Zavod za intelektualnu svojinu | Vesti http://www.zis.gov.rs/ Vesti zavoda za intelektualnu svojinu. Zavod za intelektualnu svojinu <![CDATA[СЕМИНАР „ЗАШТИТА ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ У ФАРМАЦИЈИ“]]>, 13.11.2019. Wed, 13 Nov 2019 00:00:00 e За студенте специјалистичких студија са смера „Индустријска фармација“ и докторанте Фармацеутског факултета у Београду, у суботу 9. новембра 2019. године, одржан је семинар о значају и поступцима заштите права интелектуалне својине у области фармације.
Током семинара, који се одржава већ пету годину за редом на Фармацеутском факултету, посебан осврт дат је патентној заштити и специфичностима патентне заштите у овој грани индустрије.  Други део семинара био је посвећен претраживању патентне документације у јавно доступној бази Espacenet којом администрира Европски завод за патенте. Полазници семинара били су у прилици да се детаљније упознају са могућностима за претраживање које ова база нуди, а затим и да активно учествују у радионици кроз посебно припремљене примере. Велики број питања током предавања,као и активно учествовање у радионици показали су колико је ова тема значајна за учеснике семинара.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2349
<![CDATA[ОТВОРЕНА ВРАТА]]>, 13.11.2019. Wed, 13 Nov 2019 00:00:00 e За више информација о Отвореним вратима и могућностима пријављивања молимо Вас да кликнете овде.]]> http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2351 <![CDATA[ПОБЕДНИЦИ ТАКМИЧЕЊА СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ]]>, 08.11.2019. Fri, 08 Nov 2019 00:00:00 e


Поводом обележавања 99. годишњице Завода за интелектуалну својину, а са циљем промовисања значаја заштите интелектуалне својине за развој савремене економије и друштва, спроведен је конкурс за доделу награда Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) у периоду од 31. маја до 18. октобра 2019. годинe у 4 категорије такмичења:


1. Проналазач или група проналазача за патент (WIPO Medal for Inventors)
2. Правна лица за регистрован индустријски дизајн (WIPO IP Enterprise Trophy)
3. Аутор за монографско дело/студијску изложбу у области друштвено хуманистичких наука (WIPO Medal for Creativity)
4. Ученик или групa ученика средње школе за проналазак (WIPO School children’s Trophy)

Критеријуми за доделу награда у прве две категорије такмичења:

• да jе реч о домаћем проналазачу или домаћем носиоцу индустријског дизајна;
• да је остварена заштита патентом/индустријским дизајном у иностранству;
• да је патент/индустријски дизајн у важности на минимално једној територији у иностранству;
• да патент/индустријски дизајн има конкретну практичну примену и доказан успех на тржишту или тржишни потенцијал;
• да је корист за привреду и друштво од патента/индустријског дизајна препознатљива кроз повећање извоза, запослености, продуктивности, енергетске ефикасности, заштите животне средине или побољшање квалитета живота, а са посебним освртом на 2019. годину.

Критеријуми за доделу награде у трећој категорији такмичења:

• да је реч о индивидуално написаној или критички приређеној монографији домаћег аутора која је објављена или прихваћена за објаву током 2019. године са најмање једним рецензентом у импресу и да је одликује теоријска дубина, ерудиција и критичко разумевање проблема којом се бави или o студијској изложби с каталогом, с најмање једним рецензентом у импресу, која се продубљено и самосвојно бави историјом науке и културе или друштвеним значењима технологије.

Критеријуми за доделу награде у четвртој категорији такмичења:

• да је реч о проналаску који доприноси заштити животне средине, енергетској ефикасности или побољшању квалитета живота.

О победницима за прве две категорије одлучила је комисија у саставу:

- др Виктор Недовић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја - председник комисије;
- др Даница Мићановић, експерт за иновације и трансфер знања и координатор за област интелектуалне својине у Привредној комори Србије;
- Мирјана Јелић, саветник у Заводу за интелектуалну својину и координатор такмичења за доделу WIPO награда.

О победницима за трећу категорију одлучила је комисија у саставу:

- др Александар Петровић, редовни професор Културне антропологије на Филолошком факултету Универзитета у Београду - председник комисије;
- доцент др Тамара Стојановић - Ђорђевић, доктор педагошких наука и асистент на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу;
- др Никола Демоња, саветник у Заводу за интелектуалну својину у пензији.

За четврту категорију такмичења одлучила је комисија у саставу:

- мр Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије у Београду у пензији –- председник комисије;
- др Марко Крстић, директор Центра за промоцију науке;
- др Наташа Милојевић, саветник у Заводу за интелектуалну својину.

Победник такмичења у категорији за проналазача или групу проналазача за патент – Награда WIPO Medal for Inventors, припала је Урошу Турањанину за патентирани проналазак под називом: „Примена 3Д камера у процесу савијања профила на машини за савијање са три и четири ваљка“ за који је остварена патентна заштита за следеће иностране територије: Енглеске, Немачке, Швајцарске, Италије, Француске, Турске, Кине, Шпаније, а остварена је заштита и евроазијским и европским патентом. Осим тога, за наведени проналазак се ускоро очекује и признање патента на територији САД. Поменути изум је примењен на високо-технолошкој машини за савијање управљане 3Д камерама, које се производе у 5 модела и извозе у 37 земаља света. Реч је о ЦНЦ машини последње генерације која се највише примењује у индустрији врата и прозора, као и за потребе савијања профила који се користе за гелендере и балконске ограде, затим код фасадних алуминијумских профила, у индустрији затегнутих и еластичних плафона, у производњи висећих лампи и лустера, ЛЕД расвете, затим свих профилних елемената који имају клизну функцију типа гарнишни, клизних врата, полукружних излога, и многих других. Примена патентиране ЦНЦ машине за савијање је јединствена и по томе што омогућава производњу која испуњава еколошке критеријуме, као и високе критеријуме квалитета коначног производа. Почев од производње саме машине, па све до добијања крајњег производа – лучног елемента, нема отпадака који се не могу рециклирати. Такође, квалитет производа је на високом нивоу јер се не уочавају трагови обраде профила, што је главна тржишна предност. Урош Турањанин је директор и власник компаније „ТIM-ING Centar“ д.о.о из Опорнице која већ 10 година излаже његове патентиране машине на свим значајним светским сајмовима из области грађевинарства, прозора, врата и стакла. Могућности развоја и продора у нове области индустрије су бројне јер архитекте тек откривају нове могућности савијања профила и њихове примене као нпр. у реконструкцији историјских објеката са лучним елементима, где се суочавају са изазовом потребе очувања облика фасада, прозора, врата и слично. Осим тога, очекује се да ће се крајем 2019. и у првој половини 2020. године извозно тржиште ове патентиране машине проширити и да ће стићи на преко 40 иностраних тржишта. Поред наведеног, Урош Турањанин има укупно 14 признатих патената (од којих су 9 инострани патенти а 5 домаћи) за 5 нових производа примењених на тржишту.

