Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

Архива вести за 2010. годину

УСПЕШНО ОКОНЧАН ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОЈЕКАТ СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ И ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

30. децембар 2010.

Овог месеца је успешно завршена имплементација пројекта који је у Србији у оквиру Развојне агенде финансиран од стране Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), а имплементиран од стране Одељења за Мала и средња предузећа организације WIPO и Едукативно-информативног центра Завода за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ

22. децембар 2010.

Предавачи Едукативно-информативног центра гостовали су данас на Економском факултету Универзитета у Београду, на коме су одржали предавање о стратегијама за управљање интелектуалном својином.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

РЕШЕЊЕ О ИМЕНОВАЊУ ЧЛАНОВА КОМИСИЈЕ ЗА АУТОРСКО И СРОДНА ПРАВА

21. децембар 2010.

Влада Републике Србије је на седници одржаној 9. децембра 2010. године донела решење о именовању председника, заменика председника, чланова и заменика чланова Комисије за ауторско и сродна права.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊЕ НА ФАКУЛТЕТУ ОРГАНИЗАЦИОНИХ НАУКА

20. децембар 2010.

На позив професора са Факултета организационих наука Универзитета у Београду, предавачи Едукативно-информативног центра одржали су данас предавање о правној заштити патентом.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ

15. децембар 2010.

Влада Републике Србије је 2. децембра 2010. године донела Уредбу о престанку важења Уредбе о поступку за установљење географске ознаке порекла и признању својства овлашћеног корисника географске ознаке порекла. Ова уредба ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Србије бр. 18/2010”, односно од 16. децембра 2010.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊА ЗА СТУДЕНТЕ МАШИНСКОГ ФАКУЛТЕТА

13. децембар 2010.

У четвртак, 9. децембра, у посети Заводу били су студенти пете године Машинског факултета. Том приликом су стручњаци Едукативно-информативног центра одржали предавања о облицима права интелектуалне својине и значају заштите права интелектуалне својине. Нагласак је постављен на теме патентне заштите нових техничких решења, патентне информације, док је студентима такође демонстриран начин претраживања јавно доступне глобалне базе патентне документације Esp@cenet уз објашњење коришћења дате базе у виду извора техничких информација за истраживања и утрвђивање новости проналазака.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО У ОКВИРУ ЈАВНЕ РАСПРАВЕ О НАЦРТУ ЗАКОНА О ОПТИЧКИМ ДИСКОВИМА

6. децембар 2010.

У Заводу је данас у оквиру јавне расправе о Нацрту закона о оптичким дисковима одржан округли сто. На округлом столу су, поред представника Завода за интелектуалну својину, учествовали представници Кабинета потпредседника Владе за европске интеграције, Министарства за науку и технолошки развој, Министарства трговине и услуга, Министарства економије и регионалног развоја, Министарства финансија, Привредног суда у Београду, организације СОКОЈ, Америчке привредне коморе у Србији, као и представници привредних друштава и стручњака који обављају делатности у вези са садржином овог нацрта закона.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

УЧЕШЋЕ ЗАВОДА НА ДЕВЕТОЈ БИЗНИС БАЗИ

6. децембар 2010.

Београдски сајам је од 2-4. децембра био домаћин деветог Међународног сајма предузетништва „Бизнис база“, који је организовала Национална агенција за регионални развој. На сајму је традиционално учествовао и Завод за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО У ОКВИРУ ЈАВНЕ РАСПРАВЕ О НАЦРТУ ЗАКОНА О ОПТИЧКИМ ДИСКОВИМА

6. децембар 2010.

У Заводу је данас у оквиру јавне расправе о Нацрту закона о оптичким дисковима одржан округли сто. На округлом столу су, поред представника Завода за интелектуалну својину, учествовали представници Кабинета потпредседника Владе за европске интеграције, Министарства за науку и технолошки развој, Министарства трговине и услуга, Министарства економије и регионалног развоја, Министарства финансија, Привредног суда у Београду, организације СОКОЈ, Америчке привредне коморе у Србији, као и представници привредних друштава и стручњака који обављају делатности у вези са садржином овог нацрта закона.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

РАДИОНИЦА О ОЗНАКАМА ГЕОГРАФСКОГ ПОРЕКЛА

3. децембар 2010.

У Заводу за интелектуалну својину је у периоду од 1-3. децембра одржана радионица о ознакама географског порекла, на којој су, поред представника Завода, учествовали и представници Швајцарског савезног института за интелектуалну својину, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Акредитационог тела Србије, Института за прехрамбене технологије из Новог Сада, организације SEЕDEV, као и домаћи и страни експерти из ове области. Први део радионице односио се на акредитацију и сертификацију ознака географског порекла и институцију GLOBAL G.A.P, док је други део обрадио тему примене постојећих закона у вези са ознакама географског порекла, укључујући развој смерница за регистратију ознака.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПОТПИСАН УГОВОР О ОСНИВАЊУ ЦЕНТРА ЗА ТРАНСФЕР ТЕХНОЛОГИЈЕ

30. новембар 2010.

