Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

Архива вести за 2011. годину

УСВОЈЕН ЗАКОН О ПАТЕНТИМА

27. децембар 2011.

Народна скупштина Републике Србије је јуче усвојила нови Закон о патентима.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ЗАКОНА О АУТОРСКОМ И СРОДНИМ ПРАВИМА

27. децембар 2011.

На јучерашњем заседању, Народна скупштина Републике Србије је усвојила Закон о изменама и допунама закона о ауторском и сродним правима.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР О ПАТЕНТИМА

26. децембар 2011.

У Заводу је у петак, 23. децембра, одржан семинар о патентима за представнике привредних друштава и института. На семинару је било речи и заштити патената, састављању патентних пријава и претраживању база података коју је пратила одговарајућа радионица за учеснике.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ ЗА ЧЛАНОВЕ СЕКЦИЈЕ ФОТОГРАФА УЛУПУДС-А

ПРЕДАВАЊЕ ЗА ЧЛАНОВЕ СЕКЦИЈЕ ФОТОГРАФА УЛУПУДС-А

23. децембар 2011.

У просторијама Едукативно-информативног центра Завода за интелектуалну својину је јуче одржано предавање за чланове секције фотографа Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије УЛУПУДС на тему заштите ауторског права са посебним освртом на заштиту фотографија као ауторских дела.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

КОМЕРЦИЈАЛИЗАЦИЈА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ НА УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ

23. децембар 2011.

На Универзитету у Београду је представљен позив за достављање пријава за комерцијализацију интелектуалне својине, чију евалуацију врши Центар за трансфер технологије у сарадњи са организацијом ISIS INNOVATION из Оксфорда. Овом приликом разматраће се најбоље рангирани пројекти које је предложило Министарство просвете и науке Републике Србије. Средином фебруара 2012. године ће након евалуације бити изабрано шест пројеката за које ће ЦТТ иницирати комерцијализацију путем лиценцирањa технологије или оснивања спин-оф компанија базираних на технологији која је развијена на Универзитету.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

НАЈБОЉА ТЕХНОЛОШКА ИНОВАЦИЈА У 2011. ГОДИНИ

21. децембар 2011.

У финалној вечери, јуче је у студију РТС-а на Кошутњаку жири такмичења за најбољу технолошку иновацију за победника у 2011. години изабрао Мултифункционалну машину – комбајн за брање бобичастог воћа, иновацију тима под називом "Берачи".

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊА НА ПОЉОПРИВРЕДНОМ ФАКУЛТЕТУ

ПРЕДАВАЊА НА ПОЉОПРИВРЕДНОМ ФАКУЛТЕТУ

20. децембар 2011.

На позив професора са Пољопривредног факултета, а у оквиру активности Едукативно-информативног центра, прошлог петка је за студенте четврте године студија на Пољопривредном факултету у Земуну, смер - Нормативно регулисање безбедности и квалитета хране, одржано предавање о заштити права интелектуалне својине, са посебним освртом на значај заштите у области прехрамбене индустрије.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ РБ КОЛУБАРА

20. децембар 2011.

Прошлог петка је у просторијама Едукативно-информативног центра Завода одржан семинар за представнике Рударског басена Колубара.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊА НА ИНСТИТУТУ ТОРЛАК

14. децембар 2011.

Данас је у библиотеци Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак одржан семинар о остваривању заштите нових решења патентом, коме су присуствовали научни радници и истраживачи овог института.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СТРУЧНИ СКУП У ЛОЗНИЦИ

СТРУЧНИ СКУП У ЛОЗНИЦИ

10. децембар 2011.

Данас је у великој сали Општине града Лозница, поводом изложбе коју је организовало Удружење проналазача Инвента из Лознице, одржан стручни скуп под називом „Промоција иновација и проналазака у функцији конкурентности привреде“.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ

СЕМИНАР У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ

9. децембар 2011.

Стручњаци Едукативно-информативног центра су јуче у згради општине Бачке Паланке, на позив Удружења проналазача и иноватора Челарева и Бачке Паланке (УПИЧИБ), одржали семинар о заштити права интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПОСЕТА СТУДЕНАТА МАШИНСКОГ ФАКУЛТЕТА ЗАВОДУ

8. децембар 2011.

Данас су у просторијама Завода одржана предавања о заштити права интелектуалне својине за студенте пете године Машинског факултета у Београду. Предавања су била пропраћена радионицом о претраживању патентне документације.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЗАЈЕДНИЧКИ ФРОНТ ПРОТИВ КРИВОТВОРЕЊА И ПИРАТЕРИЈЕ

ЗАЈЕДНИЧКИ ФРОНТ ПРОТИВ КРИВОТВОРЕЊА И ПИРАТЕРИЈЕ

6. децембар 2011.

У Београду се данас завршава дводневна радионица на тему „Сарадња између органа за спровођење права интелектуалне својине у Републици Србији“, која је окупила европске и домаће екперте у области заштите права интелектуалне својине. Скуп је одржан у оквиру пројекта „Подршка оснивању Едукативно-информативног центра Завода за интелектуалну својину Републике Србије“, који финасира Европска унија са два милиона €, а спроводи га Европски Завод за патенте.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

РАДИОНИЦА О САРАДЊИ НА СПРОВОЂЕЊУ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

РАДИОНИЦА О САРАДЊИ НА СПРОВОЂЕЊУ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

5. децембар 2011.

Данас је у просторијама Завода за интелектуалну својину отворенa дводневнa радионица под називом „Сарадња између органа за спровођење права интелектуалне својине у Републици Србији“. На радионици су се окупили представници институција које се баве спровођењем права интелектуалне својине којима су представљени примери добре праксе у области међуинституционалне сарадње и приватно-јавног партнерства у сузбијању кривотворења и пиратерије. Један од кључних доприноса радионице биће пружен у области успостављања сталног координационог тела за сарадњу између полиције, инспекција, Управе царина и Пореске управе, чије је оснивање предвиђено Стратегијом развоја интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊА НА ПОСЛОВНОМ ФАКУЛТЕТУ У ВАЉЕВУ

ПРЕДАВАЊА НА ПОСЛОВНОМ ФАКУЛТЕТУ У ВАЉЕВУ

5. децембар 2011.

