Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

СРЕЋНИ НОВОГОДИШЊИ И БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ

СРЕЋНИ НОВОГОДИШЊИ И БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ

31. децембар 2013.

Срећне новогодишње и божићне празнике жели вам Завод за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ

24. децембар 2013.

Од 1. јануара 2014. године ће се примењивати нова Одлука о висини и начину плаћања трошкова поступка и трошкова за пружање информационих услуга Завода за интелектуалну својину. Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС“, број 113/2013 од 20.12.2013. године.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ СРБИЈЕ

ПРЕДАВАЊЕ У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ СРБИЈЕ

23. децембар 2013.

Привредна комора Србије и Удружење индустрије минералних вода су, у сарадњи са Заводом за интелектуалну својину и компанијом Хенкел, у петак, 20. децембра организовали скуп на теме ,,Улога интелектуалне својине у индустрији флаширане воде'' и ,,Безбедност хране''. Предавања су одржана у оквиру редовне годишње скупштине Индустрије вода.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ФОРУМ "АРГУМЕНТИ" - ИНОВАЦИЈЕ И ПРИВРЕДА

ФОРУМ "АРГУМЕНТИ" - ИНОВАЦИЈЕ И ПРИВРЕДА

19. децембар 2013.

У Танјугу је у среду, 18.12, одржан Форум “Аргументи” на тему иновација и привреде. Међу учесницима су били директор Фондације Конрад Аденауер, Хенри Боне, директор USAID пројекта одрживог локалног развоја, Хауард Окмен, директор Истраживачке станице Петница, Вигор Мајић, руководилац центра за едукацију и информисање Завода за интелектуалну својину, Данијела Златић-Шутић, Милош Милисављевић из фирме Strawberry Energy и Иван Бјелајац из фирме „Prelovac media“.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

PRAKTIKA INTERN 2014 - ПРОГРАМ ОБУКЕ ЕВРОПСКЕ ПАТЕНТНЕ АКАДЕМИЈЕ

18. децембар 2013.

Европска патентна академија организује програм обуке „Praktika Intern 2014“ за професионалце у области патената. У зависности од знања и искуства, учесници могу да похађају двонедељни курс (модул 1), да раде као испитивачи (модул 2), или као чланови техничког жалбеног већа (модул 3).

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЕВРОПСКИ ПАТЕНТНИ ДОКУМЕНТИ ДОСТУПНИ И НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

18. децембар 2013.

Европски патентни завод јуче је додао нову и коначну групу језика у услугу машинског превођења под називом „Patent Translate“, међу којима су албански, естонски, летонски, литвански, македонски, српски, турски и хрватски језик. Patent Translate сада обухвата свих 28 званичних језика у земљама чланицама Европске патентне организације, као и руски, кинески, јапански и корејски језик. Ова услуга машинског превођења се може користити у бази патентне документације Espacenet, као и на серверу објављених европских патентних докумената.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ НА МАШИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ

ПРЕДАВАЊЕ НА МАШИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ

13. децембар 2013.

Предавање на тему основа интелектуалне својине и патентне заштите одржано на Машинском факултету у Београду за студенте четврте године, у оквиру наставе из предмета мехатроника. Истакнут је значај принципа патентне заштите у оквиру развојно-истраживачких активности, са навођењем примера блиским студентским пројектима. Студенти су показали велико интересовање за тему, као и за принципе патентног менаџмента, стратешког коришћења патентних информација и трансфера технологије.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПОСЕТА СТУДЕНАТА МАШИНСКОГ ФАКУЛТЕТА ЗАВОДУ

ПОСЕТА СТУДЕНАТА МАШИНСКОГ ФАКУЛТЕТА ЗАВОДУ

5. децембар 2013.

Данас су у посети Заводу били докторанти и студенти мастер студија са Машинског факултета у Београду, у циљу упознавања са прописима и праксом Завода при спровођењу поступака заштите права интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ О УПРАВЉАЊУ ИНТЕЛЕКТУАЛНОМ СВОЈИНОМ НА ФАКУЛТЕТУ ОРГАНИЗАЦИОНИХ НАУКА

3. децембар 2013.

У оквиру сарадње Завода за интелектуалну својину и Факултета организационих наука, на факултету је јуче од стране представника Едукативно-информативног центра Завода одржано предавање о систему интелектуалне својине, уз фокус на аспект менаџмента овим обликом интелектуалног капитала, за студенте четврте године студија.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР "ИНТЕЛЕКТУАЛНА СВОЈИНА ЗА ПОСЛОВАЊЕ" У КРАЉЕВУ

СЕМИНАР "ИНТЕЛЕКТУАЛНА СВОЈИНА ЗА ПОСЛОВАЊЕ" У КРАЉЕВУ

29. новембар 2013.

У четвртак је у регионалној привредној комори Краљева одржан семинар о коришћењу интелектуалне својине у пословању за око тридесет чланова Одбора за развој МСП и Одбора за науку, квалитет, стручно образовање и менаџмент.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ИСПИТ ЗА ЗАСТУПНИКЕ

28. новембар 2013.

Завод за интелектуалну својину објављује да ће се писмени део посебног стручног испита за лица која се баве заступањем у поступку заштите проналазака, жигова, индустријског дизајна и ознака географског порекла одржати у просторијама Завода за интелектуалну својину дана 24.12.2013. године, са почетком у 10 часова.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОКОНЧАН СЕМИНАР О ПАТЕНТНОЈ ЗАШТИТИ ПРОНАЛАЗАКА КОЈИ СЕ ПРИМЕЊУЈУ НА РАЧУНАРИМА И ПОСЛОВНИХ МЕТОДА

ОКОНЧАН СЕМИНАР О ПАТЕНТНОЈ ЗАШТИТИ ПРОНАЛАЗАКА КОЈИ СЕ ПРИМЕЊУЈУ НА РАЧУНАРИМА И ПОСЛОВНИХ МЕТОДА

20. новембар 2013.

Данас се у просторијама Завода завршио дводневни семинар о патентној заштити проналазака који се примењују на рачунарима и пословних метода, који су заједнички организовали Завод за интелектуалну својину и Европски завод за патенте.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР ЗА ИСТРАЖИВАЧЕ У BIOSENSE ЦЕНТРУ

СЕМИНАР ЗА ИСТРАЖИВАЧЕ У BIOSENSE ЦЕНТРУ

19. новембар 2013.

У петак, 15. новембра, на Факултету техничких наука у Новом Саду је одржан семинар „Увод у патентни систем“. Семинар је био намењен истраживачима BioSense Центра.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

УСЛУГЕ ЗАВОДА НА ПОРТАЛУ Е-УПРАВА

15. новембар 2013.