Победник такмичења у категорији за правна лица за регистровани индустријски дизајн – Награда WIPO IP Enterprise Trophy припала је компанији „Bergen“ д.о.о. из Новог Сада, која је носилац 2 међународно регистрована индустријска дизајна и једне међународне пријаве за више модела индустријског дизајна топловодних котлова на пелет који се извозе у земље региона. Ови котлови због атрактивног дизајна и употребе обновљивих извора енергије представљају интересантан производ за тржиште Европе. Наиме, котао на чврсто гориво „Bergen MAXIMUS“ (заштићен са међународно регистрованим индустријским дизајном DM/098 324) је предвиђен за рад на чврсто гориво а уз додатак пелет горионика и резервоара за пелет (који је заштићен са међународно регистрованим индустријским дизајном DM/098 323) омогућен је рад на пелет као и на коштице маслине и брескве. Конструкција топловодног котла „Bergen MAXIMUS“ обезбеђује висок степен искоришћења сагоревања и уштеду у потрошњи чврстих горива, што је потврђено испитивањима на Машинском факултету у Нишу. За мало више од годину дана од када је комерцијализован, овај котао је уграђен у преко 1000 домова и мањих пословних објеката на територијама земаља у региону, а воде се преговори о проширењу извозног тржишта. Наведено је омогућило упошљавање радника у производњи као и радника у комплетном систему мреже снабдевања и продајне мреже. Поред тога, за потребе уградње, одржавања и сервисирање поменутог котла и пелет система до сада је упослено 200 инсталатера и сервисера из земље и региона. Осим наведеног, компанија „Bergen“ д.о.о. из Новог Сада је за свој најновији котао за грејање који је на тржишту познат под називом „TRIUMPH“, за који је остварена домаћа и покренута међународна заштита, покренула и поступак атестације сертификата техничких карактеристика у Брну чиме ће се омогућити његова продаја широм ЕУ. Ови котлови су до сада уграђени у 650 домова и мањих пословних објеката на територији региона. Очекује се да ће даљи раст продаје поменутих котлова заштићених регистрованим индустријским дизајном довести до веће запослености свих који су укључени у ланац испуњења захтева купаца ових производа. Аутор поменутих индустријских дизајна је Бранислав Сердар дипл. инж. маш, који је уједно и руководилац пословног развоја компаније „Bergen“ д.о.о. из Новог Сада.

Победник такмичења у оквиру категорије за аутора за монографско дело/студијску изложбу са каталогом у области друштвено хуманистичких наука – Награда WIPO Medal for Creativity припала је др Урошу Ћемаловићу, ванредном професору и научном сараднику Института за европске студије у Београду. Награда му се додељује за дело Право интелектуалне својине и дигитална трансформација – нека актуелна питања, Београд: Институт за европске студије, 2019, стр. 1-206, ISBN 978-86-82057-67-3. У околностима које носе изазови убрзаног технолошког развоја, а посебно развој интернета, информација у облаку, као и вештачке интелигенције, ово дело представља извор нових увида који подстиче продуктивне научне и стручне расправе. Оно је написано језиком који омогућава да га поред стручне разуме и шира јавност јер обилује низом добрих примера који приближавају смисао проблема којима се писац бави. Аутор тако на јасан, занимљив и на интердисциплинарном приступу заснован начин у контексту дигиталне трансформације даје приказ услова за правну заштиту различитих видова стваралаштва - индустријског дизајна, ауторског дела, жига и патента. Он веома предану пажњу поклања судској пракси и најактуелнијим правним нормама на међународном, европском, и националном нивоу. Иако се аутор превасходно бави правним питањима, ова књига није намењена само правницима, већ и најширем кругу читалаца које, између осталог, занима како обезбедити заштиту ауторских права у дигиталном окружењу и шта доноси недавно усвојена европска Директива 2016/0280 o ауторском праву на јединственом дигиталном тржишту, које дилеме 3Д штампа поставља пред право индустријског дизајна, како развој вештачке интелигенције, клауд компјутинга и интернета ствари утиче на постојећа правила патентног права или како жиг може доћи у сукоб са слободом предузетништва, говора и информисања. Осим наведеног, монографија је несумњиве интердисциплинарне применљивости јер, поред правних обухвата културолошка, економска, политичка и технолошка питања, што указује на њен несумњив друштвени допринос.