У петак, 2. децембра, на Пословном факултету у Ваљеву Универзитета Сингидунум одржан је семинар о значају заштите и врстама права интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

НАПОРИ НА ИСКОРЕЊИВАЊУ КРИВОТВОРЕЊА И ПИРАТЕРИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

2. децембар 2011.

У оквиру пројекта „Подршка оснивању Едукативно-информативног центра Завода за интелектуалну својину Републике Србије“ којим управља Делегација Европске Уније у Републици Србији, а спроводи га Европски Завод за патенте, у Београду ће се 5. и 6. децембра 2011. године, одржати радионица на тему „Сарадња између органа за спровођење права интелектуалне својине у Републици Србији“.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

БАЗА ЗЕЛЕНИХ ТЕХНОЛОГИЈА

БАЗА ЗЕЛЕНИХ ТЕХНОЛОГИЈА

2. децембар 2011.

У склопу суочавања са климатским променама и умањењу негативних последица које оне производе, Светска организација за интелектуалну својину (WIPO) је покренула пројекат под називом “WIPO Green”.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ У КРУШЕВЦУ

СЕМИНАР ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ У КРУШЕВЦУ

25. новембар 2011.

Стручњаци Едукативно-информативног центра су јуче одржали семинар у Гимназији и Економско-трговинској школи у Крушевцу на тему "Права интелектуалне својине, њихове врсте и значај”.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР НА ВОЈНО-ТЕХНИЧКОМ ИНСТИТУТУ

СЕМИНАР НА ВОЈНО-ТЕХНИЧКОМ ИНСТИТУТУ

23. новембар 2011.

На позив Управе за стратегијско планирање Министарства одбране, данас је на Војно-техничком институту у Београду одржан семинар под називом "Патентна заштита поверљивих проналазака" са циљем стручне едукације запослених у Војно-техничком институту који учествују у суштинском испитивању пријава поверљивих проналазака.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР О ИНТЕЛЕКТУАЛНОЈ СВОЈИНИ У НИШУ

17. новембар 2011.

Данас је у Регионалној привредној комори Ниша одржан семинар о заштити права интелектуалне својине. Главне теме семинара биле су заштита индустријског дизајна, заштита знака жигом, значај заштите, као и спровођење права интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ДЕВЕДЕСЕТ ПРВИ РОЂЕНДАН ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

ДЕВЕДЕСЕТ ПРВИ РОЂЕНДАН ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

15. новембар 2011.

Завод за интелектуалну својину данас навршава деведесет и једну годину постојања. Овом приликом Заводу је свечано уручен Сертификат за систем управљања квалитетом према захтевима стандарда ISO 9001:2008.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

О ЖИГОВИМА И АУТОРСКОМ ПРАВУ У КРАГУЈЕВЦУ

10. новембар 2011.

Јуче је у Бизнис-иновационом центру у Крагујевцу одржан семинар о жиговима и ауторским правима. Теме предавања су обухватила коришћење жигова на интернету и ауторска дела у дигиталном окружењу, уз нагласак на законски оквир заштите рачунарских програма и других дела заштићених ауторским правом.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ГОДИШЊЕ САВЕТОВАЊЕ О АУТОРСКОМ И СРОДНИМ ПРАВИМА У ЗАГРЕБУ

10. новембар 2011.

У Загребу ће се 25. новембра ове године одржати 12. Годишње саветовање о ауторском и сродним правима, које организује Хрватско друштво за ауторско право у сарадњи са Државним заводом за интелектуално власништвo Републике Хрватске и Правним факултетом Универзитета у Загребу.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

КОНФЕРЕНЦИЈА О ЗАШТИТИ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

10. новембар 2011.

Јуче је у организацији Америчке привредне коморе у Србији одржана једнодневна конференција о заштити права интелектуалне својине под називом „Спровођење заштите интелектуалне својине и утицај на буџетске приходе“. Конференцији су присуствовали представници релевантних министарстава у Влади Републике Србије, државне управе, приватног сектора. Међу специјалним гостима били су Мери Ворлик, амбасадорка САД у Србији, Адриано Мартинс, заменик шефа делегације ЕУ у Србији, Луп Брефор, шеф канцеларије Светске банке у Србији, Гордана Пуалић, државни секретар у Министарству правде и Бојана Тодоровић, помоћник министра у Министарству економије и регионалног развоја. У делегацији Завода за интелектуалну својину били су директорка Бранка Тотић и Владимир Марић, помоћник директора.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОКРУГЛИ СТО О ИНОВАЦИЈАМА У НОВОМ САДУ

4. новембар 2011.

Данас је у Центру Лупус у Новом Саду одржан округли сто о иновацијама и креативним решењима, на коме је учествовао и представник Завода за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР У СУБОТИЦИ

3. новембар 2011.

Другог новембра је, на позив Отвореног Универзитета из Суботице, у суботичком хотелу Галерија одржан целодневни семинар под називом „Заштита права интелектуалне својине“. Предавања у оквиру овог семинара, којем је присуствовало 16 учесника, одржали су стручњаци Едукативно информативног центра. Међу учесницима су били представници Економског факултета у Суботици, Отвореног Универзитета, Регионалне агенције за развој из Суботице, Агенције за мала и средња предузећа и удружења иноватора.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ НА САЈМУ ПРИВРЕДЕ У НОВОЈ ПАЗОВИ

2. новембар 2011.

У Новој Пазови је од 30. октобра до 1. новембра одржан пети по реду сајам привреде који је ове године добио регионални карактер. На сајму је наступио и Завод за интелектуалну својину са предавањем о интелектуалној својини.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПОСТАВЉЕН ЛИНК КА WIPO LEX БАЗИ

2. новембар 2011.

На насловну страну сајта Завода постављен је директан линк према WIPO Lex бази националних законских регулатива на сајту Светске организације за интелектуалну својину.

Овде, као и кликом на дати линк, можете да погледате законе и остале правне прописе других земаља у области интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

OБАВЕШТЕЊЕ

1. новембар 2011.