Завод за интелектуалну својину, у сарадњи са Управом за дигиталну агенду, завршио је процес постављања једног броја услуга на Портал е-Управа. У оквиру Портала развијена је функционалност која пружа могућност електронског плаћања услуга и подржана је од стране Управе за трезор Министарства финансија Владе Републике Србије.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О АУТОРСКОМ И СРОДНИМ ПРАВИМА

14. новембар 2013.

У периоду од 18. новембра до 16. децембра 2013. године биће одржана јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о ауторском и сродним правима.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАНА XIII КОНФЕРЕНЦИЈА КВАЛИТЕТА У ЗРЕЊАНИНУ

ОДРЖАНА XIII КОНФЕРЕНЦИЈА КВАЛИТЕТА У ЗРЕЊАНИНУ

7. новембар 2013.

У свечаној сали хотела Војводина у Зрењанину одржана je XIII Конференција квалитета са два уводна предавања и презентацијом дванаест радова. Уводничари конференције су били представници Министарства привреде и Завода за интелектуалну својину Републике Србије. На конференцији су учествовали и представници привредних субјеката, предузетника, здравствених установа, медијских кућа, образовних установа, студената и разних удружења.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

WIPO АПЛИКАЦИЈА "MADRID GOODS AND SERVICES MANAGER" ДОСТУПНА КОРИСНИЦИМА

4. новембар 2013.

Online апликација Madrid Goods and Services Manager (MGS) Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) постала је јавно доступна 1. маја 2013. године. Апликација је развијена од стране Међународног бироа са сврхом да пружи помоћ подносиоцима пријава при састављању листе роба и услуга које желе да обухвате националним и међународним жиговима.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

НОВИ БРОЈ БИЛТЕНА ЕИЦ

НОВИ БРОЈ БИЛТЕНА ЕИЦ

31. октобар 2013.

Изашао је нови, петнаести број Билтена Едукативно-информативног центра. Нови број можете преузети овде.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЗАВОД НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ПРИВРЕДЕ У ПАРАЋИНУ

31. октобар 2013.

Завод за интелектуалну својину ће учествовати на сајму привреде у Параћину у периоду од 31. октобра до 2. новембра 2013. године.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

УНАПРЕЂЕЊЕ УСЛУГА РЕГИОНАЛНИХ РАЗВОЈНИХ АГЕНЦИЈА У ФУНКЦИЈИ ИНОВАТИВНОСТИ МСП

УНАПРЕЂЕЊЕ УСЛУГА РЕГИОНАЛНИХ РАЗВОЈНИХ АГЕНЦИЈА У ФУНКЦИЈИ ИНОВАТИВНОСТИ МСП

30. октобар 2013.

У оквиру пројекта Програм интегрисане подршке иновацијама чији су корисници Министарство привреде, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Национална агенција за регионални развој, одржана је тродневна обука „Унапређење услуга регионалних развојних агенција у функцији иновативности МСП у Србији“ за мрежу представника регионалних развојних агенција.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

НАЦРТ ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ОЗНАКАМА ГЕОГРАФСКОГ ПОРЕКЛА

28. октобар 2013.

Израђен је Нацрт закона о изменама и допунама закона о ознакама географског порекла. Нацрт и образложење за доношење измена можете преузети на следећим линковима:
- Закон о ознакама географског порекла
- Нацрт закона о изменама и допунама Закона о ознакама географског порекла
- Образложење Закона о изменама и допунама закона о ознакама географског порекла

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН ЕПО СЕМИНАР "ЕВРОПСКИ ПАТЕНТНИ СИСТЕМ И ПАТЕНТНА ЗАШТИТА У ЕВРОПИ" У ПОДГОРИЦИ

ОДРЖАН ЕПО СЕМИНАР "ЕВРОПСКИ ПАТЕНТНИ СИСТЕМ И ПАТЕНТНА ЗАШТИТА У ЕВРОПИ" У ПОДГОРИЦИ

28. октобар 2013.

У Хотелу Апарт Премијер у Подгорици је у четвртак 24. октобра одржан семинар „Европски патентни систем и патентна заштита у Европи“, у организацији Европске патентне академије Европског завода за патенте и Завода за интелектуалну својину Црне Горе. Семинару је присуствовало више од тридесет учесника из различитих државних институција, попут Министарства економије у чијој је надлежности Завод за интелектуалну својину Црне Горе, као и запослени у царини, судије, адвокати и заступници у области интелектуалне својине, представници факултета и други.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЕУ ПОХВАЛИЛА НАПРЕДАК СРБИЈЕ У ОБЛАСТИ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

25. октобар 2013.

У новом објављеном извештају о напретку Републике Србије у евроинтеграцијама дата је позитивна оцена прогресу који је Србија остварила у области интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПУБЛИКАЦИЈЕ ЗАВОДА НА 58. САЈМУ КЊИГА

21. октобар 2013.

На јуче отвореном 58. међународном сајму књига у Београду можете погледати сва доступна издања Завода за интелектуалну својину. Издања су изложена на штанду Центра за промоцију науке.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

WIPO СЕМИНАР О ФЛЕКСИБИЛНОСТИМА ПАТЕНТНОГ СИСТЕМА У КАЗАХСТАНУ

18. октобар 2013.

WIPO Семинар за одређене земље Кавказа, Централне Азије, Источне и Централне Европе, Балтика и Медитерана, о примени и коришћењу флекибилности патентног система, одржан је од 16. до 18. октобра 2013. године у Казахстану.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЗАВОД ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ НА РЕГИОНАЛНОМ САЈМУ ПРИВРЕДЕ У НОВОЈ ПАЗОВИ

ЗАВОД ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ НА РЕГИОНАЛНОМ САЈМУ ПРИВРЕДЕ У НОВОЈ ПАЗОВИ

15. октобар 2013.

На регионалном сајму привреде у Новој Пазови који се одржавао на комплексу Спортско рекреативних базена од 10.-11.10.2013.године, учествовао је велики број привредника, институција, где су представници Завода на свом штанду давали информације о правима интелектуалне својине и њиховој заштити.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ТЕСЛА ФЕСТ 2013

ТЕСЛА ФЕСТ 2013

15. октобар 2013.

У свечаној сали Техничког факултета у Новом Саду, у оквиру 27. Тесла феста, 15. октобра 2013. године, одржана је Међународна конференција о интелектуалној својини, у организацији Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), Завода за интелектуалну својину, Савеза проналазача Војводине и Техничког факултета у Новом Саду.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ У ПРИВРЕДНОМ ДРУШТВУ ЛИМУНДО

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ У ПРИВРЕДНОМ ДРУШТВУ ЛИМУНДО

10. октобар 2013.