Победник у оквиру категорије ученик или групa ученика средње школе – Награда WIPO Schoolchildren’s Trophy припала је групи ученика из Електротехничке школе „Никола Тесла“ у Београду, односно Филипу Живојиновићу, Андреју Шавикину, Богдану Јовановићу, Андреју Стамболији, Урошу Поповићу и Марку Врачаревићу за проналазак: „еЛабораторија за обновљиве изворе енергије“. Реч је о иновативном решењу које је настало у оквиру Истaрживачко - развојне секције Електротехничке школе „Никола Тесла“ у Београду коју води професор дипл.инж.ел. Јасна Ристић. Наведени проналазак обухвата преносив и функционалан уређај који се помоћу сензора окреће ка Сунцу, као и преносну и функционалну метеоролошку станицу која омогућава у реалном времену приступ подацима сензора за температуру, влажност ваздуха и ваздушног притиска у локалитету где се сам уређај налази. Проблем који се решава је актуелан, а „еЛабораторија за обновљиве изворе енергије“ је у потпуности одговорила на питање избора свих њених компоненти као и на питања оптимизације њеног положаја у смислу релевантности и поузданости. Осим тога, систем управљања и контроле је у потпуности развијен и тестиран како би показао своју изводљивост и ефикасност. Такође, аутори су дали приказ плана за будућа истраживања као могућност надоградње постојећег решења са циљем још прецизнијег и поузданијег рада.

Честитамо победницима и захваљујемо се свим учесницима такмичења.

Осим наведених награда, у сарадњи са Светском организацијом за интелектуалну својину, додељује се и награда за домаће правно лице са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова у протеклих годину дана – награда WIPO Users’ Trophy. Ова награда је припала привредном друштву за производњу боја, лакова и сличних премаза, графичких боја и китова „NEVENA COLOR“ д.о.о. из Бечеја, које је током протеклих годину дана у односу на сва домаћа правна лица имало највећи број поднетих међународних пријава за жиг. Компанија из Бечеја има 35 година традиције и годинама бележи константан раст у производњи боја, лакова, разређивача и материјала за заштиту и декорацију у грађевинарству, како за широку потрошњу тако и за индустријске потребе. Осим тога, развила је и еколошки прихватљиве и нешкодљиве грађевинске производе за завршне радове у грађевинарству који су резултат дугогодишњег рада и примене најновијих знања у овој области.

Награде Светске организације за интелектуалну својину ће бити додељене на прослави јубилеја Завода 15. новембра 2019. године.


]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2345
<![CDATA[ПОСЕТА СТУДЕНАТА МАШИНСКОГ ФАКУЛТЕТА]]>, 08.11.2019. Fri, 08 Nov 2019 00:00:00 e
Циљ семинара био је да се студенти упознају са надлежностима Завода и са различитим облицима и значајем заштите права интелектуалне својине. Посебна пажња посвећена је патентној заштити и специфичностима састављања патентне пријаве, као и коришћењу база патентне документације као извора техничких информација. Посета студената, већ осму годину заредом, одвија се у оквиру сарадње Завода за интелектуалну својину и Машинског факултета Универзитета у Београду.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2347
<![CDATA[ОДРЖАН РЕГИОНАЛНИ СЕМИНАР „ПОЛИТИКЕ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ: ИЗАЗОВИ У УСВАЈАЊУ И ПРИМЕНИ“]]>, 07.11.2019. Thu, 07 Nov 2019 00:00:00 e Семинар „Политике интелектуалне својине: изазови у усвајању и примени”, организован у сарадњи са Светском организацијом за интелектуалну својину (WIPO) и Универзитетом у Београду, успешно је одржан 5. и 6. новембра 2019. године у Заводу за интелектуалну својину у Београду.
Овај семинар, на напредном нивоу, је одржан као наставак сличних семинара који су организовани претходних година у Београду. Семинар су отворили Недељко Милосављевић, директор Центра за трансфер технологије Универзитета у Београду, Бранка Тотић, помоћник директора Завода за интелектуалну својину, и Олга Спасић из WIPO. Предавачи на семинару су били стручњаци из Србије, Француске Турске, Хрватске, Велике Британије и Бугарске.

На семинару је учествовало око 40 стручњака који су ангажовани на пословима развоја и примене политике интелектуалне својине и комерцијализације технологије на универзитетима и научно-истраживачким институцијама.


]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2342
<![CDATA[ОБЈАВЉЕНИ СУ ПРАВИЛНИЦИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ЗАКОНА О ПАТЕНТИМА]]>, 04.11.2019. Mon, 04 Nov 2019 00:00:00 e Дана 1.11.2019. године објављени су правилници за спровођење Закона о патентима:

  • Правилник о садржини потврда, пријава и захтева у поступку заштите проналазака, као и о начину подношења пријаве и објављивања проналазака („Службени гласник РС“, бр. 78/19) pdf
  • Правилник о програму и начину полагања стручног испита за лица која се баве заступањем у области индустријске својине („Службени гласник РС“, бр. 78/19) pdf]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2340
<![CDATA[ОДРЖАНА РАДИОНИЦА О ПРЕТРАЖИВАЊУ ПАТЕНТНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ]]>, 30.10.2019. Wed, 30 Oct 2019 00:00:00 e Друга по реду радионица за претраживање патентне документације у области хемијске технологије, за учеснике семинара о патентима из априла ове године, одржана је у уторак 29. октобра.
Циљ радионице био је да се учесници упознају са новим Еспаснетом, бета верзијом, који би требало до краја године да замени постојећу верзију базе Еспаснет.  Осим рада у овим Европским базама патентне документације, представници Хемијског, Технолошко-металуршког факултета из Београда, Института за мултидисциплинарна истраживања, ИХТМ-а и привредних друштава, имали су прилику да се упознају и са домаћим базама патентне документације.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2338
<![CDATA[ЛИСТА ПОСРЕДНИКА У РЕШАВАЊУ СПОРОВА СА ПОСЕБНИМ ЗНАЊЕМ ИЗ РЕШАВАЊА СПОРОВА У ОБЛАСТИ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ]]>, 18.10.2019. Fri, 18 Oct 2019 00:00:00 e На вебсајту Завода за интелектуалну својину, на вебстраници „медијација“ од данас можете погледати Листу посредника у решавању спорова са посебним знањем из решавања спорова у области интелектуалне својине.
 