Завод за интелектуалну својину објављује да ће се писмени део посебног стручног испита за лица која се баве заступањем у поступку заштите проналазака, жигова, индустријских дизана и географских ознака порекла одржати у просторијама Завода за интелектуалну својину дана 20.12.2011. године, са почетком у 10 часова.

Позивају се сва заинтересована лица да до 9.12.2011. године поднесу пријаве за полагање стручног испита Заводу за интелектуалну својину, на адреси Кнегиње Љубице бр. 5, Београд.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ

1. новембар 2011.

Стручњаци Едукативно-информативног центра одржали су јуче предавање на Правном факултету Универзитета у Београду.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР У КРУШЕВЦУ

СЕМИНАР У КРУШЕВЦУ

31. октобар 2011.

У Центру за стручно усавршавање у Крушевцу је у суботу, 29. октобра, одржан семинар под називом „Значај и заштита интелектуалне својине“. Семинар је био намењен просветним радницима, односно професорима крушевачких средњих школа.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРВА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА "ДАНИ КЛАСТЕРА"

ПРВА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА "ДАНИ КЛАСТЕРА"

28. октобар 2011.

Данас се у Нишу завршава дводневна Прва међународна конференција „Дани Кластера“, коју је организовала LEDIB Кућа кластера у партнерству са Регионалном привредном комором Ниша, Савезом start-up кластера Нишког региона и другим институцијама. Стручњаци Едукативно-информативног центра Завода за интелектуалну својину су на позив организатора одржали предавање о услугама које Завод пружа према сектору малих и средњих предузећа.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБУКА ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ ПОЛИЦИЈЕ

25. октобар 2011.

У току ове седмице одржава се свеобухватна обука представника полиције у области права интелектуалне својине. Након обуке представника тржишне инспекције, царине, судства и тужилаштава, овом обуком се затвара двомесечни циклус унапређења знања органа за спровођење права у области права интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН ТЕСЛА ФЕСТ 2011

ОДРЖАН ТЕСЛА ФЕСТ 2011

17. октобар 2011.

У Новом Саду је од 12. до 15. октобра одржан јубиларни 25. Тесла Фест у СПЦ Војводина. Током Тесла Феста организована је и Међународна конференција о иновацијама, коју су подржали Светска организација за интелектуалну својину (WIPO), Савез проналазача Војводине, Завод за интелектуалну својину и Факултет техничких наука у Новом Саду. На овогодишњем Тесла Фесту учествовало је 150 домаћих и иностраних излагача, који су посетиоцима представили више од 350 проналазака.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА

13. октобар 2011.

Привредна комора Београда у оквиру својих активности на подстицању и унапређивању проналазаштва почев од 1975. године додељује Годишње награде за најбоље техничке проналаске и техничка унапређења у привреди Београда. Од 1984. године, Привредна комора Београда додељује и Годишње награде за најбоља решења у области дизајна за област привреде, а од 2010. и у категорији веб дизајна.

Конкурс за доделу Годишњих награда у свим категоријама за остварена решења у периоду од 1. октобра 2010. године до 30. септембра 2011. године отворен је за пријаве до 24. новембра. Услове конкурса као и садржај и контакте за слање пријаве можете погледати на сајту Привредне коморе Београда.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

НАПРЕДНА ОБУКА ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ УПРАВЕ ЦАРИНА

11. октобар 2011.

Данас у Заводу почиње четвородневна напредна обука за представнике Управе царина. Предвиђено је да прва дана обуке учесници слушају предавања експерата из Управе царина Данске и Србије, док ће се трећи и четврти дан обуке одржати на одговарајућим царинским испоставама.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

У СУСРЕТ ТЕСЛА ФЕСТУ 2011

10. октобар 2011.

У среду ће у новосадском центру СПЕНС бити свечано отворен 25. међународни фестивал иновација, знања и стваралаштва „Тесла Фест 2011“. Покровитељи догађаја су Влада Републике Србије, Влада АП Војводине, град Нови Сад и Завод за интелектуалну својину Републике Србије.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

РАДИОНИЦА У ПАНЧЕВУ

7. октобар 2011.

Стручњаци Едукативно-информативног центра Завода за интелектуалну својину одржали су јуче радионицу „Заштита интелектуалне својине у пракси – састављање пријаве за признање патента и пријаве за признање жига“ у Регионалној привредној комори Панчева, на позив Универзитета Мегатренд.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

УСВОЈЕН ЗАКОН О ЗАШТИТИ ПОСЛОВНЕ ТАЈНЕ

6. октобар 2011.

Скупштина Републике Србије је на седници 26. септембра усвојила Закон о заштити пословне тајне. Овај закон је објављен у Службеном Гласнику Републике Србије бр. 72/2011 од 28.9.2011. године.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

30. септембар 2011.

Извршено је усклађивање динарских износа из тарифе републичких административних такси. Нове износе такси можете погледати овде. Усклађени износи из тарифе републичких административних такси примењиваће се од 1. октобра 2011. године.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СРБИЈА НОВИ ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

СРБИЈА НОВИ ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

26. септембар 2011.

Амбасадор Србије при Уједињенима нацијама у Женеви, др Угљеша Звекић, акламацијом је изабран за председавајућег Генералних скупштина Светске организације за интелектуалну својину за период од 2011 – 2013. године. То је први пут да након 30 година представник једне земље из источне и средње Европе и балтичког региона буде изабран на ово значајно часничко место.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДСЕДНИК ЕВРОПСКОГ ЗАВОДА ЗА ПАТЕНТЕ У ПОСЕТИ ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ПРЕДСЕДНИК ЕВРОПСКОГ ЗАВОДА ЗА ПАТЕНТЕ У ПОСЕТИ ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

22. септембар 2011.

Поводом приступања Србије Европскоj патентној организацији, председник Европског завода за патенте, њеног извршног тела, Беноa Батистели, данас завршава дводневну посету Влади Републике Србије, чиме ће се озваничити чланство наше земље у највећој регионалној организацији те врсте у свету.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

САРАДЊА СРБИЈЕ И ЕВРОПСКЕ ПАТЕНТНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У РАЗВОЈУ ЕВРОПСКОГ ПАТЕНТНОГ СИСТЕМА

САРАДЊА СРБИЈЕ И ЕВРОПСКЕ ПАТЕНТНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У РАЗВОЈУ ЕВРОПСКОГ ПАТЕНТНОГ СИСТЕМА

22. септембар 2011.