Представници Завода су запосленима у привредном друштву Лимундо одржали предавање о правима интелектуалне својине, пре свега о жигу и ауторском и сродним правима. Запослени се у оквиру овог правног лица баве посредовањем у е-трговини путем својих веб сајтова Лимундо и Купиндо.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАНА РАДИОНИЦА О ПРЕТРАЖИВАЊУ У ESPACENET БАЗИ ПАТЕНТНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ

ОДРЖАНА РАДИОНИЦА О ПРЕТРАЖИВАЊУ У ESPACENET БАЗИ ПАТЕНТНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ

9. октобар 2013.

Јуче је за заинтересоване полазнике претходно одржаног семинара „Увод у патентни систем“ одржана радионица о претраживању патентне документације коришћењем највеће доступне базе патентне документације са слободним приступом - Espacenet.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ФОНД ЗА ИНОВАЦИОНУ ДЕЛАТНОСТ ОБЈАВЉУЈЕ ПРОДУЖЕТАК РОКА ЗА ПРИЈАВУ ПРОЈЕКАТА

3. октобар 2013.

Обавештавамо све заинтересоване компаније да је Фонд за иновациону делатност продужио рок за достављање пријава пројеката, у оквиру Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација. Нови рок за пријаву пројеката је 28. октобар 2013. до 17 часова.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР "УВОД У ПАТЕНТНИ СИСТЕМ"

СЕМИНАР "УВОД У ПАТЕНТНИ СИСТЕМ"

27. септембар 2013.

Данас је у Заводу одржан други овогодишњи семинар „Увод у патентни систем“, у организацији Едукативно-информативног центра. Семинар је био отворен за јавност, те је привукао пажњу више од тридесет представника привредних друштава, института и факултета, као и адвоката, заступника и индивидуалних проналазача.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ФИРМИ DREN COMPANY

СЕМИНАР ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ФИРМИ DREN COMPANY

27. септембар 2013.

Данас је у Заводу одржан семинар за запослене у Dren Company д.о.о. На предавањима је било речи о основама о правима интелектуалне својине, заштити знака жигом, заштити индустријског дизајна и ознака географског порекла, поступцима који се воде пред Заводом за интелектуалну својину, као и о међународној регистрацији права интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ШЕСТА ОЛИМПИЈАДА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ У МОСКВИ

ШЕСТА ОЛИМПИЈАДА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ У МОСКВИ

26. септембар 2013.

У току је позив за све средњошколце од 14-18 година са знањем руског језика за конкурс за учешће на 6. међународној олимпијади интелектуалне својине, коју наредне године организује Руска државна академија за интелектуалну својину (РСАИП). Рок за пријављивање је 20. децембар 2013. године.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ У СЛОВЕНАЧКОМ ПОСЛОВНОМ КЛУБУ

ПРЕДАВАЊЕ У СЛОВЕНАЧКОМ ПОСЛОВНОМ КЛУБУ

20. септембар 2013.

У организацији Словеначког пословног клуба, представници Завода за интелектуалну својину су јуче одржали семинар под називом „Заштита права интелектуалне својине у Србији – Где? Како? Зашто?“ На семинару су представљене надлежности Завода за интелектуалну својину, едукативне активности Завода и основе о правима интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЧИ ЗАВОДА НА СЕМИНАРУ ЕВРОПСКЕ ПАТЕНТНЕ АКАДЕМИЈЕ У БАЊА ЛУЦИ

ПРЕДАВАЧИ ЗАВОДА НА СЕМИНАРУ ЕВРОПСКЕ ПАТЕНТНЕ АКАДЕМИЈЕ У БАЊА ЛУЦИ

19. септембар 2013.

На машинском факултету у Бања Луци је у уторак, 17. септембра, одржан семинар „Европски патентни систем – радионица за истраживаче“, у организацији Европске патентне академије, Института за интелектуално власништво Босне и Херцеговине и Машинског факултета из Бања Луке. Међу предавачима Европске патентне академије су по први пут били представници Завода за интелектуалну својину, и то Наташа Миловановић и Јелена Кесер, патентни испитивачи.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПОЗИВ НА КОНФЕРЕНЦИЈУ О САСТАВЉАЊУ АРБИТРАЖНИХ СПОРАЗУМА

18. септембар 2013.

Немачко-српско привредно удружење, у сарадњи са Немачком институцијом за арбитражу (DIS) и Немачком фондацијом за међународну правну сарадњу (IRZ) позива заинтересоване стране да присуствују конференцији под називом „Састављање арбитражних споразума – могућности, последице и извори грешака у пракси“. Конференција ће се одржати 23. септембра у хотелу Palace, на адреси Топличин венац 23, у Београду.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СНАЖНИЈЕ ПРОТИВ ПИРАТЕРИЈЕ И КРИВОТВОРЕЊА

СНАЖНИЈЕ ПРОТИВ ПИРАТЕРИЈЕ И КРИВОТВОРЕЊА

13. септембар 2013.

Јуче је у београдском хотелу Зира завршен дводневни регионални семинар о принудном спровођењу права интелектуалне својине који су заједнички организовали Завод за интелектуалну својину и Светска организација за интелектуалну својину (WIPO).

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР "УВОД У ПАТЕНТНИ СИСТЕМ"

СЕМИНАР "УВОД У ПАТЕНТНИ СИСТЕМ"

13. септембар 2013.

У петак, 27. септембра, у Заводу ће бити организован семинар "Увод у патентни систем". За све који желе да заштите свој проналазак у виду новог техничког решења до кога се дошло у току развоја новог или побољшања постојећег производа или поступка, овај семинар представља најбољи начин да сазнају како то да ураде.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОТВОРЕНА ВРАТА

11. септембар 2013.

Обавештавамо све заинтересоване да ће наредна Отворена врата бити одржана у четвртак, 19. септембра, са почетком у 12 часова.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР У КОПРУ

4. септембар 2013.

У словеначком граду Копру ће се од 16-17. септембра одржати регионални састанак под називом „Политика интелектуалне својине за универзитете и научно-истраживачке институције“. Догађај организују Светска организација за интелектуалну својину (WIPO) и Универзитет Приморска из Копра.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЕВРОПСКА НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕГ ПРОНАЛАЗАЧА - ПРОДУЖЕТАК РОКА ЗА ПРИЈАВЕ

ЕВРОПСКА НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕГ ПРОНАЛАЗАЧА - ПРОДУЖЕТАК РОКА ЗА ПРИЈАВЕ

3. септембар 2013.

