ће 27. и 28. јуна у организацији Светске организације за интелектуалну својину и нашег Завода у Београду бити одржан Регионални семинар о индустријском дизајну, на коме ће предавања одржати водећи европски стручњаци из ове области. Одржавање овог семинара је само један од корака у подизању свести у друштву, а посебно код малих и средњих предузећа, о значају индустријског дизајна за развој конкурентности.

Поруку генералног директора Светске организације за интелектуалну својину, г-дина Френсиса Гарија, поводом Светског дана интелектуалне својине можете прочитати овде.