Током своје прве званичне посете Србији од како је она приступила Европској патентној организацији, председник ЕПО-а Беноа Батистели сусрео се са потпредседником Владе Републике Србије за европске интеграције, Божидаром Ђелићем, и Министром просвете и науке, Жарком Обрадовићем, у циљу разматрања даљих активности на развоју система интелектуалне својине у Србији.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБУКА ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ УПРАВЕ ЦАРИНА

ОБУКА ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ УПРАВЕ ЦАРИНА

22. септембар 2011.

Данас се у Заводу одржава једнодневна обука за представнике Управе царина. Обука је део свеобухватног програма унапређења знања о правима интелектуалне својине код органа за спровођење права, а у циљу унапређења ефикасног рада и чвршће сарадње органа.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

НАПРЕДНИ НИВО ОБУКЕ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ ТРЖИШНЕ ИНСПЕКЦИЈЕ

НАПРЕДНИ НИВО ОБУКЕ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ ТРЖИШНЕ ИНСПЕКЦИЈЕ

21. септембар 2011.

Данас је у просторијама Завода окончан дводневни напредни ниво обуке за представнике тржишне инспекције. Обуци је у два дана присуствовало око шездесет тржишних инспектора из целе Србије.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ У ЧЕЛАРЕВУ

19. септембар 2011.

На међународној изложби иновација, привреде, техничког стваралаштва и екологије "Čib-expo", која је одржана у Челареву од 17-18. септембра, Завод за интелектуалну својину одржао је предавање о заштити нових техничких решења патентом.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊА ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ КОМПАНИЈА МЕТАЛАЦ-ПОСУЂЕ И МЕТАЛАЦ-БОЈЛЕРИ

19. септембар 2011.

У петак, 16. септембра, стручњаци Едукативно-информативног центра су у Заводу за интелектуалну својину за представнике привредних друштава Металац-посуђе и Металац-бојлери из Горњег Милановца одржали радионицу о претраживању база података за патенте и жигове.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОКРУГЛИ СТО У НОВОМ САДУ

15. септембар 2011.

У просторијама Мастер центра у Новом Саду 15. септембра је одржан експертски округли сто „Трансформација у иновативно друштво засновано на знању: Перспективе Дунавске стратегије Европске уније“. Овај догађај организован је од стране Новог париског клуба и Универзитета Educons из Сремске Каменице. Завод је на округлом столу одржао предавање о улози интелектуалне својине у развоју друштва заснованог на знању.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

НАПРЕДНИ НИВО ОБУКЕ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ СУДОВА И ТУЖИЛАШТАВА

НАПРЕДНИ НИВО ОБУКЕ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ СУДОВА И ТУЖИЛАШТАВА

12. септембар 2011.

Након основног нивоа обуке о интелектуалној својини, која су одржана прошлог петка, У Заводу се у наредна четири дана одржава напредна, специјализована обука за представнике судова и тужилаштава.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОСНОВНА ОБУКА ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ СУДОВА И ТУЖИЛАШТАВА

ОСНОВНА ОБУКА ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ СУДОВА И ТУЖИЛАШТАВА

9. септембар 2011.

У оквиру обуке за органе за спровођење права интелектуалне својине, У Заводу данас представници судова и тужилаштава похађају основну обуку. Обука је део свеобухватног програма унапређења знања о правима интелектуалне својине код органа за спровођење права, а у циљу унапређења ефикасног рада и чвршће сарадње органа.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПОЧЕТАК ОБУКЕ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ ТРЖИШНЕ ИНСПЕКЦИЈЕ

ПОЧЕТАК ОБУКЕ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ ТРЖИШНЕ ИНСПЕКЦИЈЕ

7. септембар 2011.

Данас се у просторијама Завода одржава основна обука о правима интелектуалне својине за представнике тржишне инспекције. Обука је део свеобухватног програма унапређења знања о правима интелектуалне својине код органа за спровођење права, а у циљу унапређења ефикасног рада и чвршће сарадње органа.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОТВОРЕН МЕЂУРЕГИОНАЛНИ СИМПОЗИЈУМ О СПРОВОЂЕЊУ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

ОТВОРЕН МЕЂУРЕГИОНАЛНИ СИМПОЗИЈУМ О СПРОВОЂЕЊУ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

6. септембар 2011.

Данас је у хотелу Зира отворен дводневни међурегионални симпозијум о спровођењу права интелектуалне својине, који заједнички организују Светска организација за интелектуалну својину, Завод за патенте и жигове Сједињених Америчких Држава и Завод за интелектуалну својину Републике Србије.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊА У УЖИЦУ

5. септембар 2011.

Стручњаци Едукативно информативног центра Завода за интелектуалну својину су у петак, 2. септембра, у Регионалној привредној комори Ужица одржали предавања са радионицом на тему „Стицање конкурентне предности уз употребу права интелектуалне својине“. Предавања су одржана у оквиру једне од активности пројекта „IPR for SEE“- Заштита права интелектуалне својине на подручју југоисточне Европе, где је комора један од корисника пројекта.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ПИРАТЕРИЈЕ И КРИВОТВОРЕЊА

5. септембар 2011.

Завод за интелектуалну својину Републике Србије има задовољство да позове представнике медија да присуствују Међурегионалном симпозијуму о спровођењу права интелектуалне својине, који ће се одржати од 6-7. септембра 2011. године, у хотелу Зира, Рузвелтова бр. 35 у Београду.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПОЧИЊЕ ОБУКА ЗА ОРГАНЕ СПРОВОЂЕЊА ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

2. септембар 2011.