Пријем пријава за учешће на такмичењу за Европску награду за најбољег проналазача 2014. године се продужава, због великог интересовања проналазача који су осмислили проналазак за који је одобрен европски патент.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЗАВОД НА САЈМУ INOCOOP 2013

ЗАВОД НА САЈМУ INOCOOP 2013

2. септембар 2013.

Четрнаести међународни сајам иновација, кооперације и предузетништва INOCOOP 2013 свечано је затворен 31. августа. Овај догађај је угостио бројне стране и домаће излагаче, а на сајму је традиционално учествовао и Завод за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРОЦЕНИТЕ ПОТЕНЦИЈАЛ ЗНАЊА КОЈИМ РАСПОЛАЖЕ ВАША ФИРМА

2. септембар 2013.

Са задовољством желимо да обавестимо све заинтересоване особе да је специјализовани програм за процену управљања ресурсима знања под називом IP Response сада доступан и на српском језику.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

РЕГИОНАЛНИ СЕМИНАР О ПРИНУДНОМ СПРОВОЂЕЊУ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

2. август 2013.

У београдском хотелу Зира ће се од 11-12. септембра 2013. године одржати „Регионални семинар о принудном спровођењу права интелектуалне својине“, који заједнички организују Светска организација за интелектуалну својину (WIPO) и Завод за интелектуалну својину. Семинар је намењен представницима државних институција и приватног сектора.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ИНОВАТИВНИХ КОМПАНИЈА

29. јул 2013.

У току су јавни позиви у оквиру Програма раног развоја (Mini Grants) и Програма суфинансирања иновација (Matching Grants) за доделу финансијских средстава иновативним компанијама, које води Фонд за иновациону делатност. Део додељених средстава у оквиру ових програма намењен је финансирању заштите права интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ ИНСТИТУТА ПКБ АГРОЕКОНОМИК

СЕМИНАР ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ ИНСТИТУТА ПКБ АГРОЕКОНОМИК

23. јул 2013.

За представнике Института ПКБ Агроекономик данас је у Заводу одржано предавање о правима интелектуалне својине. Имајућу у виду да се овај институт бави пре свега добијањем нових биљних сорти акценат је стављен на заштиту знака жигом.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ДАН РОЂЕЊА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ - ДАН НАУКЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

ДАН РОЂЕЊА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ - ДАН НАУКЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

10. јул 2013.

Десети јул се у Републици Србији обележава као Дан науке. На данашњи дан се пре 157 година родио истакнути српски научник и проналазач Никола Тесла, један од највећих умова у светској историји, почасни доктор наука на 11 универзитета у свету и аутор више од 700 патената. Тим поводом ће се у нашој земљи одржати бројне манифестације у част великог иноватора.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ЕВРОПСКУ НАГРАДУ ЗА НАЈБОЉЕГ ПРОНАЛАЗАЧА У ТОКУ

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ЕВРОПСКУ НАГРАДУ ЗА НАЈБОЉЕГ ПРОНАЛАЗАЧА У ТОКУ

8. јул 2013.

У току је пријављивање за такмичење за Европску награду за најбољег проналазача 2014. године, у организацији Европског завода за патенте.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

НОВИ ЗАКОН О ЗАШТИТИ ПОЛУПРОВОДНИЧКИХ ПРОИЗВОДА

НОВИ ЗАКОН О ЗАШТИТИ ПОЛУПРОВОДНИЧКИХ ПРОИЗВОДА

3. јул 2013.

Дана 3. јула 2013. године ступио је на снагу је Закон о заштити полупроводничких производа. Ова област је раније била регулисана Законом о заштити топографија интегрисаних кола. Доношење Закона о заштити полупроводничких производа је проистекло из потребе да се побољша законодавни оквир у овој области, као и из потребе усклађивања са међународним прописима и прописима Европске уније.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ИНФО ДАН ЗА КОМПАНИЈЕ КОЈИМА ЈЕ ОДОБРЕНО ФИНАНСИРАЊЕ У ОКВИРУ ДВА ПРОГРАМА ФОНДА ЗА ИНОВАЦИОНУ ДЕЛАТНОСТ

ИНФО ДАН ЗА КОМПАНИЈЕ КОЈИМА ЈЕ ОДОБРЕНО ФИНАНСИРАЊЕ У ОКВИРУ ДВА ПРОГРАМА ФОНДА ЗА ИНОВАЦИОНУ ДЕЛАТНОСТ

3. јул 2013.

Данас је у просторијама Завода одржан Инфо дан у заједничкој организацији Фонда за иновациону делатност и Завода за интелектуалну својину. Овај догађај је организован за фирме којима је одобрено финансирање у оквиру Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација које води Фонд за иновациону делатност.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ О ОЗНАКАМА ГЕОГРАФСКОГ ПОРЕКЛА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

ПРЕДАВАЊЕ О ОЗНАКАМА ГЕОГРАФСКОГ ПОРЕКЛА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

1. јул 2013.

У Врњачкој Бањи је у периоду од 28-30. јуна одржан Мини бизнис самит у организацији Етно центра Гегула под покровитељством града Краљева, Регионалне привредне коморе Краљево и општине Врњачка Бања. Првог дана самита је одржано предавање о интелектуалној својини, са нагласком на заштити производа ознакама географског порекла.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ДИПЛОМАТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПРИСТУПА АУТОРСКИМ ДЕЛИМА ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

ДИПЛОМАТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПРИСТУПА АУТОРСКИМ ДЕЛИМА ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

20. јун 2013.

Циљ дипломатске конференције која се од 17-28. јуна одржава у мароканском граду Маракешу је усвајање међународног уговора о лакшем приступу делима ауторских права за особе са умањеном способношћу вида и особе са умањеном способношћу коришћења штампаних дела. На конференцији је, поред званичника из бројних земаља, говорила и Бранка Тотић, шеф делегације Републике Србије и директорка Завода за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ О ПРАВИМА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ НА ФАКУЛТЕТУ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У ЧАЧКУ

ПРЕДАВАЊЕ О ПРАВИМА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ НА ФАКУЛТЕТУ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У ЧАЧКУ

20. јун 2013.

Јуче је у Чачку на Факултету техничких наука одржано предавање „Основе о правима интелектуалне својине и патентне заштите“ за професоре, асистенте и друге запослене на факултету, са посебним освртом на значај заштите резултата истраживања насталих на универзитетима патентом. У оквиру предавања представљен је и Приручник за наставу о патентима као наставни материјал за коришћење од стране професора.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПОТПИСАН УГОВОР ИЗМЕЂУ ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ И УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ О НАСТАВКУ САРАДЊЕ

20. јун 2013.