Уговор о подршци Завода за интелектуалну својину Универзитету у Београду и оснивању и раду Центра за трансфер технологије данас су потписали ректор Универзитета у Београду, проф. др Бранко Ковачевић, и директорка Завода, Бранка Тотић.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПАТЕНТНА ЗАШТИТА ПОВЕРЉИВИХ ПРОНАЛАЗАКА

26. новембар 2010.

У Министарству одбране је јуче одржан семинар „Патентна заштита поверљивих проналазака“ у организацији Одељења за научно-истраживачку делатност.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЗАВОД НА ТЕЛФОРУ 2010.

25. новембар 2010.

У београдском центру Сава је од 23-25. новембра одржан 18. Телекомуникациони форум – Телфор 2010. Завод је последњег дана трајања форума одржао предавање на тему «оквири заштите интелектуалне својине у Републици Србији».

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ О ОДРЖАВАЊУ ЈАВНЕ РАСПРАВЕ О НАЦРТУ ЗАКОНА О ОПТИЧКИМ ДИСКОВИМА

24. новембар 2010.

Одбор за привреду и финансије је дана 23.11.2010. године, на 115. седници, одредио програм јавне расправе o Нацрту закона о оптичким дисковима.

Јавна расправа о Нацрту закона о оптичким дисковима биће спроведена у периоду од 25. новембра 2010. године до 8. децембра 2010. године.

Округли сто у оквиру јавне расправе о Нацрту закона о оптичким дисковима ће се одржати 6. децембра 2010. године, у свечаној сали Завода за интелектуалну својину, Кнегиње Љубице бр. 5, са почетком у 12 часова.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН СЕМИНАР О ПАТЕНТНОЈ ЗАШТИТИ

19. новембар 2010.

Јуче је у Заводу за интелектуалну својину одржан семинар o патентној заштити, који су похађали представници Инжењерске академије Србије.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБЕЛЕЖЕН ДЕВЕДЕСЕТИ РОЂЕНДАН ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

15. новембар 2010.

Завод за интелектуалну својину Републике Србије је данас прославио јубиларну деведесету годишњицу свог постојања. Тим поводом је у сарадњи са Светском организацијом за интелектуалну својину организована међународна конференција о заштити права интелектуалне својине.

У част прославе и међународне конференције, Београд је угостио директоре завода за интелектуалну својину из земаља у региону, званичнике Светске организације за интелектуалну својину, Европске организације за патенте, Канцеларије за хармонизацију интерног тржишта, Савеза за ауторска права у централној и источној Европи, непрофитне организације SNB React, као и бројне госте из земље и иностранства, који су допринели и доприносе успешном раду нашег Завода.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

EВРОПСКА КОМИСИЈА ПОХВАЛИЛА НАПРЕДАК СРБИЈЕ У ДОМЕНИМА НАУКЕ И ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

15. новембар 2010.

Европска комисија је у свом годишњем извештају истакла да је Србија направила добар напредак у доменима науке и интелектуалне својине. Потпредседник Владе за европске интеграције и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић честитао је научној и технолошкој заједници на овом успеху. У домену науке, посебно је истакнуто учешће српских научника у пројектима Седмог оквирног програма за истраживање ЕУ као и доношење националне стратегије и новог законског оквира у овом домену.

У области интелектуалне својине похваљено је доношење закона и ратификације међународних конвенција у оквиру прелазног трговинског споразума, као и напредак у спровођењу закона кроз специјализоване полицијске, царинске и пореске јединице.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ О ЈАВНОЈ РАСПРАВИ О РАДНОЈ ВЕРЗИЈИ НАЦРТА СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

12. новембар 2010.

Округли сто у оквиру јавне расправе о Нацрту стратегије развоја интелектуалне својине ће се одржати 22. новембра 2010. године у Привредној комори Србије, Теразије 23, сала на 2. спрату, са почетком у 11 часова.

Нацрт стратегије развоја интелектуалне својине (pdf)

Усвајање Стратегије развоја интелектуалне својине предвиђено је Планом рада Владе за децембар 2010.године.

Примедбе, предлози и сугестије достављају се Заводу за интелектуалну својину на е-mail: dstefanov@zis.gov.rs. За све информације можете се обратити Даниели Стефанов, саветнику, тел: 011-2025-934.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР О ЗАШТИТИ СОФТВЕРА ПРАВИМА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

11. новембар 2010.

