Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

Архива вести за 2006. годину

VIII састанак Kомитета за сарадњу CARDS Регионалног IPR пројекта за Западни Балкан

23. новембар 2006.

Дана 23. новембра 2006. године у Сарајеву, Босна и Херцеговина, одржан је последњи састанак Комитета за сарадњу CARDS Регионалног IPR пројекта за Западни Балкан. Завод за интелектуалну својину Републике Србије представљале су г-ђа Бранка Тотић, в.д. директор и г-ђа Емина Куленовић-Грујић, CARDS контакт особа...

ДЕТАЉНИЈЕ >>

СЕМИНАР О САСТАВЉАЊУ ПАТЕНТНИХ ПРИЈАВА

16. новембар 2006.

На Семинару "Састављање патентних пријава" који су организовали Европски завод за патенте и Европске агенција за реконструкцију учествовали су сви зантересовани са састављање и подношење патентних пријава у Србији. Циљ овог семинара јесте побољшање патентних пријава у Србији, као и унапређење јавне свести о потреби заштите интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБЕЛЕЖЕНА 86. ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ЗАВОДА

15. новембар 2006.

Годишњица Завода обележена је свечаношћу на којој су се присутнима обратили бивши директор Завода, проф. др Слободан Марковић, и садашањи в.д. директора, госпођа Бранка Тотић. Завод је у протеклих годину дана значајно унапредио своје институционалне капацитете и потписивањем уговора са значајним страним партнерима снажно се окренуо реализацији визије модерне, ефикасне институције усклађене са свим захтевима савремене заштите права интелектуалне својине.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДЛАЗАК ДИРЕКТОРА ЗАВОДА

20. октобар 2006.

Проф. др Слободан Марковић на лични захтев разрешен је Решењем Владе Србије дужности директора Завода за интелектуалну својину 5. октобра 2006. године. Од 19. октобра исте године на основу Закључка Владе Републике Србије госпођа Бранка Тотић поред послова помоћника директора обавља и послове директора Завода за интелектуалну својину.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОГЛАС

18. октобар 2006.

За полагање стручног испита за лица која се баве заступањем у поступку заштите проналазака, жигова, дизајна и ознака географског порекла...

ДЕТАЉНИЈЕ >>

Успешно лиценцирање технологије II WIPO виши курс обуке

9. октобар 2006.

Светска организација за интелектуалну својину (WIPO) у сарадњи са Заводом за интелектуалну својину Републике Србије, Министарством за економске односе са иностранством Републике Србије и Привредном комором Србије организовала је виши курс обуке "Успешно лиценцирање технологије" у Београду од 9.-12.октобра 2006.г, као наставак прошлогодишњег курса, који је под истим називом одржан у новембру 2005.г , такође у Београду.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА WIPO

25. септембар 2006.

Као члан Светске организације за интелектуалну својину Република Србија је учествовала у раду и 42. заседања скупштина држава чланица Светске организације за интелектуалну својину које је одржано од 25. септембра до 3. октобра 2006. године. Нашу земљу су на овом заседању представљали др Слободан Марковић, директор Завода, Бранка Тотић, помоћник директора Завода, и Теа Терзић, трећи секретар Мисије Србије при ОУН у Женеви.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ПОДРШКА АМЕРИЧКЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА ТРГОВИНУ И РАЗВОЈ ЗАВОДУ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

13. септембар 2006.

Америчка агенција за трговину и развој (USTDA) одобрила је Заводу за интелектуалну својину 465.857 долара као техничку помоћ у оквиру остварења пројекта Оперативне и организационе помоћи у Србији. Уговор су у Заводу за интелектуалну својину свечано потписали госпођа Maria J. Andrews, трговачки саветник амабасаде САД у Београду, у име Владе САД, и проф. др Слободан Марковић, генерални директор, у име Завода за интелектуалну својину. Пројекат је окренут решавању најважнијих питања која треба да унапреде национални иновативни капацитет и омогуће пуно учешће у регионалној и глобалној трговини.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОДЛИКОВАН ПРОНАЛАЗАЧ

6. јун 2006.