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2335
<![CDATA[WIPO СЕМИНАР „ПОЛИТИКЕ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ: ИЗАЗОВИ У УСВАЈАЊУ И ПРИМЕНИ“]]>, 15.10.2019. Tue, 15 Oct 2019 00:00:00 e Позивамо стручњаке који су ангажовани на пословима развоја и примене политике интелектуалне својине и комерцијализације технологије на универзитетима и научно-истраживачким институцијама и да се пријаве за учешће на WIPO семинару „Политике интелектуалне својине: изазови у усвајању и примени”, који ће бити организован у сарадњи са Светском организацијом за интелектуалну својину (WIPO) и Универзитетом у Београду 5. и 6. новембра 2019. године у Заводу за интелектуалну својину у Београду.
Програм семинара можете погледати у прилогу. Семинар ће бити одржан на енглеском језику.

Пријаве за учешће на семинару можете послати најкасније до среде 30. октобра 2019. године на sgrulovic@zis.gov.rs. Будите слободни да се на исту адресу обратите за додатна објашњења и информације.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2327
<![CDATA[ОТВОРЕНА ВРАТА]]>, 15.10.2019. Tue, 15 Oct 2019 00:00:00 e За више информација о Отвореним вратима и могућностима пријављивања молимо Вас да кликнете овде.]]> http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2333 <![CDATA[WIPO ЦЕНТАР ЗА АРБИТРАЖУ И МЕДИЈАЦИЈУ]]>, 14.10.2019. Mon, 14 Oct 2019 00:00:00 e ВЕБИНАР „ДА ЛИ СТЕ РАЗМОТРИЛИ МЕДИЈАЦИЈУ И АРБИТРАЖУ ЗА РЕШАВАЊЕ СПОРОВА ВЕЗАНИХ ПАТЕНТЕ?“

Задовољство нам је да вас обавестимо да ће у оквиру WIPO Центра за арбитражу и медијацију у четвртак, 17. октобра 2019. године од 10.00 до 11.00 часова, бити организован вебинар „Да ли сте размотрили медијацију и арбитражу за решавање спорова везаних за патенте?“

Учешће на вебинару можете да региструјете помоћу следећег линка:
https://register.gotowebinar.com/register/2502074349438661133
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2329
<![CDATA[ЈАВНИ КОНКУРС]]>, 02.10.2019. Wed, 02 Oct 2019 00:00:00 e Оглашен је јавни конкурс за попуњавање извршилачког радног места у Заводу за интелектуалну својину – Радно место за материјално испитивање пријава жигова, у звању саветника, Одељење за жигове – 1 извршилац.
1. Текст огласа
2. Образац пријаве
3. Материјал за припрему кандидата за проверу посебних функционалних компетенција могу се наћи на интернет презентацији Завода за интелектуалну својину: www.zis.gov.rs

Списак кандидата]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2321
<![CDATA[ЗАВОД ЈЕ УЧЕСТВОВАО У МАНИФЕСТАЦИЈИ „НОЋ ИСТРАЖИВАЧА“]]>, 01.10.2019. Tue, 01 Oct 2019 00:00:00 e
У петак и суботу, 27. и 28. септембра 2019. године, Завод је био једна од локација на којој се одвијала манифестација „Ноћ истраживача“.

Првог дана манифестације Завод је учествовао у активности „Лов на благо“ када је преко 300 деце посетило Завод и имало прилику да састави своју прву патентну пријаву.
Другог дана су посетиоци имали прилику да чују нешто више о познатим српским проналазачима као и да виде поставке „Од макро до нано“ Технолошко-металуршког факултета и „Каква чуда гљиве праве?“ Института за кукуруз.

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2319
<![CDATA[ЗАВОД ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ ПОЧЕО ЈЕ ДА КОРИСТИ EUIPO DESIGNCLASS]]>, 30.09.2019. Mon, 30 Sep 2019 00:00:00 e 30. септембра 2019. године, Завод за интелектуалну својину почео је да користи листу термина Хармонизоване базе продуката DesignClass Завода за интелектуалну својину Европске уније (European Union Intellectual Property Office - EUIPO).
Као резултат стратешког пројекта проширења услуга и алата Завода за интелектуалну својину Европске уније (EUIPO) на државе изван Европске уније, до сада је укупно шест институција почело да користи DesignClass. Поред Завода Републике Србије, то су Афричка организација за интелектуалну својину (African Intellectual Property Organization - ARIPO), Институт за интелектуалну својину Босне и Херцеговине (Institute for Intellectual Property of Bosnia and Herzegovina - IIP-BIH), Национални центар за интелектуалну својину Грузије (National Intellectual Property Centre of Georgia - Sakpatenti), Државна агенција за интелектуалну својину Републике Молдавије (State Agency on Intellectual Property of the Republic of Moldova - AGEPI) и Државни завод за индустријску својину Републике Северне Македоније (State Office of Industrial Рroperty of the Republic of North Macedonia (SOIP).

Овај пројекат намењен је корисницима широм света, који након ових шест проширења могу да претражују на 27 језика више од 12000 концепата из 30 институција за интелектуалну својину.