Завод за интелектуалну својину Републике Србије и Универзитет у Београду су 11. јуна потписали уговор, на основу којег ће се наставити подршка Завода активностима Центра за трансфер технологије у оквиру промовисања и комерцијализације права интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ EVLIA НАМЕЊЕН РАЗВОЈУ МЕТОДОЛОГИЈЕ ЗА ВРЕДНОВАЊЕ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ EVLIA НАМЕЊЕН РАЗВОЈУ МЕТОДОЛОГИЈЕ ЗА ВРЕДНОВАЊЕ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

19. јун 2013.

У Привредној комори Београда је јуче представљен пројекат EVLIA – Коришћење интелектуалне својине и нематеријалних добара као додатни подстицај при финансирању малих и средњих предузећа, који се реализује у оквиру ЕУ Програма транснационалне сарадње за југоисточну Европу. Завод за интелектуалну својину је придружени партнер Привредној комори Београда у спровођењу овог пројекта.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ПОСЕБНИМ ОВЛАШЋЕЊИМА РАДИ ЕФИКАСНЕ ЗАШТИТЕ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

18. јун 2013.

Јавна расправа о Нацрту закона спроводи се од 10. јуна до 1. јула 2013. године.

Учесници у јавној расправи су сва заинтересована правна и физичка лица, а нарочито титулари права интелектуалне својине, организације за колективно остваривање ауторског и сродних права и сва друга лица која су на неки начин повезана са производњом и прометом роба заштићених нормама интелектуалне својине или пак лица која се баве пружањем услуга означених правима интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН СЕМИНАР "КАКО И ЗАШТО ШТИТИТИ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ" У НИШУ

ОДРЖАН СЕМИНАР "КАКО И ЗАШТО ШТИТИТИ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ" У НИШУ

18. јун 2013.

Јуче је у Нишу, у Регионалном тренинг центру за развој запослених у образовању, одржан семинар “Како и зашто штитити права интелектуалне својине” за нишки кластер напредних технологија NiCAT, у организацији ЕИЦ и представника NiCAT.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР ЗА УДРУЖЕЊЕ „SERBIA ORGANICA“

СЕМИНАР ЗА УДРУЖЕЊЕ „SERBIA ORGANICA“

12. јун 2013.

Стручњаци Едукативно-информативног центра одржали су 12. jуна 2013. у Заводу основни семинар о правима интелектуалне својине. Учесници семинара су били представници Института за повртарство из Смедеревске Паланке, удружења „Serbia Organica“, сертификационе куће Ecocert Balkan doo, као и других привредних друштава.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБУКА ЗА ТУРИСТИЧКЕ ИНСПЕКТОРЕ

ОБУКА ЗА ТУРИСТИЧКЕ ИНСПЕКТОРЕ

10. јун 2013.

Стручњаци Завода за интелектуалну својину су за представнике туристичке инспекције у одељењима у Новом Саду, Крушевцу и Нишу, 25. маја и 6. јуна одржали три радионице на тему “Пракса Завода у поступку за признање жигa”.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОКОНЧАНА ДВОДНЕВНА РАДИОНИЦА У ОКВИРУ IPORTA ПРОЈЕКТА

ОКОНЧАНА ДВОДНЕВНА РАДИОНИЦА У ОКВИРУ IPORTA ПРОЈЕКТА

7. јун 2013.

Јуче је у Заводу за интелектуалну својину завршена дводневна радионица о унапређењу услуга и успостављању националне мреже организација за подршку малим и средњим предузећима, у оквиру IPorta пројекта. Међу учесницима су, поред представника Завода за интелектуалну својину Републике Србије, били представници бројних европских завода, Европске комисије и истраживачког центра Хенри Тудор из Луксембурга.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН СЕМИНАР О КОЛЕКТИВНОМ ОСТВАРИВАЊУ ПРАВА АУТОРА И ИЗДАВАЧА ШТАМПАНИХ ИЗДАЊА

ОДРЖАН СЕМИНАР О КОЛЕКТИВНОМ ОСТВАРИВАЊУ ПРАВА АУТОРА И ИЗДАВАЧА ШТАМПАНИХ ИЗДАЊА

7. јун 2013.

У среду 5. јуна 2013. године је у Привредној комори Србије одржан семинар на тему колективног остваривања права аутора књижевних дела и других врста дела издатих у штампаној форми, као и права издавача тих дела. Семинар је организовала Међународна федерација организација које колективно остварују репрографска права (IFRRO), у сарадњи са Заводом за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР О КОРИШЋЕЊУ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ У ЕНЕРГОПРОЈЕКТ ХОЛДИНГУ

СЕМИНАР О КОРИШЋЕЊУ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ У ЕНЕРГОПРОЈЕКТ ХОЛДИНГУ

5. јун 2013.

Стручњаци Едукативно-информативног центра су јуче у просторијама Енергопројект холдинга одржали семинар о интелектуалној својини и њеном коришћењу за двадесетак запослених у овој компанији. Фокус предавања био је на систему патентне заштите, идентификације пословних тајни и поверљивих информација, као и на видовима коришћења права интелектуалне својине на тржишту.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ О УСКЛАЂЕНИМ ДИНАРСКИМ ИЗНОСИМА

4. јун 2013.

Обавештавамо све заинтересоване да је Влада Републике Србије донела Усклађене динарске износе који су објављени у „Службеног гласнику РС“, број 47/13. Нове тарифе су ступиле на снагу 1. јуна 2013. године.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ О РАДУ ЈАВНЕ ЧИТАОНИЦЕ

3. јун 2013.

Oбавештавамо све кориснике услуга јавне читаонице Завода да ће расположивост ове просторије бити ограничена у периоду од среде, 5. јуна, до четвртка, 6. јуна, у периоду од 11 до 14 часова, због организације семинара. Захваљујемо се на разумевању.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРОГРАМ ИНТЕГРИСАНЕ ПОДРШКЕ ИНОВАЦИЈАМА

ПРОГРАМ ИНТЕГРИСАНЕ ПОДРШКЕ ИНОВАЦИЈАМА

31. мај 2013.

У оквиру пројекта Програм интегрисане подршке иновацијама чији је корисник Министарство финансија и привреде одржан је тродневни тренинг за мрежу представника локалних инфо-центара за иновације за подршку малим и средњим предузећима. Трећег дана тренинга одржаног у Хотелу Москва, представљена је и улога Едукативно-информативног центра (ЕИЦ) Завода у пружању подршке за иновативна МСП помоћу различитих услуга које ЕИЦ пружа, као и значај заштите права ИС за МСП.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР О КОЛЕКТИВНОМ ОСТВАРИВАЊУ ПРАВА АУТОРА И ИЗДАВАЧА ШТАМПАНИХ ИЗДАЊА

30. мај 2013.