У протекла два дана је у београдском хотелу „Зира“ одржан дводневни семинар на тему заштите софтвера правима интелектуалне својине, у оквиру регионалног ИПА програма за земље западног Балкана и Турску. Семинар је организовао Завод за интелектуалну својину у сарадњи са Европским заводом за патенте.Централна тема скупа била је патентна заштита проналазака у чије настајање је укључен рачунар, рачунарска мрежа или друго средство програмирања, односно проналазака чији се бар један елемент реализује делом или у целости помоћу рачунарског програма. У оквиру програма скупа размотрено је и питање правне заштите Оpen Source методе. Пажња је, такође, била посвећена спровођењу права интелектуалне својине у области софтвера као и различитим методама правне заштите компјутерских софтвера, пре свега ауторском праву, патенту и пословној тајни.


ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО У ОКВИРУ ЈАВНЕ РАСПРАВЕ О НАЦРТУ ЗАКОНА О ПАТЕНТИМА

8. новембар 2010.

У Заводу је прошлог петка одржан Округли сто у оквиру јавне расправе о Нацрту закона о патентима. На округлом столу су, поред представника Завода, учествовали и представници Министарства за науку и технолошки развој, Министарства одбране, Привредне коморе Србије, судства заступничких канцеларија, као и удружења проналазача.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР О ИНТЕЛЕКТУАЛНОЈ СВОЈИНИ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ ИНСТИТУЦИЈА ЗА ПОДРШКУ РАЗВОЈУ СЕКТОРА МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА

5. новембар 2010.

У Заводу за интелектуалну својину је у трајању од 1-4. новембра одржан семинар о интелектуалној својини и њеном значају за пословање, који је био намењен представницима институција које пружају подршку малим и средњим предузећима у Србији у њиховом пословању. Семинар је одржан у оквиру Развојне агенде Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), а у заједничкој организацији Едукативно-информативног центра Завода за интелектуалну својину Републике Србије и организације WIPO.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ИНФОРМАЦИЈЕ О ЗАСТУПАЊУ ПРЕД ЕВРОПСКИМ ЗАВОДОМ ЗА ПАТЕНТЕ

4. новембар 2010.

Заступање физичких и правних лица пред Европским заводом за патенте могу вршити физичка лица уписана на листу професионалних заступника коју води Европски завод за патенте. Детаљније информације можете прочитати овде.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊА У РЕГИОНАЛНИМ ПРИВРЕДНИМ КОМОРАМА У КРАГУЈЕВЦУ И ПАНЧЕВУ

4. новембар 2010.

Стручњаци Едукативно-информативног центра одржали су предавање у Регионалној привредној комори Крагујевац 30. септембра, док су наредног дана истим поводом боравили у Регионалној привредној комори Панчево.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОГЛАС

29. октобар 2010.

олагање стручног испита за лица која се баве заступањем у поступку заштите проналазака, жигова, дизајна и ознака географског порекла обавиће се 08.12.2010. године у Заводу за интелектуалну својину. Пријаве за полагање испита могу се поднети до 25.11.2010. године.

За све информације о начину пријављивања кликните на „детаљније“.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ ПОСЕТИО СРБИЈУ

ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ ПОСЕТИО СРБИЈУ

27. октобар 2010.

Генерални директор Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), Френсис Гари, боравио је 25. и 26. октобра у Београду као гост Министарства за науку и технолошки развој. Том приликом потписан је Меморандум о разумевању између Светске организације за интелектуалну својину и Владе Републике Србије. Приликом свог боравка у Београду, Френсис Гари је посетио и наш Завод, након чега се обратио научној и академској заједници наше земље на пригодном скупу у Ректорату Универзитета у Београду.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ О ЈАВНОЈ РАСПРАВИ О РАДНОЈ ВЕРЗИЈИ НАЦРТА ЗАКОНА О ПАТЕНТИМА

25. октобар 2010.

У периоду од 25. октобра 2010. године до 8. новембра 2010. године спроводи се јавна расправа о радној верзији Нацрта закона о патентима.

Одбор за привреду и финансије Владе Републике Србије, на 110. седници одржаној 19. октобра 2010. године је одредио Програм јавне расправе о радној верзији Нацрта закона о патентима. Јавна расправа о Нацрту закона о патентима спроводи се у периоду од 25. октобра 2010. године до 8. новембра 2010. године.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН СЕМИНАР У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ БЕОГРАДА

20. октобар 2010.