Током септембра и октобра 2011. године одржаће се опсежна обука за државне органе који се баве спровођењем права интелектуалне својине, међу којима су судови и тужилаштва, Тржишни инспекторат, Управа царина и представници полиције. Представници свих наведених институција похађаће основни и напредни ниво обуке, и имати прилику да обогате своја знања и искуства помоћу специјализованих предавања о интелектуалној својини и случајевима из праксе других европских земаља, а у циљу унапређења ефикасности спровођења права интелектуалне својине, као и чвршће сарадње органа.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ НА САЈМУ ПРИВРЕДЕ У СУБОТИЦИ

29. август 2011.

У суботичкој Хали спортова се од 24-27. aвгуста одржавао 5. Међународни и регионални сајам привреде, који је био пропраћен стручним предавањима и презентацијама на тему интелектуалне својине и њене употребе за успешно пословање.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

INOCOOP 2011

INOCOOP 2011

27. август 2011.

У Зрењанину је од 25-27. августа одржан дванаести међународни сајам иновација, кооперација и предузетништва "INOCOOP 2011".

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ПОСЛОВНИКА О РАДУ КОМИСИЈЕ ЗА АУТОРСКО И СРОДНА ПРАВА

3. август 2011.

Комисија за ауторско и сродна права је на седници одржаној 20. јуна 2011.године донела oдлуку о изменама и допунама Пословника о раду Комисије за ауторско и сродна права. Измењени пословник о раду можете преузети овде.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНИХ РЕШЕЊА ИНДУСТРИЈСКОГ ДИЗАЈНА

28. јул 2011.

Агенција за страна улагања и промоцију извоза Републике Србије (СИЕПА) објавила је конкурс за израду идејних решења индустријског дизајна за наступ на сајму намештаја у Милану. Више о овој вести прочитајте на сајту Агенције за страна улагања и промоцију извоза.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРИЈАВЕ ТИМОВА ЗА НАЈБОЉУ ТЕХНОЛОШКУ ИНОВАЦИЈУ

27. јул 2011.

За учешће на овогодишњем такмичењу „Најбоља технолошка иновација“ пријавило се преко 200 тимова, што је премашило сва очекивања. Више од половине тимова пријавило се у категорији „Реализоване иновације“, док је нешто мањи број пријављен у категорији „Иновативне идеје“. Више о овој вести прочитајте на сајту такмичења.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

АНАЛИЗА ИНОВАЦИОНЕ ДЕЛАТНОСТИ У СРБИЈИ - СТУДИЈА

21. јул 2011.

Од данас је на сајту Завода доступна студија по називом „Анализа иновационе делатности у Србији“ аутора др Драгана Повреновића, у издању Завода за интелектуалну својину. Студију можете преузети овде.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

УСВОЈЕН ЗАКОН О ОПТИЧКИМ ДИСКОВИМА

18. јул 2011.

Народна скупштина Републике Србије усвојила је у четвртак, 14. јула, Закон о оптичким дисковима. Закон је објављен у Службеном гласнику РС, број 52/2011 од 15. јула и можете га преузети овде.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

УСВОЈЕНА СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

15. јул 2011.

Влада Републике Србије је на седници одржаној 23. јуна 2011. усвојила Стратегију развоја интелектуалне својине за период од 2011. до 2015. године. Стратегију можете преузети овде.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ТЕХНОЛОШКИ ТРАНСФЕР И ТЕХНОЛОШКО БРОКЕРСТВО

7. јул 2011.

У претходна два дана Завод је био домаћин радионице коју је организовало руководство SECEP пројекта за развој конкурентности и промоцију извоза и ICIP пројекта за унапређење иновативности и конкурентности МСП у Србији. Радионица под називом „Технолошки трансфер и технолошко брокерство“ била је намењена представницима научно-истраживачке и академске заједнице, као и институцијама за подршку пословању предузећа у Србији.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР У СУБОТИЦИ

1. јул 2011.

У регионалној привредној комори Суботице јуче је одржан семинар под називом „Значај коришћења интелектуалне својине у пословању“. У оквиру семинара, стручњаци Едукативно-информативног центра и Одељења за жигове Завода одржали су предавања за представнике малих и средњих предузећа, факултета и привредних комора.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ У РЕГИОНАЛНОЈ РАЗВОЈНОЈ АГЕНЦИЈИ ЗЛАТИБОР

1. јул 2011.

У просторијама Регионалне развојне агенције Златибор је јуче одржана тематска радионица у вези примене и коришћења колективног жига IN-NATURA за традиционалне и изворне производе Ужичког краја. Завод за интелектуалну својину је том приликом одржао предавање на тему значаја колективног жига и његовог утицаја на пословање.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

РЕГИОНАЛНИ СЕМИНАР О ЗАШТИТИ ИНДУСТРИЈСКОГ ДИЗАЈНА

РЕГИОНАЛНИ СЕМИНАР О ЗАШТИТИ ИНДУСТРИЈСКОГ ДИЗАЈНА

28. јун 2011.

У Заводу је од 27-28. јуна одржан Регионални семинар о заштити индустријског дизајна, у заједничкој организацији Завода и Светске организације за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОКРУГЛИ СТО О ИНТЕЛЕКТУАЛНОЈ СВОЈИНИ

ОКРУГЛИ СТО О ИНТЕЛЕКТУАЛНОЈ СВОЈИНИ

27. јун 2011.

У просторијама Универзитета Сингидунум је прошлог петка одржан округли сто на тему интелектуалне својине, на којем је учествовао и Завод за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

РЕГИОНАЛНИ СЕМИНАР О ЗАШТИТИ ИНДУСТРИЈСКОГ ДИЗАЈНА

27. јун 2011.

Завод за интелектуалну својину Републике Србије има задовољство да обавести све заинтересоване стране о Регионалном семинару о заштити индустријског дизајна, који се одржава од 27-28. јуна 2011. године, у просторијама Завода на адреси Кнегиње Љубице бр. 5 у Београду.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПЛАСМАН ИНОВАЦИЈА И ТРАНСФЕР ТЕХНОЛОГИЈЕ

ПЛАСМАН ИНОВАЦИЈА И ТРАНСФЕР ТЕХНОЛОГИЈЕ

22. јун 2011.