Завод за интелектуалну својину и Међународна федерација организација које колективно остварују репрографска права (IFRRO) заједнички организују једнодневни семинар о колективном остваривању права аутора књижевних дела и других врста дела издатих у штампаној форми, као и права издавача ауторских дела издатих у штампаној форми на посебну накнаду, у сарадњи са Привредном комором Србије. Семинар ће се одржати 5. јуна 2013. године у Привредној комори Србије, Велика сала, на другом спрату, Теразије 23, у Београду.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЗАВОД НА 80. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ПОЉОПРИВРЕДЕ У НОВОМ САДУ

ЗАВОД НА 80. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ПОЉОПРИВРЕДЕ У НОВОМ САДУ

26. мај 2013.

У суботу, 24. маја, свечано је затворен 80. међународни сајам пољопривреде у Новом Саду, на којем је традиционално учествовао и Завод за интелектуалну својину, уз подршку Европског завода за патенте.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ У ИНСТИТУТУ ЗА ПРЕХРАМБЕНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ У НОВОМ САДУ

24. мај 2013.

У оквиру радионице „How to commercialise research results in the Western Balkans“ коју су организовали координатори и партнери из организације SEE-ERA.net Plus – JERPs (Joint European Research Projects) у области пољопривреде, у просторијама Института за прехрамбене технологије у Новом Саду је у четвртак, 23. маја, одржана презентација од стране Завода за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРВИ САСТАНАК ЕВРОПСКЕ ПАТЕНТНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У БЕОГРАДУ

ПРВИ САСТАНАК ЕВРОПСКЕ ПАТЕНТНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У БЕОГРАДУ

20. мај 2013.

У петак 17. маја 2013. године, у хотелу Метропол у Београду је одржан први састанак Европске патентне организације (ЕПО) у Србији - годишњи састанак Уједињеног европског патентног регистра (Federated European Patent Register Service Event). Састанку је присуствовао 51 учесник, од којих 42 из 23 земље чланице ЕПО и 9 из ЕПО.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

РАДИОНИЦА О ПРЕТРАЖИВАЊУ ПАТЕНТНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ

РАДИОНИЦА О ПРЕТРАЖИВАЊУ ПАТЕНТНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ

17. мај 2013.

У Заводу је данас одржана радионица о претраживању патентне документације у бази Espacenet. На радионици су се учесници упознали са Међународном класификацијом патената као неопходним алатом за претраживање као и са главним функцијама и критеријумима за претраживање у бази Espacenet.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ ЗА СТУДЕНТЕ ДРУГЕ ГОДИНЕ ФАКУЛТЕТА ОРГАНИЗАЦИОНИХ НАУКА

9. мај 2013.

На Факултету организационих наука је јуче одржано предавање о интелектуалној својини за око шездесет студената друге године.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ О КОЛЕКТИВНОМ ЖИГУ У РЕЗЕРВАТУ ПРИРОДЕ ЗАСАВИЦА

ПРЕДАВАЊЕ О КОЛЕКТИВНОМ ЖИГУ У РЕЗЕРВАТУ ПРИРОДЕ ЗАСАВИЦА

29. април 2013.

У оквиру друге приредбе за избор Сертификованог асортимана сувенира Срема у Резервату природе Засавица, у организацији Туристичког кластера Срема, стручњак Едукативно-информативног центра је одржао предавање на тему Поступак и значај заштите колективног жига.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

26. април 2013.

Завод за интелектуалну својину жели да обавести јавност у Србији да се 26. април широм наше планете обележава као Светски дан интелектуалне својине, празник свих иноватора и уметника света. Светска организација за интелектуалну својину (WIPO) је 2001. године установила овај празник у циљу развоја свести о растућој улози интелектуалне својине у свакодневном животу, као и у циљу обележавања доприноса проналазача и уметника општем развоју човечанства.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ГЛОБАЛНИ КОНГРЕС О БОРБИ ПРОТИВ КРИВОТВОРЕЊА И ПИРАТЕРИЈЕ

ГЛОБАЛНИ КОНГРЕС О БОРБИ ПРОТИВ КРИВОТВОРЕЊА И ПИРАТЕРИЈЕ

26. април 2013.

Данас се у Истанбулу завршава глобални конгрес о борби против кривотворења и пиратерије. Конгрес је 24. априла отворио турски премијер, Реџеп Ердоган. Последњег дана конгреса, уједно и на Светски дан интелектуалне својине, говорила је и директорка Завода за интелектуалну својину Републике Србије, Бранка Тотић.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ИСПИТ ЗА ЗАСТУПНИКЕ

26. април 2013.

Завод за интелектуалну својину објављује да ће се писмени део посебног стручног испита за лица која се баве заступањем у поступку заштите проналазака, жигова, индустријског дизајна и ознака географског порекла одржати у просторијама Завода за интелектуалну својину дана 4.6.2013. године, са почетком у 10 часова.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

О КОРИШЋЕЊУ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ

О КОРИШЋЕЊУ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ

24. април 2013.

На позив Удружења проналазача и иноватора Челарева и Бачке Паланке, стручњаци Едукативно-информативног центра су јуче у Бачкој Паланци одржали семинар на тему „коришћење интелектуалне својине на тржишту“.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ИНТЕЛЕКТУАЛНА СВОЈИНА ЗА ТЕХНОЛОШКЕ БРОКЕРЕ

ИНТЕЛЕКТУАЛНА СВОЈИНА ЗА ТЕХНОЛОШКЕ БРОКЕРЕ

24. април 2013.

За мрежу технолошких брокера, чије је успостављање један од циљева Пројекта интегрисане подршке иновацијама а чији је корисник Министраство финансија, у оквиру троднедног тренинга је одржано и предавање о правима интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР У ПРОКУПЉУ

18. април 2013.

У организацији Регионалне развојне агенције Југ и Канцеларије за локални економски развој општине Прокупље, у свечаној сали општине Прокупље је одржан семинар о интелектуалној својини. Стручњак Едукативно-информативног центра одржао је предавања о значају заштите права интелектуалне својине и врстама права интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР ЗА ПРОИЗВОЂАЧЕ ХЕРБАЛНИХ СИРОВИНА И ПРОИЗВОДА

СЕМИНАР ЗА ПРОИЗВОЂАЧЕ ХЕРБАЛНИХ СИРОВИНА И ПРОИЗВОДА

17. април 2013.