У организацији Привредне коморе Београда и Завода за интелектуалну својину, стручњаци Завода за интелектуалну својину из Едукативно информативног центра су 19. октобра одржали семинар „Основе о заштити права интелектуалне својине” у просторијама Привредне коморе Београда.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН 24. ТЕСЛА ФЕСТ

18. октобар 2010.

Двадесет четврти међународни фестивал иновација, знања и стваралаштва „Тесла Фест 2010“ одржан је од 12. до 15. октобра у спортско-пословној хали „Војводина“ у Новом Саду. Изложбу је отворио председник Привредне коморе Војводине, г-дин Никола Стојшић.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СТУПАЊЕ НА СНАГУ ЖЕНЕВСКОГ АКТА НИЧАНСКОГ СПОРАЗУМА

18. октобар 2010.

Влада Републике Србије депоновала је ратификациони инструмент о приступању Женевском акту Ничанског споразума о међународној класификацији роба и услуга ради регистровања жигова. Споразум за Републику Србију ступа на снагу 17. децембра 2010. године.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СТУПАЊЕ НА СНАГУ СИНГАПУРСКОГ УГОВОРА

18. октобар 2010.

У наредном периоду ступиће на снагу још један међународни уговор. Наиме, Сингапурски уговор о жиговном праву ступиће на снагу 19. новембра 2010. године.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЗАЈЕДНИЧКА РАДИОНИЦА ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ ИНСТИТУЦИЈА ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

ЗАЈЕДНИЧКА РАДИОНИЦА ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ ИНСТИТУЦИЈА ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

11. октобар 2010.

У организацији Едукативно-информативног центра Завода за интелектуалну својину и Европског завода за патенте, а у циљу обуке представника институција за спровођење права из области интелектуалне својине, прошлог петка је у просторијама Завода одржана радионица којом је озваничен почетак обуке за представнике институција за спровођење права у Србији – судова и тужилаштава, полиције, тржишне инспекције и царине.

Овај догађај представља званичан почетак планске, систематске едукације која ће се континуирано спроводити у наредном периоду. Пројекат, којим руководи Европска унија, а који имплементира Европски завод за патенте, спроводи се са циљем обучавања представника ових институција за област интелектуалне својине, чиме ће се побољшати спровођење права интелектуалне својине у целини. У оквиру радионице потписан је и Меморандум о разумевању између Завода за интелектуалну својину и Правосудне академије, којим се регулише обука судија и тужилаца.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

РАДИОНИЦА НА ТЕМУ РАЗМЕНЕ ДОБРЕ ПРАКСЕ СА ОРГАНИЗАЦИЈОМ OHIM

6. октобар 2010.

У Заводу је у оквиру регионалног ИПА програма од 5-6. октобра организована радионица на тему размене добре праксе у области жигова. Међу предавачима су били Мартин Вуијст и Кајетана Борего, правни експерти из организације OHIM (Канцеларија за хармонизацију интерног тржишта), као и Мирела Бошковић, помоћник директора Завода.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

РАДИОНИЦА НА ТЕМУ НАЦИОНАЛНЕ И МЕЂУНАРОДНЕ ЗАШТИТЕ ПАТЕНАТА

5. октобар 2010.

У Привредној комори Србије је јуче одржана радионица на тему националне и међународне заштите патената. Радионицу је организовала Привредна комора Србије у сарадњи са Заводом за интелектуалну својину и TAIEX одељењем Европске комисије. Овај догађај био је намењен привредницима, проналазачима и научним радницима, а предавачима из Србије друштво су правили стручњаци из Словеније, Шпаније и Грчке, који су пренели искуства из ове области из својих земаља.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СРБИЈА ПОСТАЛА ЧЛАН ЕВРОПСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ПАТЕНТЕ

1. октобар 2010.

Република Србија је данас постала чланица Европске организације за патенте (ЕПО). Тиме се наша земља придружила породици европских земаља чланица ове организације, међу којима су све земље чланице Европске уније, као и Албанија, Хрватска, Македонија, Исланд, Лихтенштајн, Монако, Норвешка, Сан Марино, Швајцарска и Турска.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

РЕГИОНАЛНА РАДИОНИЦА О ИНТЕРНЕТ САЈТОВИМА

30. септембар 2010.

У Скопљу је, у склопу регионалног ИПА програма, у периоду од 28-29. септембра одржана радионица о интернет сајтовима, на којој су учествовали сви заводи за интелектуалну својину из земаља Западног Балкана и Турске.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРИЗНАЊЕ ЗАВОДУ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

30. септембар 2010.