Више о томе можете да погледате на: www.euipn.org и http://euipo.europa.eu/designclass.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2316
<![CDATA[НОЋ ИСТРАЖИВАЧА]]>, 26.09.2019. Thu, 26 Sep 2019 00:00:00 e Завод и ове године учествује у манифестацији „Ноћ истраживача“ која се одржава 27. и 28. септембра 2019. gодине у термину од 16-20 часова.
Током оба дана посетиоци могу обићи сталну поставку „Познати српски проналазачи“, али их очекују и друге активности a поставке тимова и из других иснтитуција су предвиђене за суботу. Више о програму и сатници можете видети на званичном сајту манифестације Ноћ истраживача.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2312
<![CDATA[ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ЗАКОНА]]>, 26.09.2019. Thu, 26 Sep 2019 00:00:00 e Дана 26.9.2019. године ступили су на снагу:

Закон о изменама и допунама Закона о патентима („Службени гласник РС“, бр. 66/19) pdf
Закон о изменама и допунама Закона о ауторском и сродним правима („Службени гласник РС“, бр. 66/19) pdf
Закон о изменама и допунама Закона о заштити топографија полупроводничких производа („Службени гласник РС“, бр. 66/19) pdf

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2314
<![CDATA[О ИНТЕЛЕКТУАЛНОЈ СВОЈИНИ У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ СРБИЈЕ]]>, 25.09.2019. Wed, 25 Sep 2019 00:00:00 e У понедељак, 23. септембра у Привредној комори Србије одржан је стручни скуп „Иновације и заштита права интелектуалне својине“ у оквиру ЕУ пројекта ВИП4СМЕ на коме је Завод за интелектуалну својину партнер. Циљ скупа намењеног малим и средњим предузећима био је да учесници у директној комуникацији са тручњацима Завода добију информације на који начин могу да заштите своја права интелектуалне својине и да касније у пословању управљају њима у складу са пословним циљевима и стратегијама.
Представница привредног друштва BUCK из Београда, на примеру из праксе који је побудио велику пажњу учесника, презентовала је коришћење интелектуалне својине у пословању овог привредног субјекта из угла потреба привреде. Истакла је да заштићена права сама по себи нису довољна и да их треба користити у складу са стратегијом пословања и маркетинга, као и важност проналажења баланса у избору и заштити права и у земљама у којима се највише пласирају производи. Током скупа представљене су и услуге Завода у области интелектуалне својине које могу помоћи малим и средњим предузећима у идентификовању и заштити релевантних права за пословање, а између осталих било је речи о услузи Дијагностика интелектуалне својине, 1нa1 консултацијама као и о онлајн и комерцијалним услугама претраживања.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2310
<![CDATA[ЗАВОД НА САЈМУ ПРИВРЕДЕ ЗРБИЗНЕТ]]>, 24.09.2019. Tue, 24 Sep 2019 00:00:00 e У периоду од 19. до 21. септембра у Хали „Медисон“ У Зрењанину, одржана је трећа по реду привредна манифестација „ЗрБизНет“ чији је циљ био подршка дигитализацији, дигиталној трансформацији и женском предузетништву.
Организатори манифестације, Унија послодаваца Србије – Послодавци Зрењанина, Регионална привредна комора, Опште удружење предузетника и Град Зрењанин окупили су на једном месту државне институције, фондове и агенције, које су током манифестације на лицу места могле да пруже све потребне информације привредницима и упознају их са различитим новинама корисним за њихово будуће пословање. Kао и ранијих година Завод за интелектуалну својину узео је активно учешће на манифестацији чији су представници били на располагању свима онима који су желели да сазнају како да заштите своје пословање и иновације кроз патенте, жиг, дизајн и друга права интелектуалне својине.

Слоган “Покрени се”, подржао је активно учешће великог броја излагача, Б2Б састанака, саветовања за почетнике у пословању, Сајам запошљавања, промоцију занимања, као и промоцију и продају различитих занатских производа. Kао завршна активност последњег дана манифестације вршена је промоција предузетништва међу децом и младима кроз учешће у креативним радионицама и пласирањем својих радова као будућих предузетника на манифестацији „Дечија пијаца“. Тада је и велики број деце био у обиласку штанда Завода где су добили информације о заштити појединих права интелектуалне својине.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2308
<![CDATA[ОТВОРЕНА ВРАТА]]>, 16.09.2019. Mon, 16 Sep 2019 00:00:00 e За више информација о Отвореним вратима и могућностима пријављивања молимо Вас да кликнете овде.]]> http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2301 <![CDATA[WIPO ЦЕНТАР ЗА АРБИТРАЖУ И МЕДИЈАЦИЈУ]]>, 13.09.2019. Fri, 13 Sep 2019 00:00:00 e Задовољство нам је да вас обавестимо да ће WIPO семинар о медијацији и арбитражи бити одржан 7. новембра 2019. године у Паризу.

Учешће на семинару можете да региструјете помоћу следећег линка:
https://www.wipo.int/amc/en/events/workshops/2019/paris/
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2305
<![CDATA[ИНТEРНИ КОНКУРС]]>, 05.09.2019. Thu, 05 Sep 2019 00:00:00 e Оглашен је интерни конкурс за попуњавање извршилачког радног места у Заводу за интелектуалну својину – Радно место за послове ауторског и сродних права, у звању саветника, Одсек за ауторско и сродна права – 1 извршилац.
1. Текст огласа
2. Образац пријаве
3. Материјал за припрему кандидата за проверу посебних функционалних компетенција могу се наћи на интернет презентацији Завода за интелектуалну својину: www.zis.gov.rs

Списак кандидата

Листа кандидата који су испунили мерила за избор


]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2303
<![CDATA[РАДИОНИЦА О ПРЕТРАЖИВАЊУ ПАТЕНТНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ]]>, 02.08.2019. Fri, 02 Aug 2019 00:00:00 e У четвртак 1. августа у Заводу је одржана радионица за учеснике из привреде, са института и факултета о коришћењу слободно доступних база патентне документације које одржава Завод за интелектуалну својину и Европски завод за патенте.
Током радионице, учесници су кроз практичне имали прилику да се упознају како да одреде класификационе симболе, како да дођу до патентних докумената и како да користе постојећу и нову бета верзију базе Espacenet, а на крају и како да провере правни статус европских патената и да дођу до других информација кроз базу Европски патентни регистар. Током радионице учесници су имали прилику да самостално на рачунарима прођу кроз све функције наведених база.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2299
<![CDATA[ „KNOWINGIPR“ РАДИОНИЦА У КРАГУЈЕВЦУ]]>, 31.07.2019. Wed, 31 Jul 2019 00:00:00 e У уторак 2. јула 2019. године, у организацији Регионалне развојне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, у Крагујевцу је одржана радионица у оквиру пројекта „Knowing IPR“ земаља Дунавског региона на коме је агенција партнер.