Стручњаци Едукативно-информативног центра су данас одржали семинар за чланове Удружења произвођача хербалних сировина и хербалних производа – Herbal PharmaNet, на коме су учесницима били представљени начини заштите појединих права интелектуалне својине који су битни за њихово пословање.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЗАВОД НА ФЕСТИВАЛУ „НАУЧНЕ ЧАРОЛИЈЕ 4“ У ПОЖАРЕВЦУ

ЗАВОД НА ФЕСТИВАЛУ „НАУЧНЕ ЧАРОЛИЈЕ 4“ У ПОЖАРЕВЦУ

16. април 2013.

У Пожаревцу је јуче одржан фестивал "Научне чаролије 4" у организацији Основне школе "Доситеј Обрадовић" из Пожаревца, која ове године слави двеста осамдесет година постојања. На овом догађају учествовао је и Завод за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕТРАЖИВАЊЕ ПАТЕНТНИХ БАЗА КАО ИЗВОРА ИДЕЈА НА ПУТУ КА ИНОВАЦИЈАМА

ПРЕТРАЖИВАЊЕ ПАТЕНТНИХ БАЗА КАО ИЗВОРА ИДЕЈА НА ПУТУ КА ИНОВАЦИЈАМА

15. април 2013.

У петак, 12. априла, у просторијама Едукативно-информативног центра Завода одржана је радионица „Претраживање патентних база као извора идеја на путу ка иновацијама“ у оквиру ICES пројекта за унапређење конкурентности српских предузећа помоћу трансфера нових технологија и подршке иновацијама.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР У ИНСТИТУТУ ЗА ФИЗИКУ

15. април 2013.

Семинар о основама интелектуалне својине и патентне заштите одржан је данас за око 30 сарадника Института за физику. Посебно је истакнут значај патентне заштите и интелектуалне својине за Институт за физику као водећу научно истраживачку организацију у Републици Србији уз навођење примера трансфера технологије и успешне комерцијализације интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

О АУТОРСКИМ ПРАВИМА ЗА СТУДЕНТЕ ФАКУЛТЕТА ОРГАНИЗАЦИОНИХ НАУКА

О АУТОРСКИМ ПРАВИМА ЗА СТУДЕНТЕ ФАКУЛТЕТА ОРГАНИЗАЦИОНИХ НАУКА

12. април 2013.

Пред око седамдесет студената треће године Факултета организационих наука, смер „Информациони системи“, јуче је одржан семинар о ауторским правима и основама система интелектуалне својине. Предавачи Завода за интелектуалну својину су говорили о систему интелектуалне својине, коришћењу патената и жигова, представљени су бројни случајеви из праксе широм света, док је фокус семинара био на заштити софтвера ауторским правом.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊА ЗА ИНСТИТУТ ЗА РУДАРСТВО И МЕТАЛУРГИЈУ БОР

11. април 2013.

Представници Едукативно-информативног центра су јуче одржаили предавање о значају заштите и економског искоришћавања ИС у раду научно-истраживачких установа у Институту за рударство и металургију у Бору. Предавању је присуствовало око 40 научних радника и истраживача овог института, као и неколико представника Техничког факултета у Бору.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБУКА ПРЕДСТАВНИКА ТУРИСТИЧКЕ ИНСПЕКЦИЈЕ

ОБУКА ПРЕДСТАВНИКА ТУРИСТИЧКЕ ИНСПЕКЦИЈЕ

10. април 2013.

За представнике Туристичке инспекције је у протекла два дана у Заводу организована радионица у вези са поступком за признање пријаве за заштиту знака жигом. Две групе инспектора имале су прилику да слушају предавања о систему заштите жигова, подобности и сличности, разлозима за одбијање пријаве за признање жига, али и да лично учествују у решавању две студије случаја.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБУКА ЗА ПОЛАЗНИКЕ ПРАВОСУДНЕ АКАДЕМИЈЕ

ОБУКА ЗА ПОЛАЗНИКЕ ПРАВОСУДНЕ АКАДЕМИЈЕ

8. април 2013.

У петак је у Заводу одржана обука за полазнике прве и друге генерације Правосудне академије. Полазницима обуке је представљена пракса Завода у одлучивању у поступку за признање жига и разлозима за оглашавање ништавим, а пре свега због подобности и сличности жига. Такође, представљено је и колективно остваривање ауторског права музичких стваралаца, интерпретатора и произвођача фонограма.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ НА ФАКУЛТЕТУ ОРГАНИЗАЦИОНИХ НАУКА

ПРЕДАВАЊЕ НА ФАКУЛТЕТУ ОРГАНИЗАЦИОНИХ НАУКА

2. април 2013.

Данас је на Факултету организационих наука одржано предавање „Интелектуална својина и њена тржишна употреба“. Пред више од осамдесет студената друге године који слушају наставу на енглеском језику, стручњак Едукативно-информативног центра је представио карактеристике савременог система интелектуалне својине, уз специјалан осврт на све корпоративне маневре и аранжмане које управљање правима интелектуалне својине у глобалном окружењу пружа.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН ПЕТИ ФЕСТИВАЛ "НАУК НИЈЕ БАУК"

ОДРЖАН ПЕТИ ФЕСТИВАЛ "НАУК НИЈЕ БАУК"

1. април 2013.

У Нишу је од 29-30. марта одржан пети фестивал „Наук није баук“ са многобројним поставкама и предавањима. На фестивалу је својим штандом, као и специјалним предавањем, учествовао и Завод за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБЈАВЉЕН 14. ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ ФИНАНСИЈСКИХ СРЕДСТАВА ЗА ИЗВОЗНИКЕ

ОБЈАВЉЕН 14. ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ ФИНАНСИЈСКИХ СРЕДСТАВА ЗА ИЗВОЗНИКЕ

1. април 2013.

СИЕПА је расписала 14. јавни позив за доделу 110 милиона динара бесповратне финансијске помоћи малим и средњим предузећима за финансирање активности које доприносе повећању извоза. Од ове године уведене су и нове активности као што су локализација софтверских производа и заштита интелектуалне својине (заштита жига и индустријског дизајна, заштита топографије интегрисаних кола, депоновање софтвера као ауторског дела). Рок за подношење пријава је 26. април.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН СЕМИНАР О ПАТЕНТНОМ СИСТЕМУ

ОДРЖАН СЕМИНАР О ПАТЕНТНОМ СИСТЕМУ

28. март 2013.

Данас је у Заводу одржан семинар „Увод у патентни систем“ у организацији Едукативно-информативног центра. Семинар је привукао велику пажњу, те је на њему учествовало око четрдесет представника малих и средњих предузећа, научних и истраживачко-развојних института, удружења проналазача, адвокатских канцеларија и других.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЗАВРШЕНА КАМПАЊА „НЕ НА РАЧУН ДРУГИХ“

ЗАВРШЕНА КАМПАЊА „НЕ НА РАЧУН ДРУГИХ“

22. март 2013.