У Заводу је данас завршена дводневна Национална радионица под називом „Пласман иновација и трансфер технологије“, коју су организовали Светска организација за интелектуалну својину (WIPO) и Завод за интелектуалну својину Републике Србије.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР У КОЛУБАРИ

17. јун 2011.

На позив руководства Рударског басена Колубара из Лазаревца, стручњаци Едукативно-информативног центра одржали су јуче семинар о патентној заштити у просторијама привредног друштва у Лазаревцу.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

КОНФЕРЕНЦИЈА "КАЧЕРСКИ МЕД"

15. јун 2011.

На завршној конференцији у оквиру пројекта под називом „Качерски мед“, Завод је јуче у Сава Центру одржао предавање на тему значај заштите ознака географског порекла.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАНА 7. МЕЂУНАРОДНА БРЕНД КОНФЕРЕНЦИЈА

13. јун 2011.

У Сава Центру је 10. јуна одржана седма Међународна бренд конференција под називом „Брендинг региона и градова – стране директне инвестиције, раст извоза и развој туризма“.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРИРУЧНИК О РЕСУРСИМА ЗА НАСТАВУ О ИНТЕЛЕКТУАЛНОЈ СВОЈИНИ

8. јун 2011.

Завод за интелектуалну својину жели да обавести све заинтересоване стране да је окончана израда Приручника о ресурсима за наставу о правима интелектуалне својине у земљама Западног Балкана и Турској. Приручник на енглеском језику можете преузети овде.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАРИ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЕВРОПСКЕ ПАТЕНТНЕ АКАДЕМИЈЕ

8. јун 2011.

Европска патентна академија ће у наредном периоду организовати два семинара у области пословања са интелектуалном својином, и то:

- Управљање конфликтима у области патената, у Прагу, у трајању од 31. августа до 2. септембра;
- Вредновање патената у складу са међународним стандардима финансијског рачуноводства, у Љубљани, у трајању од 19-20. септембра.

За више информација, молимо Вас да кликнете на наведене семинаре.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕХНОЛОШКО-МЕТАЛУРШКОМ ФАКУЛТЕТУ

2. јун 2011.

Стручњаци Завода за интелектуалну својину одржали су јуче ново предавање на Технолошко-металуршком факултету у Београду, на тему „Специфичности патентних пријава по областима технике и састављање патентних пријава“. Предавању је присуствовало око 50 доктораната факултета.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР "ЖИГ У ФУНКЦИЈИ БРЕНДИРАЊА ПРОИЗВОДА МСП"

1. јун 2011.

У Привредној комори Србије је јуче одржан семинар "Жиг у функцији брендирања производа МСП", коме су присуствовали представници Делегације ЕУ у Србији, ТАIЕX одељења Европске комисије, Канцеларије за европске интеграције, Завода за интелектуалну својину Србије, као и други национални и међународни експерти у овој области.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

БОРАВАК STRAWBERRY ENERGY ТИМА У ЗАВОДУ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

БОРАВАК STRAWBERRY ENERGY ТИМА У ЗАВОДУ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

30. мај 2011.

У посети Заводу за интелектуалну својину су данас били представници тима Strawberry Energy, освајачи првог места на такмичењу за Европску награду за обновљиву енергију у Бриселу за свој изум „соларни пуњач за мобилне телефоне“.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАНИ НОВИ СЕМИНАРИ ЕДУКАТИВНО-ИНФОРМАТИВНОГ ЦЕНТРА

26. мај 2011.

Стручњаци Завода за интелектуалну својину одржали су јуче предавања на Технолошко-металуршком факултету у Београду, Институту за испитивање материјала у Београду, као и у просторијама Регионалне развојне агенције Златибор.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

РАДИОНИЦА О ОЗНАКАМА ГЕОГРАФСКОГ ПОРЕКЛА

23. мај 2011.

У Заводу за интелектуалну својину је од 19. до 20. маја одржана радионица посвећена развоју смерница за процедуре у вези са регистрацијом, контролом, заштитом и управљањем ознакама географског порекла у Србији. Радионица је одржана у склопу швајцарско-српског пројекта о техничкој сарадњи у области права интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН НОВИ СЕМИНАР ЗА ИНСТИТУТЕ

20. мај 2011.

Данас је у Заводу за интелектуалну својину одржан семинар о патентној заштити, на којем су учествовали представници Института за земљиште и Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР У ИНСТИТУТУ ЗА ПРЕХРАМБЕНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ У НОВОМ САДУ

19. мај 2011.

Стручњаци Едукативно-информативног центра су јуче одржали предавања на семинару „Заштита права интелектуалне својине“ у Институту за прехрамбене технологије у Новом Саду.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПОСЛОВНИ ФОРУМ У СОМБОРУ

18. мај 2011.

Данас је у просторијама Регионалне привредне коморе Сомбора одржан пословни форум на тему „Програми подршке Активности на реализацији Закона о иновационој делатности и програма подршке“. Форум су организовали Регионална привредна комора Сомбора и Одбор за технолошке иновације Привредне коморе Србије у сарадњи са Министарством просвете и науке и Заводом за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ БЕОГРАДА

17. мај 2011.

Стручњаци Едукативно-информативног центра одржали су данас семинар у Привредној комори Београда под називом „Патентна заштита и коришћење информација садржаних у патентној документацији“.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЗАТВОРЕН 55. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ТЕХНИКЕ И ТЕХНИЧКИХ ДОСТИГНУЋА

ЗАТВОРЕН 55. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ТЕХНИКЕ И ТЕХНИЧКИХ ДОСТИГНУЋА

13. мај 2011.

Данас је на Београдском сајму затворен петодневни 55. међународни сајам технике и техничких достигнућа, који је привукао око 700 излагача из 28 земаља света. Завод за интелектуалну својину традиционално је учествовао на овом сајму и био на услузи свим посетиоцима који су желели да се ближе упознају са светом патената и других облика интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР О ЕВРОПСКОМ ПАТЕНТНОМ СИСТЕМУ

СЕМИНАР О ЕВРОПСКОМ ПАТЕНТНОМ СИСТЕМУ

13. мај 2011.

