Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

Архива вести за 2009. годину

ОБАВЕШТЕЊЕ

24. децембар 2009.

Скупштина Републике Србије усвојила је на својој редовној седници 11. децембра 2009. године нове законе из области заштите интелектуалне својине. Усвојени су нови закон о ауторском и сродним правима, закон о жиговима, закон о правној заштити индустријског дизајна и закон о заштити топографија интегрисаних кола. Ови нови закони објављени су у „Службеном гласнику РС“ бр. 104/2009 16. децембра, а ступају на снагу од данашњег датума.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПОСЕТА СЛОВЕНАЧКОМ ЗАВОДУ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ И КАНЦЕЛАРИЈИ ЗА ТРАНСФЕР ТЕХНОЛОГИЈЕ НА УНИВЕРЗИТЕТУ У ЉУБЉАНИ

4. децембар 2009.

У склопу пројекта оснивања едукативно-информативног центра који финансира Европска унија, а ко-финансира и имплементира Европски завод за патенте, а са циљем упознавања са искуствима Словеније у области трансфера технологије и комерцијализације резултата истраживања, у периоду од 30. новембра до 2. децембра 2009. године руководство Завода за интелектуалну својину посетило је своје колеге из Словеначког завода за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАНА ОСМА БИЗНИС БАЗА

3. децембар 2009.

Београдски сајам је и ове године био домаћин осмог по реду Међународног сајма предузетништва „Бизнис база“, који је у организацији Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа и предузетништва одржан у периоду од 28. новембра до 1. децембра. На сајму је традиционално учествовао и Завод за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПОСЕТА ДАНСКОМ ЗАВОДУ ЗА ПАТЕНТЕ И ЖИГОВЕ

23. новембар 2009.

У периоду од 16. до 20. новембра 2009. године руководство Завода за интелектуалну својину било је у радној посети Данском заводу за патенте и жигове.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ДАН ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

15. новембар 2009.

За богату историју Завода за интелектуалну својину данашњи дан је од изузетног значаја, будући да је наша институција данас прославила 89. рођендан. У периоду између два рођендана, пословање Завода окарактерисале су бројне успешно окончане активности, нарочито на подручју модернизације законодавног оквира у области интелектуалне својине, а успостављен је и Центар за информисање и едукацију, који ће својим услугама, почев од половине наредне године, дати нову димензију за услуге које Завод пружа у области подршке привредном развоју.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАНА 9. КОНФЕРЕНЦИЈА КВАЛИТЕТА У РЕГИОНУ

30. октобар 2009.

У Зрењанину је 29. октобра одржана девета конференција квалитета у региону под називом „Унапређење пословних процеса – квалитетом против кризе“ у организацији Одбора за квалитет Привредне коморе Зрењанин. Завод је том приликом одржао предавање под називом „Значај заштите знака производа, дизајна и географске ознаке порекла“.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОКРУГЛИ СТО О ТРАНСФЕРУ ТЕХНОЛОГИЈЕ

19. октобар 2009.

Уз подршку Светске организације за интелектуалну својину, у просторијама Завода је 14. октобра организован Округли сто о трансферу технологије и управљању интелектуалном својином с афакултета и из научно-истраживачких институција.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН 23. ТЕСЛА ФЕСТ

16. октобар 2009.

Двадесет трећи међународни фестивал иновација, знања и стваралаштва „Тесла Фест 2009“ одржан је од 12. до 15. октобра у Новом Саду. Изложбу је отворио помоћник републичког министра за науку и технолошки развој др Радосав Церовић.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ О НАПРЕТКУ СРБИЈЕ У 2009. Г. РАЗВОЈ У ОБЛАСТИ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

14. октобар 2009.

Европска комисија усвојила је у Бриселу 14. октобра 2009. године Годишњи извештај о напретку Србије у процесу стабилизације и придруживања за 2009. годину.

У одељку 4.1.7. „Право интелектуалне својине“ у Извештају стоји следеће:
„Известан напредак је постигнут у области права интелектуалне својине. Завод за интелектуалну својину и даље наставља улогу националног координатора за права интелектуалне својине а именован је и нови тим руководилаца. Завод за интелектуалну својину је започео припреме за израду Националне стратегије за права интелектуалне својине и оснивање образовног и информативног центра у самом Заводу. У складу са променом Закона о републичким административним таксама, таксе Завода су знатно повећане. Међутим, за Завод и даље важе државни финансијски прописи и још увек није финансијски аутономна агенција. Нови закони, а посебно значајан закон о оптичким дисковима нису усвојени.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОГЛАС

13. октобар 2009.

Полагање стручног испита за лица која се баве заступањем у поступку заштите проналазака, жигова, дизајна и ознака географског порекла обавиће се 21.12.2009. године у Заводу за интелектуалну својину.

Пријаве за полагање испита могу се поднети до 10.12.2009. године.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

47. ЗАСЕДАЊЕ СКУПШТИНА ДРЖАВА-ЧЛАНИЦА СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИ НУ (WIPO)

47. ЗАСЕДАЊЕ СКУПШТИНА ДРЖАВА-ЧЛАНИЦА СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИ НУ (WIPO)

23. септембар 2009.