Главни циљ пројекта је да обједини и искористи постојећа знања о иновацијама и повећа могућности за сарадњу у области права интелектуалне својине и кроз израду обједињене онлајн платформе отвореног приступа, напредне аналитике и обука за коришћење и управљање правима интелектуалне својине. На позив агенције, поред представника партнера на пројекту из Србије, Словеније, Чешке, Румуније, Мађарске и Бугарске, представници Завода за интелектуалну својину и Правног факултета из Крагујевца имали су излагање у вези са заштитом, правним аспектима и коришћењем права интелектуалне својине у Србији.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2297
<![CDATA[ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ЖИГОВИМА]]>, 23.07.2019. Tue, 23 Jul 2019 00:00:00 e У периоду од 24. јула до 13. августа 2019. године спроводи се јавна расправа о Нацрту закона о жиговима.
Примедбе, предлози и сугестије достављају се Заводу за интелектуалну својину, на e-mail: zis@zis.gov.rs и mbozic@zis.gov.rs или поштом на адресу: Завод за интелектуалну својину, Београд, Кнегиње Љубице 5, са назнаком „За Нацрт закона о жиговима”. У ту сврху може се користити образац, који можете пронаћи овде.

Одбор за привреду и финансије Владе је, на седници одржаној 18. јула 2019. године, утврдио Програм јавне расправе о Нацрту закона о жиговима.

Учесници у јавној расправи су сви субјекти заинтересовани за питања система заштите жига: предузетници и правна лица, као и њихова удружења, представници произвођача и пружалаца услуга, трговаца и потрошача, адвокати, заступници уписани у Регистар заступника који води Завод за интелектуалну својину, државни органи и други.

Програм јавне расправе можете погледати овде.
Нацрт закона о жиговима можете погледати овде.
Образложење Нацрта закона о жиговима можете погледати овде.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2295
<![CDATA[ТРИБИНА У РЕГИОНАЛНОЈ ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ У НИШУ]]>, 16.07.2019. Tue, 16 Jul 2019 00:00:00 e
Током излагања истакнута је важност разумевања и поштовања различитих права интелектуалне својине а кроз примере из праксе указано је на улогу медија и других специјализованих институција у подршци развоју и комерцијализацији иновација. Током дискусије дат је преглед потенцијалних права интелектуалне својине за решења која су резултат праксе и истраживања појединих учесника трибине. Велика посећеност трибине са омогућила је да дискусија буде динамична и обострано корисна уз закључак важности улагања неопходних за примену резултата истраживања у циљу успостављања иновативног екосистема.]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2293
<![CDATA[ОТВОРЕНА ВРАТА]]>, 10.07.2019. Wed, 10 Jul 2019 00:00:00 e Обавештавамо све заинтересоване да ће наредна Отворена врата у текућем месецу бити одржана у четвртак 18. јула са почетком у 12 часова.


За више информација о Отвореним вратима и могућностима пријављивања молимо Вас да кликнете овде. ]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2291
<![CDATA[ОБУКА О СПРОВОЂЕЊУ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ ]]>, 28.06.2019. Fri, 28 Jun 2019 00:00:00 e Од уторка 25-28. јуна 2019. у просторијама Завода за интелектуалну својину одржане су две дводневне обуке за учеснике из Сектора тржишне инспекције Министарства трговине, туризма и телекомуникација, представнике Управе царина, Завода за интелектуалну својину и других институција.
Обука са радионицама одржана је у оквиру Твининг пројекта "Заштита и спровођење права интелектуалне својине у Србији" чији је главни корисник Министарство трговине, туризма и телекомуникација а партнери на пројекту су и друге институције за спровођење права као и Завод за интелектуалну својину.

Током обуке било је речи о опасностима и изазовима који прете од небезбедне и кривотворене робе, затим о идентификацији таквих производа у промету који повређују и права интелектуалне својине. Приказана је и пракса у области сарадње са произвођачима у циљу стицања знања за препознавање робе којима се повређују права интелектуалне својине и безбедносних ризика у погледу квалитета.  
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2289
<![CDATA[WIPO ЦЕНТАР ЗА АРБИТРАЖУ И МЕДИЈАЦИЈУ]]>, 19.06.2019. Wed, 19 Jun 2019 00:00:00 e
Задовољство нам је да вас обавестимо да ће у оквиру WIPO Центра за арбитражу и медијацију у четвртак, 20. јуна 2019. године од 10.00 до 11.00 часова, бити организован вебинар „ Да ли сте размотрили медијацију и арбитражу за решавање спорова везаних за жигове?“

Учешће на вебинару можете да региструјете помоћу следећег линка:

https://register.gotowebinar.com/register/5235069926592282635

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2284
<![CDATA[ОДРЖАН ЈЕ WIPO СЕМИНАР О МАДРИДСКОМ СИСТЕМУ МЕЂУНАРОДНЕ РЕГИСТРАЦИЈЕ ЖИГОВА]]>, 18.06.2019. Tue, 18 Jun 2019 00:00:00 e
17. и 18. јуна 2019. године у Заводу за интелектуалну својину у Београду, у заједничкој организацији Завода за интелектуалну својину и Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), одржан је WIPO семинар о Мадридском систему међународне регистрације жигова.

Семинар су отвориле и поздравиле учеснике госпође Марија Божић, помоћник директора Завода и Аста Валдимарсдотир, директор Мадридског регистра Светске организације за интелектуалну својину (WIPO).