Данас сe у Београду завршава дводневни семинар о Европском патентном систему у организацији Завода за интелектуалну својину, у оквиру пројекта „Подршка оснивању Едукативно-информативног центра Завода за интелектуалну својину Републике Србије“, који финансира Европска унија, а спроводи Европски завод за патенте. Семинар је намењен свим корисницима патентног система, а пре свега патентним заступницима, проналазачима и представницима факултета, института и привредних друштава.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ИНФОРМАЦИЈА О УНИТАРНОМ ПАТЕНТУ

10. мај 2011.

Европска Унија је у марту месецу ове године представила предлоге за две уредбе које се тичу могућности да признати европски патенти имају унитарно дејство:
- Предлог Уредбе Европског парламента и Савета о спровођењу унапређене сарадње у области стварања заштите унитарним патентом,
- Предлог Уредбе Савета о спровођењу унапређене сарадње у области стварања заштите унитарним патентом која се тиче примене одредаба о превођењу.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ О СПРОВОЂЕЊУ ЈАВНЕ РАСПРАВЕ О НАЦРТУ ЗАКОНА О ПОСЛОВНОЈ ТАЈНИ

10. мај 2011.

У периоду од 10.05.2011. године до 30.05.2011. године спроводи се јавна расправа о Нацрту закона о пословној тајни. Одбор за привреду и финансије Владе Републике Србије, на 33. седници одржаној 10. маја 2011. године одредио је Програм јавне расправе о Нацрту закона о пословној тајни.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР О ЗНАЧАЈУ ЗАШТИТЕ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

5. мај 2011.

У Заводу је данас одржан семинар на тему значаја заштите права интелектуалне својине, коме су присуствовали представници Института „Кирило Савић“ и предузећа Ирител. Посебна пажња била је посвећена заштити техничких решења патентом и могућностима претраживања патентне документације. За учеснике семинара организована је и радионица на тему претраживања у патентној бази података esp@cenet.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОТВОРЕНА ВРАТА ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

4. мај 2011.

Завод за интелектуалну својину има задовољство да обавести сва заинтересована лица да ће наредна Отворена врата бити одржана 19. маја са почетком у 12 часова.

За више информација о Отвореним вратима и могућностима пријављивања молимо Вас да кликнете овде.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОГЛАС

27. април 2011.

Полагање стручног испита за лица која се баве заступањем у поступку заштите проналазака, жигова, дизајна и ознака географског порекла обавиће се 1. јуна 2011. године у Заводу за интелектуалну својину. Пријаве за полагање испита могу се поднети до 25. маја 2011. године.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

26. април 2011.

Завод за интелектуалну својину жели да обавести јавност у Србији да се данашњи дан широм наше планете обележава као Светски дан интелектуалне својине, празник свих иноватора и уметника света. Светска организација за интелектуалну својину (WIPO) је 2001. године установила овај празник у циљу развоја свести о растућој улози интелектуалне својине у свакодневном животу, као и у циљу обележавања доприноса проналазача и уметника општем развоју човечанства.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАНИ НОВИ СЕМИНАРИ У ЗАВОДУ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

21. април 2011.

Последња три дана су у Заводу у потпуности обележена едукативним напорима. На семинарима у Заводу учествовали су представници Института за архитектуру и урбанизам Србије, Института „др Јосиф Панчић“, Института за ратарство и повртарство, Института „Гоша“, Института за воћарство и Института за хемију, технологију и металургију.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

КОНФЕРЕНЦИЈА О СПРОВОЂЕЊУ И КОМЕРЦИЈАЛИЗАЦИЈИ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

КОНФЕРЕНЦИЈА О СПРОВОЂЕЊУ И КОМЕРЦИЈАЛИЗАЦИЈИ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

14. април 2011.

У просторијама Привредне коморе Србије је у претходна два дана одржана регионална конференција на тему спровођења и комерцијализације права интелектуалне својине. Конференција је организована од стране Економског комитета Уједињених нација за Европу (UNECE), Завода за интелектуалну својину и Привредне коморе Србије. На конференцији су учествовали представници страних и домаћих компанија, док су међу предавачима били представници Светске организације за интелектуалну својину, као и представници из Србије, Хрватске, Албаније, Немачке, Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОТВОРЕНА ВРАТА ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

5. април 2011.

Завод за интелектуалну својину има задовољство да обавести сва заинтересована лица да од текућег месеца почиње са пружањем нове услуге у области информисања о поступцима заштите права интелектуалне својине.

Нова услуга носи назив „Отворена врата Завода за интелектуалну својину“ и одржаваће се сваког трећег четвртка у месецу са почетком у 12 часова.

За више информација и пријављивање за Отворена врата молимо Вас да кликнете овде.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊА НА ТЕХНОЛОШКО-МЕТАЛУРШКОМ ФАКУЛТЕТУ

5. април 2011.

Стручњаци Едукативно-информативног центра одржали су јуче предавања о интелектуалној својини на Технолошко-металуршком факултету Универзитета у Београду. Теме предавања обухватиле су основе и врсте интелектуалне својине, као и значај патентних информација.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР НА МАШИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ У НИШУ

28. март 2011.

Стручњаци Едукативно-информативног центра одржали су прошлог четвртка, 24. марта, семинар на Машинском факултету Универзитета у Нишу, на тему „Заштита нових техничких решења патентом и претраживање база патентне документације“.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ У ВЕЗИ СА СИТУАЦИЈОМ У ЈАПАНУ НАКОН РАЗОРНОГ ЗЕМЉОТРЕСА 11. МАРТА 2011.

28. март 2011.

Имајући у виду недавне трагичне догађаје који су се десили у Јапану, Завод за интелектуалну својину Републике Србије скреће пажњу на законске могућности продужења рокова по пријавама за заштиту права индустријске својине (патената, жигова и тако даље), тачније на члан 89. став 3. Закона о општем управном поступку (“Службени лист СРЈ” бр. 33/97 и 31/01).

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА

11. март 2011.

Јуче су у београдском позоришту Атеље 212 уручене годишње награде Привредне коморе Београда за најбоље докторске дисертације, магистарске тезе, мастер и дипломске/завршне радове, као и за проналаске, дизајнерска решења и техничка унапређења за 2009. и 2010. годину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР НА РУДАРСКО-ГЕОЛОШКОМ ФАКУЛТЕТУ

11. март 2011.