У Привредној комори Србије је 28. септембра 2010. године одржан пети по реду свечани скуп посвећен обележавању "Међународног дана права јавности да зна", на којем су се присутнима обратили шеф Мисије ОЕБС-а у Београду амбасадор Димитрос Кипреос, Заштитник грађана Саша Јанковић, министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић и Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић. Том приликом Повереник је представнику Завода за интелектуалну својину уручио признање за допринос остваривању слободе приступа информацијама.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ИНТЕЛЕКТУАЛНА СВОЈИНА И СУДСТВО

28. септембар 2010.

У Заводу је јуче одржан састанак са судијама Вишег суда у Београду, Апелационог суда у Београду, Привредног апелационог суда у Београду, Високог савета судства, Вишег суда у Нишу, Привредног суда у Београду, Вишег суда у Новом Саду, док је у својству експерта гостовао Јенс Фајлберг, председник суда за поморство и привреду краљевине Данске у пензији.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О НАСТАВИ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ У ВИСОКОШКОЛСКИМ УСТАНОВАМА

РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О НАСТАВИ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ У ВИСОКОШКОЛСКИМ УСТАНОВАМА

3. септембар 2010.

У циљу развоја свести о значају образовања у области интелектуалне својине са акцентом на високошколском образовању, у београдском хотелу „Зира“ je од 1-2. септембра 2010. године одржана регионална конференција у оквиру ИПА регионалног пројекта за интелектуалну својину, који подржава Европска унија. Један од организатора био је Завод за интелектуалну својину Републике Србије, а тема конференције је настава интелектуалне својине у установама за високошколско образовање. На овом изузетно посећеном догађају представљена су искуства земаља ЕУ, Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), земаља из региона, а међу говорницима су били домаћи и страни еминентни експерти из ове области.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН 11. САЈАМ ИНОВАЦИЈА, САРАДЊЕ И ПРЕДУЗЕТНИШТВА „INOCOOP 2010“

30. август 2010.

У Зрењанину је у организацији Регионалне привредне коморе Зрењанин и Општег удружења предузетника из Зрењанина од 26. до 28. августа одржан једанаести Сајам иновација, сарадње и предузетништва „INOCOOP 2010“, на коме се окупило 220 излагача из Србије, Румуније, Мађарске, Словачке и Босне и Херцеговине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

РАДНИ САСТАНАК ПОВОДОМ ИЗРАДЕ НАЦРТА НАЦИОНАЛНЕ СТРАТЕГИЈЕ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

2. август 2010.

У Заводу је 30. јула одржан нови састанак представника радне групе за израду националне стратегије интелектуалне својине Републике Србије, на којем је посебно разматран део који се тиче правно-институционалног оквира заштите интелектуалне својине у Србији.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СТУПАЊЕ НА СНАГУ СТРАЗБУРШКОГ СПОРАЗУМА О МЕЂУНАРОДНОЈ КЛАСИФИКАЦИЈИ ПАТЕНАТА

19. јул 2010.

Прошлог четвртка, 15. јула, за Републику Србију је почео да важи Стразбуршки споразум о међународној класификацији патената.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ДИЈАГНОСТИКА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

15. јул 2010.

Едукативно-информативни центар Завода је од јула 2010. године почео са пружањем нове услуге у области подршке пословању на бази интелектуалне својине. Дијагностика интелектуалне својине намењена је свим предузећима која желе да процене сопствену снагу и потенцијале у области интелектуалне својине и да их искористе за свој развој.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ

9. јул 2010.

Влада Републике Србије је на седници одржаној 24. јуна усвојила три уредбе из области интелектуалне својине: Уредбу о условима које треба да испуњавају примерци ауторских дела и предмета сродних права који се депонују, уношењу у евиденцију и депоновању ауторских дела и предмета сродних права, и садржају евиденције депонованих ауторских дела и предмета сродних права, код надлежног органа; Уредбу о утврђивању листе техничких уређаја и предмета за које постоји обавеза плаћања посебне накнаде носиоцима ауторског и сродних права; и Уредбу о садржини регистра пријава и регистра топографија и садржини захтева за признање права на топографију у поступку за правну заштиту топографија интегрисаних кола. Све три уредбе су објављене у Службеном гласнику Републике Србије бр. 45/2010 и ступају на снагу 11. јула 2010. Уредбе можете преузети овде:

Уредба о условима које треба да испуњавају примерци ауторских дела и предмета сродних права који се депонују, уношењу у евиденцију и депоновању ауторских дела и предмета сродних права, и садржају евиденције депонованих ауторских дела и предмета сродних права, код надлежног органа;

Уредба о утврђивању листе техничких уређаја и предмета за које постоји обавеза плаћања посебне накнаде носиоцима ауторског и сродних права;

Уредба о садржини регистра пријава и регистра топографија и садржини захтева за признање права на топографију у поступку за правну заштиту топографија интегрисаних кола.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР У РЕГИОНАЛНОЈ ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ ВАЉЕВА

30. јун 2010.