Овогодишњем 47. редовном заседању скупштина држава-чланица Светске организације за интелектуалну својину, које је одржано у Женеви од 22.09.2009-01.10.2009. године, присуствовала и делегација наше земље коју су чинили: Милош Недељковић, државни секретар у Министарству науке и технолошког развоја Републике Србије, Бранка Тотић, директор Завода за интелектуалну својину Републике Србије, Јелисавета Ђуричковић-Тувић, отправник послова у Мисији Републике Србије при УН, Весна Филиповић-Николић, трећи секретар у Мисији и Владимир Марић, начелник Одељења за жигове у Заводу за интелектуалну својину Републике Србије.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

НАЦИОНАЛНИ СЕМИНАР О КОЛЕКТИВНОМ ОСТВАРИВАЊУ АУТОРСКОГ И СРОДНИХ ПРАВА

НАЦИОНАЛНИ СЕМИНАР О КОЛЕКТИВНОМ ОСТВАРИВАЊУ АУТОРСКОГ И СРОДНИХ ПРАВА

21. септембар 2009.

У Београду је 15. и 16. септембра 2009. године у Привредној комори Србије одржан Семинар о колективном остваривању ауторског и сродних права у организацији Завода за интелектуалну својину Републике Србије и Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), а у сарадњи са Привредном комором Србије, Међународном конфедерацијом друштава аутора и композитора (CISAC) и Међународном конфедерацијом организација за остваривање права на умножавање (IFRRO).

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН 10. САЈАМ ИНОВАЦИЈА, САРАДЊЕ И ПРЕДУЗЕТНИШТВА „INOCOOP 2009“

1. септембар 2009.

У Зрењанину је у организацији Регионалне привредне коморе Зрењанин и Општег удружења предузетника из Зрењанина од 27. до 29. августа одржан десети, јубиларни Сајам иновација, сарадње и предузетништва „INOCOOP 2009“, на коме се окупило више од 230 излагача из земље и иностранства.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ

4. август 2009.

Од данас је на сајту Завода доступна и „Методологија Завода за поступање у области решерша и испитивања пријава патената“.

Методологију можете преузети на страници „Патенти – Закони и рописи“.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ

28. јул 2009.

Од 18.07.2009. године, ступио је на снагу Закон о изменама и допунама Закона о републичким административним таксама („Службени гласник РС“ бр. 54/2009 од 17.07.2009. године).

Закон можете преузети на страници „Таксе“.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ

26. јун 2009.

Завод обавештава да је дана 25. јуна 2009. године донета Директива о поступању са предметима који садрже неки формалан недостатак.

Директиву можете преузети на страници „Закони и прописи“.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ

16. јун 2009.

У Палати Србије су дана 15.06.2009. године одржане консултације за израду националне стратегије интелектуалне својине. Састанак је организовао Завод за интелектуалну својину у сарадњи са Светском организацијом за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ О РАТИФИКАЦИЈИ МЕЂУНАРОДНИХ КОНВЕНЦИЈА

15. јун 2009.

Скупштина Републике Србије је на Шестој седници Првог редовног заседања извршила ратификацију следећих међународних конвенција:

Закон о потврђивању Женевског акта Хашког споразума о међународној регистрацији индустријског дизајна
Закон о потврђивању Стразбуршког споразума о међународној класификацији патената
Закон о потврђивању Бечког споразума о установљењу међународне класификације фигуративних елемената жигова.

Наведена документа можете преузети на страници „Закони и прописи“.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОКОНЧАНА ЈЕ ЈАВНА РАСПРАВА О РАДНОЈ ВЕРЗИЈИ НАЦРТА ЗАКОНА О АУТОРСКОМ И СРОДНИМ ПРАВИМА

8. јун 2009.

У периоду од 29.04.2009. године до 15.05.2009. године спровeдена је јавна расправа о радној верзији Нацрта закона о ауторском и сродним правима. У оквиру јавне расправе, 11. маја 2009. године у Привредној комори Србије одржан је округли сто о радном тексту Нацрта закона о ауторском и сродним правима.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРОЈЕКАТ ОСНИВАЊА ЦЕНТРА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ И ЕДУКАЦИЈУ У ЗАВОДУ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

29. април 2009.

Завод за интелектуалну својину Републике Србије (Завод) је у сарадњи са Европском комисијом (ЕК) и Европским заводом за патенте (ЕПО) покренуо пројекат оснивања и промовисања Центра за информисање и едукацију из области интелектуалне својине, који ће се налазити у просторијама Завода. Сврха пројекта је асистирање Заводу у мисији подизања опште свести и развоја професионалних способности у области права интелектуалног и индустријског власништва, док је општи циљ давање подршке Србији у испуњавању услова у оквиру процеса стабилизације и придруживања у области интелектуалног власништва.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРОСЛАВА СВЕТСКОГ ДАНА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

27. април 2009.

Завод за интелектуалну својину Републике Србије ће у уторак, 28. априла 2009. године, у сарадњи са Министарством за науку и технолошки развој, Делегацијом европске комисије у Србији и Европским патентним заводом организовати прославу Светског дана интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОГЛАС

16. април 2009.

За полагање стручног испита за лица која се баве заступањем у поступку заштите проналазака, жигова, дизајна и ознака географског порекла...

ДЕТАЉНИЈЕ >>

УСВОЈЕН ЗАКОН О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕПУБЛИЧКИМ АДМИНИСТРАТИВНИМ ТАКСАМА

29. јануар 2009.

На првом ванредном заседању у 2009. години, Народна скупштина Републике Србије је 21.01.2009. године усвојила Закон о изменама и допунама Закона о републичким административним таксама, који је објављен у Службеном гласнику бр. 5/2009 од 22.01.2009. године.
Законом о изменама и допунама Закона о републичким административним таксама су прописани нови износи такса за списе и радње у вези са правима интелектуалне својине (тарифни бројеви 105 – 134).
Закон ступа на снагу 30.01.2009. године.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

Архива

2010 2009 2008 2007 2006