У четвртак, 21. марта 2013. године, у просторијама Америчке привредне коморе Смиљанићева 24/1, Београд, одржан је скуп поводом завршетка кампање под називом “Не на рачун других”. Кампању су заједно организовали Амбасада Сједињених Америчких Држава у Србији и Америчка привредна комора у Србији (AmCham), у сарадњи са Заводом за интелектуалну својину Републике Србије.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

УВОД У ПАТЕНТНИ СИСТЕМ

12. март 2013.

Едукативно-информативни центар Завода за интелектуалну својину у четвртак, 28. марта 2013. године организује семинар „Увод у патентни систем“ на који се могу пријавити сва заинтересована лица из малих и средњих предузећа, истраживачких и научних институција, студенти и други који желе да се упознају са условима за заштиту проналаска патентом и системом патентне заштите, као и да стекну основне информације како да претраже слободно доступне базе патентне документације.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР О ИНТЕЛЕКТУАЛНОЈ СВОЈИНИ У ДИГИТАЛНОМ ОКРУЖЕЊУ

СЕМИНАР О ИНТЕЛЕКТУАЛНОЈ СВОЈИНИ У ДИГИТАЛНОМ ОКРУЖЕЊУ

7. март 2013.

Данас је у Привредној комори Београда одржан семинар под називом „Интелектуална својина у дигиталном окружењу – Интернет и нови модели заштите“, у организацији Привредне коморе Београда и Завода за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ ГОДИШЊИХ НАГРАДА У ОБЛАСТИ ПРОНАЛАЗАКА, ДИЗАЈНЕРСКИХ РЕШЕЊА И ТЕХНИЧКИХ УНАПРЕЂЕЊА

6. март 2013.

У току је конкурс за доделу Годишњих награда у области проналазака, дизајнерских решења и техничких унапређења, који организује Привредна комора Београда. Предмет конкурса су решења која су остварена у периоду од 1. октобра 2011. до 30. септембра 2012. године, и која су примењена или се могу применити у привреди Београда.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПУШТЕН У РАД НОВИ ИЗГЛЕД ПОРТАЛА INNOVACCESS

ПУШТЕН У РАД НОВИ ИЗГЛЕД ПОРТАЛА INNOVACCESS

18. фебруар 2013.

Недавно је пуштен у рад нови изглед портала INNOVACCESS који је креиран оквиру у пројекта IPeuropAware и модернизован под пројектом IPorta у којем учествује и Завод за интелектуалну својину Републике Србије. Овај портал представља централну тачку мреже националних завода из 27 земаља Европе и пружа разне важне информације о системима интелектуалне својине у земљама Европе.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР У ЗРЕЊАНИНУ

СЕМИНАР У ЗРЕЊАНИНУ

13. фебруар 2013.

У Зрењанину је јуче одржан веома посећени семинар „Повећање конкурентности помоћу права интелектуалне својине“ у организацији Регионалне привредне коморе Зрењанин и Завода за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН СЕМИНАР "ОД ЗНАКОВА РАЗЛИКОВАЊА И АУТОРСКОГ ДЕЛА ДО ПРЕПОЗНАТЉИВОСТИ НА ТРЖИШТУ"

ОДРЖАН СЕМИНАР "ОД ЗНАКОВА РАЗЛИКОВАЊА И АУТОРСКОГ ДЕЛА ДО ПРЕПОЗНАТЉИВОСТИ НА ТРЖИШТУ"

8. фебруар 2013.

Данас је у просторијама Завода одржан семинар под називом "Од знакова разликовања и ауторског дела до препознатљивости на тржишту". Семинар је био намењен представницима маркетиншких агенција, дизајнерима, ауторима логотипа, запосленима у консалтинг фирмама које се баве изградњом визуалног идентитета компанија и другим организацијама које се баве сродним активностима.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

УСВОЈЕНЕ ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ЗАКОНА О ЖИГОВИМА

5. фебруар 2013.

Народна скупштина Републике Србије усвојила је дана 30. јануара 2013. године Закон о изменама и допунама Закона о жиговима. Ове измене и допуне Закона о жиговима ступају на снагу 7. фебруара 2013.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СТУПИЛЕ НА СНАГУ ИЗМЕНЕ НИЧАНСКЕ И БЕЧКЕ КЛАСИФИКАЦИЈЕ

1. фебруар 2013.

Обавештавамо вас да је од првог јануара 2013. године ступила је на снагу нова верзија 10. издања Међународне класификације роба и услуга за регистрацију жигова (Ничанске класификације), које се на сајту Светске организације за заштиту интелектуалне својине (WIPO) означава са NCL (10-2013).

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ИНФО ДАНИ У НОВОМ САДУ И НИШУ

ИНФО ДАНИ У НОВОМ САДУ И НИШУ

28. јануар 2013.

На Факултету техничких наука у Новом Саду је у петак, 25. јануара, одржан трећи инфо дан ICES пројекта за унапређење конкурентности српских предузећа помоћу трансфера нових технологија и подршке иновацијама, а чији је носилац Факултет инжењерских наука из Крагујевца. Четири дана након тога одржан је и четврти инфо дан на Машинском факултету у Нишу.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

МОДЕЛИ УГОВОРА ИЗМЕЂУ НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКОГ И ПРИВАТНОГ СЕКТОРА

МОДЕЛИ УГОВОРА ИЗМЕЂУ НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКОГ И ПРИВАТНОГ СЕКТОРА

24. јануар 2013.

Различитим програмима и пројектима у Србији покренуте су иницијативе сарадње измеду научно-истраживачких институција и малих и средњих предузећа. Крајем децембра месеца претходне године завршена је једна активност ACCESS програма Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ), где су као резултат креирани различити модели уговора који би формализовали сарадњу ове две интересне стране.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ ЕВРОПСКОГ ЗАВОДА ЗА ПАТЕНТЕ ЗА НАЈБОЉЕ ИНОВАЦИЈЕ

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ ЕВРОПСКОГ ЗАВОДА ЗА ПАТЕНТЕ ЗА НАЈБОЉЕ ИНОВАЦИЈЕ

17. јануар 2013.

У оквиру прославе 40. годишњице потписивања Конвенције о европском патенту (КЕП), Европски завод за патенте (ЕПО) организује такмичење за најбољу иновацију. Циљ такмичења је да се студентима земаља чланица Европске патентне организације пружи прилика да претраже изузетно богату светску патентну документацију и предложе нове области примене иновација, посебно у секторима зелене технологије и одрживог развоја.

ДЕТАЉНИЈЕ >>