У уторак 29. јуна је у Регионалној привредној комори Ваљева организован семинар на тему значаја заштите интелектуалне својине. Предавања на дату тему одржали су стручњаци Едукативно-информативног центра.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ

29. јун 2010.

Влада Републике Србије је на седници одржаној 17. јуна усвојила две уредбе из области интелектуалне својине: Уредбу о садржини регистра пријава и регистра жигова, садржини захтева и предлога који се подносе у поступку за признање и заштиту жига, и подацима који се објављују у службеном гласилу надлежног органа, као и Уредбу о садржини регистра пријава и регистра индустријског дизајна, садржини захтева који се подносе у поступку за признање и заштиту права на индустријски дизајн, и подацима који се објављују у службеном гласилу надлежног органа. Обе уредбе су објављене у Службеном гласнику Републике Србије бр. 43/2010 и ступају на снагу 3. јула 2010. Уредбе можете преузети овде:

Уредба о садржини регистра пријава и регистра жигова, садржини захтева и предлога који се подносе у поступку за признање и заштиту жига, и подацима који се објављују у службеном гласилу надлежног органа

Уредба о садржини регистра пријава и регистра индустријског дизајна, садржини захтева који се подносе у поступку за признање и заштиту права на индустријски дизајн, и подацима који се објављују у службеном гласилу надлежног органа

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ

28. јун 2010.

Обавештавамо све кориснике услуга Завода да су одлуком Владе Републике Србије тарифе републичких административних такси усклађене са стопом раста трошкова живота коју је објавио Републички завод за статистику. Нове износе тарифа, које се примењују од јуна 2010. године, можете преузети овде.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ И НАЦИОНАЛНЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА РЕГИОНАЛНИ РАЗВОЈ

ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ И НАЦИОНАЛНЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА РЕГИОНАЛНИ РАЗВОЈ

22. јун 2010.

Директори Завода за интелектуалну својину и Националне агенције за регионални развој, Бранка Тотић и Ивица Ежденци, потписали су у уторак, 22. јуна, у просторијама Завода, Споразум о сарадњи. На тај начин, ове две институције удружиле су снаге и напоре у развоју конкурентности и иновативности малих и средњих предузећа у Србији, као и у подизању свести о значају интелектуалне својине у српском друштву.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ

18. јун 2010.

На четвртој седници Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2010. години, дана 26. маја, усвојени су:
- Закон о потврђивању Сингапурског уговора о жиговном праву и Закон о потврђивању
- Конвенције о признавању европских патената (Конвенције о европском патенту).

Оба усвојена закона објављена су у „Службеном гласнику Републике Србије“, Међународни уговори, бр. 5/2010.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „ПИРАТЕРИЈА У МУЗИЧКОЈ ИНДУСТРИЈИ“

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „ПИРАТЕРИЈА У МУЗИЧКОЈ ИНДУСТРИЈИ“

28. мај 2010.

У просторијама Завода је 27. маја одржан округли сто под насловом „Пиратерија у музичкој индустрији“, на којем су учествовали представници Завода и других релевантних институција у Србији.

Учесници округлог стола били су: Бранка Тотић, директор Завода, Владимир Марић, помоћник директора Завода у Сектору за ауторско право и међународну сарадњу, Предраг Благојевић, секретар Министарства културе Републике Србије, Микаило Тијанић, шеф Одсека за сузбијање криминала у области интелектуалне својине МУП-а Србије, Александар Ковачевић, директор СОКОЈ-а, Петар Ђурић, директор Организације произвођача фонограма Србије, Владо Георгиев, уметник, Слободан Нешовић, музички продуцент и Љубиша Кувекаловић, представник Републичке Радиодифузне агенције.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРЕДАВАЊE У ВИСОКОЈ ТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У ЗРЕЊАНИНУ

26. мај 2010.

На позив Високе техничке школе струковних студија у Зрењанину, стручњаци Едукативно-информативног центра одржали су 25. маја предавање на тему „Заштита права интелектуалне својине“.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРОНАЛАЗАШТВО – БЕОГРАД 2010

25. мај 2010.

Јуче је у Централном дому Војске Србије отворена 30. Међународна изложба проналазака, нових технологија и индустријског дизајна под називом „Проналазаштво – Београд 2010“. Том приликом, Заводу за интелектуалну својину уручена је златна плакета за допринос проналазаштву у Србији.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

54. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ТЕХНИКЕ И ТЕХНИЧКИХ ДОСТИГНУЋА

17. мај 2010.

