Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ - 26. АПРИЛ

Порука Френсиса Гарија, генералног директора Светске организације за интелектуалну својину

Музика представља део револуције која се дешава око нас, револуције која фундаментално мења начине на који се креативна дела стварају, преносе и конзумирају.

Захваљујући дигиталној технологији и интернету, ми смо данас у могућности да допремо до много више музичких дела, него што је то био случај икада у историји. Интернет је створио глобално тржиште, али и глобалну позорницу за музику, и управо је то та дивна чињеница којом се љубитељи музике широм света наслађују.

Морамо се старати да не изгубимо фокус са креатора и извођача у новој дигиталној економији. Да ли њиховој улози додељена адекватна вредност у овим новим системима? Ово је питање од суштинског значаја. Веома је важно за „живу“ културу да креатори, композитори, текстописци и извођачи буду у могућности да остваре пристојну економску надокнаду на основу њиховог стваралаштва у музици. Без њих и ми бисмо остали без музике.

Огроман уметнички, лични, друштвени и економски напори се улажу у креирање и извођење музике. Ми морамо наћи начин да обезбедимо њену одрживост у економији. Моја порука поводом Светског дана интелектуалне својине гласи „не узимајте музику здраво за готово; цените је“.

Данас је дан да се устане и стане за музику, да се обезбеди да наши музичари имају фер третман, као и да се цени њихова креативност и њихов јединствени допринос нашим животима.