Након тога, поред госпође Валдимарсдотир, презентације о одликама и начину примене Мадридског система одржао је господин Беноа Аперше, такође из WIPO, док су госпође Јованка Самарџић и Данијела Новаковић из Завода говориле о улози националног завода у том систему. Улогу заступника представила је госпођа Мирела Бошковић, заступник за права интелектуалне својине у канцеларији Живко Мијатовић и партнери.

Семинар је био прилика да се учесници, међу којима су били представници власника жигова, заступници, судије и службеници Завода, ближе упознају са Мадридским ситемом међународне регистрације жигова и да размене искуства у примени овог система.

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2281
<![CDATA[ПРЕДАВАЊЕ ЗА ИСТРАЖИВАЧЕ ИНСТИТУТА ВЛАТАКОМ]]>, 14.06.2019. Fri, 14 Jun 2019 00:00:00 e У четвртак 13. јуна 2019. за запослене Института Влатаком у Београду, који своје пословање базира на иновацијама и истраживањима у области информатике, комуникација и биометријских технологија, одржано је предавање „Стратешка заштита резултата научно-истраживачког рада правима интелектуалне својине“.
Пројектни тимови посвећени истраживању и комерцијализацији имали су бројнa питања из области заштите и коришћења различитих права интелектуалне својине. Том приликом кроз дискусију дате су могућности, препоруке и одговори на различите изазове из области високих технологија са којима се сусрећу истраживачи Института.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2287
<![CDATA[РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА “ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И ИНТЕЛЕКТУАЛНА СВОЈИНА: КРАЈ ИЛИ НОВИ ПОЧЕТАК”]]>, 12.06.2019. Wed, 12 Jun 2019 00:00:00 e Регионална конференција “Дигитализација и интелектуална својина: крај или нови почетак” биће одржана у Банском двору у Бањалуци у понедељак, 17. јуна 2019. године са почетком у 10.00 часова, у организацији регионалне think-tank организације Института за јавну политику. Конференција се одржава као део форума BALKAN PERSPECTIVES TODAY, чији је циљ да пружи стручну подршку процесу европских интеграција земаља Западног Балкана.

Детаљније информације о конференцији можете погледати овде.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2279
<![CDATA[ИНТEРНИ КОНКУРС]]>, 11.06.2019. Tue, 11 Jun 2019 00:00:00 e Оглашен је интерни конкурс за попуњавање извршилачког радног места у Заводу за интелектуалну својину – Руководилац Групе, у звању вишег саветника, Група за финансијске послове – 1 извршилац.
1. Текст огласа
2. Образац пријаве
3. Материјал за припрему кандидата за проверу посебних функционалних компетенција:
Закон о државним службеницима („Службени гласник РС“, број 79/05, 81/05-исправка, 83/05-исправка, 64/07, 67/07-исправка, 116/08, 104/09, 99/14, 94/17 и 95/18);
Закон о буџетском систему („Службени гласник РС“, бр. 54/09, 73/10, 101/10, 101/11, 93/12, 62/13, 63/13 - испр., 108/13, 142/14, 68/15 - др. закон, 103/15, 99/16, 113/17, 95/18 и 31/19);
Закон о ауторском и сродним правима („Службени гласник РС“, бр. 104/09, 99/11, 119/12 и 29/16 - одлука УС).

Списак кандидата
Листа кандидата који су испунили мерила за избор
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2277
<![CDATA[ОБАВЕШТЕЊЕ О ТАКСАМА]]>, 05.06.2019. Wed, 05 Jun 2019 00:00:00 e Од 1. јуна 2019. године примењују се нови динарски износи републичких административних такси које се односе на списе и радње у вези са правима интелектуалне својине ("Службени гласник РС" број 38/2019).
- усклађени динарски износи републичких административних такси које се односе на списе и радње у вези са правима интелектуалне својине (PDF)
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2275
<![CDATA[ПРЕДАВАЊЕ У РАРЕИ И РАДИОНИЦА У ЗАВОДУ]]>, 03.06.2019. Mon, 03 Jun 2019 00:00:00 e У четвртак 30. маја 2019. године, у Регионалној агенцији за развој и европске интеграције (РАРЕИ) у Београду одржана су предавања о могућности заштите правима интелектуалне својине за стартап привредне субјекте из различитих области производње и пружања услуга.
Након предавања су приказане и могућности претраге базе податка за патенте ESPACENET, националне базе жигова Е-регистар и базе Мадрид монитор база, као и базе индустријског дизајна и ознака географског порекла.


Истог дана у Заводу за интелектуалну својину одржана је и радионица о предузетништву и заштити интелектуалне својине за два тима студената са Биолошког факултета. Тимови студената су се пријавили са својим иновативним идејама на конкурс пројекта Ноћи истраживача, SCIMFONICOM 2018-2019, који води Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.

Током радионице студентски тимови су упознати са могућносшћу заштите својих иновација правима интелектуалне својине а представник пројекта је водио радионицу о предузетништву и начину представљања иновација у којој су учествовали и предавачи из Завода. Победнички тим биће представљен на манифестацији "Ноћ истраживача 2019".
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2273
<![CDATA[ТАКМИЧЕЊЕ ЗА НАГРАДE СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ]]>, 31.05.2019. Fri, 31 May 2019 00:00:00 e Са задовољством вас обавештавамо да је отворен конкурс за такмичење за доделу награда Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) за 2019. годину у четири категорије такмичења.


Ово такмичење се организује са циљем промовисања значаја заштите интелектуалне својине за развој савремене економије и друштва, као и поводим обележавања 99. годишњице Завода за интелектуалну својину Републике Србије. Такмичење организује Завод за интелектуалну својину под покровитељством Светске организације за интелектуалну својину.