На Београдском сајму је од 11. до 15. маја одржан 54. Међународни сајам технике и техничких достигнућа. Овај сајам је један од најзначајнијих привредних и технолошких догађаја у Србији и југоисточној Европи, и има изузетан утицај на будући развој индустрије у земљи и региону.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ

17. мај 2010.

Обавештавамо вас да је 15. маја 2010. године на снагу ступио Закон о изменама Закона о општем управном поступку. Овај закон, као и нови Закон о управним споровима, можете преузети овде.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПРВИ МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ КЛАСТЕРА И МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА

10. мај 2010.

На позив Националне агенције за регионални развој и Регионалне Привредне коморе Ниш, Завод је учествовао на првом Међународном сајму кластера, малих и средњих предузећа, који је одржан од 6. до 8. маја у нишкој хали Чаир.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОГЛАС

6. мај 2010.

Полагање стручног испита за лица која се баве заступањем у поступку заштите проналазака, жигова, дизајна и ознака географског порекла обавиће се 16. јуна 2010. године у Заводу за интелектуалну својину.

Пријаве за полагање испита могу се поднети до 6. јуна 2010. године.

Оглас 2010

ДЕТАЉНИЈЕ >>

САСТАНАК ПОСВЕЋЕН ИЗРАДИ НАЦРТА НАЦИОНАЛНЕ

4. мај 2010.

У Заводу је 30. априла одржан први састанак радне групе посвећен изради Националне стратегије интелектуалне својине Републике Србије. Поред представника Завода, састанку су присуствовали и представници других органа и институција – Министарства културе, Министарства просвете, Министарства правде, Министарства за телекомуникације и информационо друштво, Привредне коморе Србије, Канцеларије за европске интеграције, Универзитета у Београду, Управе царина, Агенције за инвестиције и промоцију извоза и Републичке радиодифузне агенције.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОКРУГЛИ СТО ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

27. април 2010.

У Новом Саду је 26. априла, поводом Светског дана интелектуалне својине, одржан округли сто у организацији Канцеларије за европске послове Владе АП Војводине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

22. април 2010.

Завод за интелектуалну својину жели да обавести јавност у Србији да се 26. април широм наше планете обележава као Светски дан интелектуалне својине, празник свих иноватора и уметника света. Светска организација за интелектуалну својину (WIPO) је 2001. године установила овај празник у циљу развоја свести о растућој улози интелектуалне својине у свакодневном животу, као и у циљу обележавања доприноса проналазача и уметника општем развоју човечанства.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ

1. април 2010.

Скупштина Републике Србије усвојила је на својој Првој седници првог редовног заседања 23. марта 2010. године нове законе из области заштите интелектуалне својине. Усвојени су нови закони:

- Закон о ознакама географског порекла
- Закон о потврђивању Ничанског споразума о међународној класификацији роба и услуга ради регистровања жигова од 15. јуна 1957. године, ревидираног у Стокхолму 14. јула 1967. године и Женеви 13. маја 1977. године и измењеног 28. септембра 1979. године
- Закон о потврђивању Уговора о патентном праву.

Ови нови закони ступају на снагу од 3. априла 2010. године.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

НАЈБОЉА ТЕХНОЛОШКА ИНОВАЦИЈА 2010.

15. март 2010.

Поштовани проналазачи,

У току је пријављивање за такмичење за Најбољу технолошку иновацију 2010. године, које организују Министарство за науку и технолошки развој, Факултет техничких наука из Новог Сада и Привредна коморе Србије. Конкурс је намењен свима који желе да претворе инвенцију у иновацију, односно тржишно реализовану идеју. Циљ такмичења је промовисање иновационе културе и предузетничке климе у Србији и пружање помоћи потенцијалним и постојећим предузетницима у њиховим иновационим напорима.

За више информација посетите сајт http://www.inovacija.org./

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБАВЕШТЕЊЕ

11. март 2010.

Желимо да вас обавестимо да ће издања Гласника интелектуалне својине од ове године бити доступна на интернет сајту Завода за интелектуалну својину. Први број службеног гласила Завода у 2010. години можете да преузмете у одељку „Гласник интелектуалне својине“

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ ШВАЈЦАРСКЕ КОНФЕДЕРАЦИЈЕ И ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

23. фебруар 2010.

Потпредседник Владе за европске интеграције и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић и државни секретар Министарства спољних послова Швајцарске Конфедерације Михаел Амбул потписали су Меморандум о разумевању који ће Србији омогућити да унапреди систем заштите ознака географског порекла за производе на страним тржиштима. Меморандум је закључен са циљем унапређења међународног привредног и трговинског система у Србији кроз реализацију Пројекта техничке помоћи Србији у области интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

НАПРЕДНИ НИВО МЕЂУНАРОДНЕ КЛАСИФИКАЦИЈЕ ПАТЕНАТА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

22. фебруар 2010.