Указом Светозара Маровића, председника државне заједнице Србија и Црна Гора, Орденом Тесле трећег степена одликован је Живанко Арнаутовић за дугогишњи рад на унапређењу термичке технологије. Орден је на свечаности у Заводу за интелектуалну својину уручио изасланик председника, проф др Слободан Марковић, директор Завода

ДЕТАЉНИЈЕ >>

НОВИ ЗАКОН О ОЗНАКАМА ГЕОГРАФСКОГ ПОРЕКЛА

11. мај 2006.

Закон о ознакама географског порекла донет је 11. маја, а ступио на снагу 20. маја (Сл. лист СЦГ, 20-2006). Он је усклађен са одредбама споразума ТРИПС, уредбама Савета ЕУ бр 2081-92 о заштити географских ознака порекла за пољопривредне и прехрамбене производе из 1992. године, и тзв. Винском уредбом ЕУ.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

26. април 2006.

У заводу за интелектуалну својину обележен је 26. април, Светски дан интелектуалне својине. На свечаности је прочитана порука др Камила Идриса, директора Светске организације за интелектуалну својину, а скупу се обратио и директор Завода, проф др Слободан Марковић.

Ове године Светски дан интелектуалне својине прослављен је у знаку 150. године од рођења Николе Тесле чије су визионарске речи о значају интелектуалне својине и данас актуелне.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

Директор Завода потписао Сингапурски уговор о жиговном праву

13. март 2006.

Делегација СЦГ, коју су чинили директор Завода проф. др Слободан Марковић и помоћник директора госпођа Бранка Тотић, учествовала је на Дипломатској конференцији за усвајање Ревидираног уговора о жиговном праву, одржаној од 13. до 31. марта 2006. године у Сингапуру. Конференција је окончана доношењем Ревидираног уговора који је добио службени назив "Сингапурски уговор о жиговном праву" и Правилника за његово спровођење.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

VI Састанак Kомитета за сарадњу CARDS Регионалног пројекта

2. фебруар 2006.

Дана 2.фебруара 2006.године одржан је у Скопљу VI састанак Комитета за сарадњу CARDS Регионалног пројекта за заштиту права интелектуалне својине на Западном Балкану, који финансира Европска унија, а спроводи Европски патентни завод. Састанку су присуствовали представници свих држава-корисница Пројекта, тачније Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније и Србије и Црне Горе. Европски патентни завод су представљали Johan Armand, директор за међународне односе и директор CARDS Регионалног пројекта др Hans-Hermann Giese. Господин Armand је у поздравном говору обавестио присутне о најновијим организационим променама у оквиру Сектора за мeђународну сарадњу у ЕПО. Господин Vladimir Yossifov, директор и Michail Svantner, саветник представљали су WIPO, а из OHIM-a су били господин Alberto Casado и госпођа Natalie Pasinato.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

Прва седница Управног одбора CARDS 2004 Националног пројекта за Србију и Црну Гору

10. јануар 2006.

У Београду је 10.јануара 2006.године у згради Завода за интелектуалну својину, Змај Јовина 21, одржана Прва седница Управног одбора /Steering Committee/ CARDS 2004 Националног пројекта за Србију и Црну Гору чији је прецизнији поднаслов Техничка помоћ Заводу за интелектуалну својину СЦГ.

На седници су присуствовали проф.др Слободан Марковић, председавајући, представник Канцеларије Србије и Црне Горе за придруживање Европској Унији мр Бранка Билен Катић, представник Европске агенције за реконструкцију г-дин Benoît Hambückers, руководилац пројеката и високи представници имплементирајућег партнера–Eвропске патентне организације: г-дин Gérard Giroud, директор за Европске и међународне послове, г-дин Pascal Phlix, координатор Одељења за будуће државе чланице и г-дин Raffaele Buompane, директор CARDS националних пројеката. Од стране Завода за интелектуалну својину, као чланови Управног одбора били су присутни г-ђа Бранка Тотић и г-дин Миодраг Марковић.

ДЕТАЉНИЈЕ >>

Архива

2010 2009 2008 2007 2006