Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

26. април 2006.

У заводу за интелектуалну својину обележен је 26. април, Светски дан интелектуалне својине. На свечаности је прочитана порука др Камила Идриса, директора Светске организације за интелектуалну својину, а скупу се обратио и директор Завода, проф др Слободан Марковић.

Ове године Светски дан интелектуалне својине прослављен је у знаку 150. године од рођења Николе Тесле чије су визионарске речи о значају интелектуалне својине и данас актуелне.

О томе је говорио Владимир Јеленковић, директор Музеја Николе Тесле, који је подсетио да је Тесла већ 1906. указивао да је "један од највећих проблема са којим се свет суочава проналажење пута и начина да се заштити интелектуална својина. Што се више развијамо, то нам се ова потреба снажније намеће. Требало би поставити коначни циљ да дођемо до закона и прописа који би били бар толико прецизни, колико је то случај код власништва над опипљивим предметима... " Тесла је такође наглашавао да " ако са потребном ширином посматрамо завод за патенте, моћи ћемо боље да ценимо њен огроман утицај на добробит и морал земље. Тако важну установу би требало најлибералније третирати. А сада то нипошто није случај. Сви одсеци су потпуно затрпани послом, а плате службеника су срамно мале. Рекао бих да би плате испитивача требало бар удвостручити, а повећати и њихов број и навести способне људе да остану у Заводу. "

Компанија Здравље – Актавис представила је свој нови производ за који је добила Европски патент и указала на могућности савременог комерцијалног искоришћавања интелектуалне својине.

По већ утврђеној традицији додељене су и награде ученицима средњих школа који су писали саставе на теме повезане са стваралаштвом и интелектуалном својином. Овог пута награђени су ученици гимназије Јован Јовановић Змај из Новог Сада Бранислава Совиљ, Ана Парошки и Коста Поповић, који су показали веома добро разумевање друштвених појава повезаних са интелектуалном својином.