Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

КОНФЕРЕНЦИЈА О СПРОВОЂЕЊУ И КОМЕРЦИЈАЛИЗАЦИЈИ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

КОНФЕРЕНЦИЈА О СПРОВОЂЕЊУ И КОМЕРЦИЈАЛИЗАЦИЈИ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

14. април 2011.

У просторијама Привредне коморе Србије је у претходна два дана одржана регионална конференција на тему спровођења и комерцијализације права интелектуалне својине. Конференција је организована од стране Економског комитета Уједињених нација за Европу (UNECE), Завода за интелектуалну својину и Привредне коморе Србије. На конференцији су учествовали представници страних и домаћих компанија, док су међу предавачима били представници Светске организације за интелектуалну својину, као и представници из Србије, Хрватске, Албаније, Немачке, Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине.

Директорка Завода за интелектуалну својину Републике Србије, Бранка Тотић, истакла је да се економски потенцијали данас не процењују на основу природних ресурса, већ на основу знања и интелектуалне својине. У развијеним земљама, из године у годину расте удео интелектуалне својине у вредности предузећа, а у неким земљама достиже и 50 одсто, нагласила је Тотић. У Србији 99,8 одсто предузећа спада у мала и средња (МСП); она су и на западу покретач економског развоја, али их карактерише низак технолошки и иновативни ниво. У погледу проблема пиратерије у Србији, Бранка Тотић је рекла да је наш циљ, као и циљ других земаља у развоју, да пиратерију и кривотворење сведемо на подношљив ниво. Истичући значај интелектуалне својине за привредни развој, потпредседница ПКС, Видосава Џагић, истакла је да је наш циљ да се што више патентних решења имплементира у привреди, нагласивши да та решења треба да постану део пословних и економских стратегија наших компанија.

Ралф Хајнрих, представник UNECE, подсетио је да је оваква конференција одржана пре две године у Скопљу и нагласио важност регионалних окупљања у југоисточној Европи за размену знања и искустава у области заштите интелектуалне својине. Данас иновације имају међународни карактер и све је већи број патената који су дело коаутора из различитих земмаља, или су финансирани из иностранства, што је један од разлога потребе да се законодавство у овој области усагласи. Иако је до иновације тешко доћи, јер је она више од добре идеје, треба јој успешна комерцијализација, захтева улагање напора и новца, уз неизбежан ризик, иновација се може лако имитирати и копирати по нижој цени од конкуренције, рекао је Хајнрих.

Гошћа из Албаније, Николета Ђордени, изнела је албанска искуства у вези са заштитом интелектуалне својине и презентовала кораке у доношењу законске регулативе, које, по њеним речима, треба да се заврши у септембру 2011. када ће албански парламент усвојити законе који су потпуно хармонизовани са регулативном Европске уније. У пленарном делу првог дана конференције говорили су још Лидија Вигњевић, директорка Института за интелектуалну својину БиХ и Слободан Марковић, професор Правног факултета Универзитета у Београду, а потом је рад настављен у паралелним сесијама, везаним за сегмент спровођења и сегмент комерцијализације.