Стручњаци Едукативно-информативног центра Завода за интелектуалну својину одржали су данас семинар под називом „Основе о правима интелектуалне својине“ на Рударско-геолошком факултету Универзитета у Београду.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН ДРУГИ ДЕО СЕМИНАРА „ОД ИДЕЈЕ ДО ЛИЦЕНЦЕ“

ОДРЖАН ДРУГИ ДЕО СЕМИНАРА „ОД ИДЕЈЕ ДО ЛИЦЕНЦЕ“

11. март 2011.

У Заводу за интелектуалну својину је у току ове седмице одржан други део семинара „Од идеје до лиценце“. У виду наставка семинара који је одржан у последњој недељи јануара, други део је такође обухватио теме интелектуалне својине и трансфера технологије, уз посебан осврт на важна питања у погледу заштите тајности и комерцијализације проналазака. Семинар „Од идеје до лиценце“ био је намењен професорима и научним радницима Универзитета у Београду.

Презентације са семинара можете преузети овде.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОТВОРЕНА ВРАТА ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

10. март 2011.

Завод за интелектуалну својину има задовољство да обавести сва заинтересована лица да од текућег месеца почиње са пружањем нове услуге у области информисања о поступцима заштите права интелектуалне својине.

Нова услуга носи назив „Отворена врата Завода за интелектуалну својину“ и одржаваће се сваког трећег четвртка у месецу са почетком у 12 часова.

За више информација и пријављивање за Отворена врата молимо Вас да кликнете овде.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО О ЗНАЧАЈУ ПРИСТУПАЊА СРБИЈЕ ЕВРОПСКОЈ ПАТЕНТНОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ

8. март 2011.

У Привредној комори Србије је јуче одржан округли сто на тему значаја приступања наше земље Европској патентној организацији (ЕПО). Округли сто је организован од стране Одбора за технолошке иновације ПКС, Министарства за науку и технолошки развој, Завода за интелектуалну својину, Делегације ЕУ у Србији и адвокатске канцеларије Плавша.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

УНАПРЕЂЕЊЕ ИНОВАТИВНОСТИ И РАЗВОЈ КЛАСТЕРА

25. фебруар 2011.

У просторијама Завода је у периоду од 23-24. фебруара одржан семинар за менаџере организација за пружање подршке пословању привредних друштава на тему унапређења иновативности и развоја кластера, у заједничкој организацији пројеката SECEP и ICIP и Завода за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

2011 - МЕЂУНАРОДНА ГОДИНА ХЕМИЈЕ

2011 - МЕЂУНАРОДНА ГОДИНА ХЕМИЈЕ

9. фебруар 2011.

„Хемија – наш живот и наша будућност“

Ова година се широм света симболично назива „годином хемије“ и носи поруку „хемија – наш живот и наша будућност“. Лансирањем кампање за годину хемије, Уједињене нације желе да укажу на значај хемије у задовољењу потреба човечанства, подигну интересовање за хемију код младих људи, и охрабре ентузијазам и креативност у циљу будућих проналазака у овој области. Такође, намера је да се на адекватан начин прослави стогодишњи јубилеј од додељивања Нобелове награде великом научнику у овој области – Марији Кири.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПОСЛОВНИК О РАДУ КОМИСИЈЕ ЗА АУТОРСКО И СРОДНА ПРАВА

2. фебруар 2011.

На седници одржаној 30. децембра 2010. године Комисија за ауторско и сродна права донела је Пословник о раду Комисије.

Пословник о раду Комисије за ауторско и сродна права можете преузети овде.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН ПРВИ ДЕО СЕМИНАРА „ОД ИДЕЈЕ ДО ЛИЦЕНЦЕ“

ОДРЖАН ПРВИ ДЕО СЕМИНАРА „ОД ИДЕЈЕ ДО ЛИЦЕНЦЕ“

28. јануар 2011.

У Заводу за интелектуалну својину је у периоду од 24-28. јануара одржан семинар „Од идеје до лиценце“. Семинар је обухватио теме интелектуалне својине и трансфера технологије и био је намењен професорима и научним радницима Универзитета у Београду.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАНE ПРВА И ДРУГА СЕДНИЦА КОМИСИЈЕ ЗА АУТОРСКО И СРОДНА ПРАВА

26. јануар 2011.

Прва, конститутивна седница Комисије одржана је 22. децембра 2010. године. Том приликом, члановима Комисије, као и њиховим заменицима, уручена су решења о именовању након чега је Комисија разматрала одредбе Нацрта пословника о раду Комисије.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

КОМЕРЦИЈАЛИЗАЦИЈОМ РЕЗУЛТАТА НАУЧНИХ ИСТРАЖИВАЊА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ ОТВАРАЈУ СЕ НОВА РАДНА МЕСТА

КОМЕРЦИЈАЛИЗАЦИЈОМ РЕЗУЛТАТА НАУЧНИХ ИСТРАЖИВАЊА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У БЕОГРАДУ ОТВАРАЈУ СЕ НОВА РАДНА МЕСТА

19. јануар 2011.

У оквиру дводневне радионице под називом „Управљање интелектуалном својином на Универзитету у Београду“, која је данас окончана у Ректорату Универзитета у Београду, размотрена су суштинска питања у вези са темом управљања интелектуалном својином, сагледана су решења која су већ примењена у Европи и региону и израђен је предлог модела политике управљања интелектуалном својином. Радионица је организована у оквиру ИПА националног пројекта.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН 11. САЈАМ СУВОМЕСНАТИХ ПРОИЗВОДА „ПРШУТИЈАДА“ МАЧКАТ 2011

ОДРЖАН 11. САЈАМ СУВОМЕСНАТИХ ПРОИЗВОДА „ПРШУТИЈАДА“ МАЧКАТ 2011

17. јануар 2011.

Једанаеста „Пршутијада“ по реду одржана је у Мачкату у периоду од 14-16. јануара, у организацији Општине Чајетина, Туристичке организације Златибора и Културно-спортског центра Чајетине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>