На сајту Завода за интелектуалну својину од фебруара вам је доступан српски превод напредног нивоа међународне класификације патената (МКП 20090101). Ово девето издање МКП примењује се од данашњег датума и на располагању вам је у одељку о базама података.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР О ПРИМЕНИ И СПРОВОЂЕЊУ TRIPS СПОРАЗУМА

18. фебруар 2010.

У Заводу за интелектуалну својину је 17. фебруара одржан семинар на тему "Примена и спровођење TRIPS споразума у Србији". Семинар је организован у оквиру Пројекта техничке подршке у области права интелектуалне својине, који финансира Влада Швајцарске.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА КАНДИДАТА ЗА ЧЛАНОВЕ КОМИСИЈЕ ЗА АУТОРСКО И СРОДНА ПРАВА И ЊИХОВЕ ЗАМЕНИКЕ

2. фебруар 2010.

Завод за интелектуалну својину упућује јавни позив за подношење предлога кандидата за чланове Комисије за ауторско и сродна права, и њихове заменике, организацијама за колективно остваривање ауторског и сродних права, репрезентативним удружењима корисника ауторских дела и предмета сродних права, репрезентативном удружењу произвођача, односно увозника уређаја за тонско и визуелно снимање и произвођача, односно увозника празних носача звука, слике и текста и установама јавног радиодифузног сервиса.


Јавни позив

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ЕДУКАТИВНО-ИНФОРМАТИВНИ ЦЕНТАР

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ЕДУКАТИВНО-ИНФОРМАТИВНИ ЦЕНТАР

1. фебруар 2010.

У Заводу за интелектуалну својину је у петак, 29. јануара, свечано отворен Едукативно-информативни центар (ЕИЦ). Пројекат који је изнедрио Центар, покренут је и реализован уз помоћ Европске уније, која је у ту сврху донирала два милиона евра, и Европског завода за патенте, који учествује у финансирању са 200.000 евра и спроводи пројекат. Едукативно-информативни центар ће радити на подизању свести о друштвеном значају интелектуалне својине и континуирано развијати професионалне способности у поменутој области, те на тај начин пружати подршку Републици Србији у развоју конкурентне и динамичне привреде засноване на знању.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ СА ПРИВРЕДНОМ КОМОРОМ СРБИЈЕ И РЕГИОНАЛНИМ ПРИВРЕДНИМ КОМОРАМА

1. фебруар 2010.

Пригодом свечаности отварања Едукативно-информативног центра, Завод за интелектуалну својину и Привредна комора Србије потписали су меморандум о разумевању. Меморандум су потписале Бранка Тотић, директор Завода, и Видосава Џагић, потпредседник ПКС. Меморандум са Заводом такође су потписали и председник Привредне коморе Војводине Никола Стојшић, затим председници и представници привредних комора Београда, Крагујевца, Краљева, Ниша, Сремске Митровице, Ужица, Ваљева и Зрењанина. Потписивањем меморандума озваничено је учешће ПКС и коморског система у реализацији пројекта „Оснивања центра за информисање и едукацију у Заводу за интелектуалну својину Републике Србије“.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ЗВАНИЧНО ОТВАРАЊЕ ЕДУКАТИВНО-ИНФОРМАТИВНОГ ЦЕНТРА

29. јануар 2010.

Завод за интелектуалну својину Републике Србије, у сарадњи са Европском комисијом и Европским патентним заводом, формирао је Едукативно-информативни центар (ЕИЦ) за интелектуалну својину. Покретање и реализацију пројекта омогућили су Европска унија, која је у ту сврху донирала два милиона евра, и Европски завод за патенте, који учествује у финансирању овог пројекта са 200.000 евра и спроводи његову имплементацију.

Mисија завода за интелектуалну својину у савременом свету превазилази устаљене надлежности као што су регистровање патената, жигова и дизајна и припрема закона усклађених са међународним конвенцијама. Заводи прерастају у центре одговорне за пружање актуелних технолошких и правних, као и других информација од којих зависи успешна комерцијализација интелектуалне својине. Они имају кључну улогу у подизању општег нивоа знања о интелектуалној својини и њеном значају за социјални и економски развој друштва. Ширење свести о штетности пиратерије и кривотворења спада такође у домен рада савремених завода.

ЕДУКАТИВНО-ИНФОРМАТИВНИ ЦЕНТАР

ДЕТАЉНИЈЕ >>

Архива

2010 2009 2008 2007 2006