Поводом обележавања
дана Завода за интелектуалну својину Републике Србије позивамо вас да узмете учешће у такмичењу за доделу WIPO награда у следећим категоријама:

1. Проналазач или група проналазача за патент (WIPO Medal for Inventors)

2. Правна лица за регистрован индустријски дизајн (WIPO IP Enterprise Trophy)

3.
Ауторза монографско дело/студијску изложбу у области друштвено хуманистичких наука

(WIPO Medalfor Creativity)
4. Ученик или груп
aученика средње школе за проналазак (WIPO Schoolchildrens Trophy)

Ове престижне награде ће бити додељене на прослави дана Завода 15. новембра 2019. године.


-
овде преузмите цео позив за конкурс PDF формату)
-
овде преузмите образац пријаве за конкурс за прве две категорије такмичењаDOC формату)

Пријаве са назнаком „За награду Светске организације за интелектуалну својину” можете слати на доле наведену адресу НАЈКАСНИЈЕ до дана 18. октобра 2019. године.


Завод за интелектуалну својину
Кнегиње Љубице 5
11000 Београд
за Снежану Лазић или
на email: slazic@zis.gov.rs.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2269
<![CDATA[КОНКУРС ЗА ЕВРОПСКУ НАГРАДУ ЗА НАЈБОЉЕГ ПРОНАЛАЗАЧА]]>, 31.05.2019. Fri, 31 May 2019 00:00:00 e У току је пријављивање за такмичење за Европску награду за најбољег проналазача под називом European Inventor Award 2020, у организацији Европског завода за патенте. У жељи да подржимо проналазаче из Србије који су осмислили проналазак за који је одобрен европски патент, позивамо вас да узмете учешће у овом престижном такмичењу, достављањем предлога за најбољег проналазача или проналазак Заводу, ради препоруке за награду.
Награда се додељује за европске патенте који су у важности макар на једној територији земаља чланица Европске патентне организације, који су комерцијализовани или имају значајан тржишни потенцијал и значајан допринос економји и друштву као што су нпр. отварање нових радних места, побољшање квалитета живота и/или заштита животне средине. Детаљне информације о условима такмичења можете преузети на следећем линку: https://www.epo.org/learning-events/european-inventor/nominate/rules.html

Уколико проналазак испуњава све услове конкурса молимо вас да све неопходне податке доставите у електронској форми најдаље до 15. септембра ове године, на начин прописан условима конкурса, на електронску адресу Завода за интелектуалну својину: zis@zis.gov.rs.

Предлоге за најбољег проналазача или проналазак можете достављати и директним подношењем пријаве за такмичење Европском заводу за патенте до 30. септембра ове године на следећем линку: http://www.epo.org/learning-events/european-inventor/nominate.html.

Како је протекла додела награде за најбољег проналазача под називом European Inventor Award 2018 можете видети на: https://www.epo.org/news-issues/press/european-inventor-award/2018.html

Такође, информације о номинованим проналазачима и финалистима за ову награду у 2019. години можете видети на следећем линку: https://www.epo.org/learning-events/european-inventor/finalists/2019.html
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2271
<![CDATA[СВЕТСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ ОБАВЕЗУЈЕ СЕ ДА ПРОМОВИШЕ МЕДИЈАЦИЈУ У РЕШАВАЊУ СПОРОВА У ОБЛАСТИ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ]]>, 28.05.2019. Tue, 28 May 2019 00:00:00 e С обзиром на растућу забринутост заинтересованих страна у погледу губитка времена и великих трошкова решавања спорова у области интелектуалне својине и технологије, а ради смањења негативних утицаја ових спорова на иновације и стваралаштво, Светска организација за интелектуалну својину (WIPO) обавезала се да настави са промоцијом коришћења медијације у решавању спорова у области интелектуалне својине и технологије, као алтернативе за решавање ових спорова на суду.
WIPO обавеза да трајно и посвећено ради на промоцији медијације у решавању спорова у области интелектуалне својине и технологије не представља обавезу и за друге заинтересоване стране, већ израз њихове опредељености да размотре решавање спорова медијацијом и то на следеће начине:
• укључивањем одредби о медијацији у уговоре, или
• у случају изостанка тих одредби накнадно, када спор настане.

Изјаву господина Френциса Гарија, генералног директора WIPO, приликом објаве ове вести на WIPO сајту можете прочитати овде.

Скрећемо пажњу заинтересованима да је подршку овој иницијативи такође могуће индивидуално исказати следећи упутство у објави на WIPO сајту.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2264
<![CDATA[ЗАВОД НА МАНИФЕСТАЦИЈИ НАУК НИЈЕ БАУК]]>, 28.05.2019. Tue, 28 May 2019 00:00:00 e
На Електронском факултету у Нишу у петак и суботу, 24-25. маја 2019. године, одржана је 11. по реду манифестација „Наук није баук“ намењена младима и другима који су хтели да се упознају са научним експериментима и достигнућима у области науке.

Завод за интелектуалну својину је и ове године узео учешће на овој манифестацији, овог пута са изложбеном поставком „Познати српски проналазачи“. Током манифестације посетиоци су на штанду Завода могли да добију и информације о начинима заштите права интелектуалне својине.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2267
<![CDATA[ОБАВЕШТЕЊЕ – ИНТЕРНИ КОНКУРС ]]>, 27.05.2019. Mon, 27 May 2019 00:00:00 e Расписан је интерни конкурс за попуњавање положаја: Помоћник директора – руководилац Сектора за патенте у Заводу за интелектуалну својину - положај у четвртој групи.
Са условима за пријављивање, роком за подношење пријава на конкурс и другим информацијама можете се упознати на следећем линку:
- Информације о интерном конкурсу за попуњавање положаја (pdf)
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2260
<![CDATA[НЕДЕЉА СЕМИНАРА У МАЈУ]]>, 27.05.2019. Mon, 27 May 2019 00:00:00 e У протеклој недељи одржано је више семинара и предавања на различитим универзитетима и догађајима од стране стручњака из Завода за интелектуалну својину.

У петак 17. маја 2019. године на Криминалистичко-полицијском универзитету у Земуну, за апсолвенте је у оквиру предмета Економски криминал одржано гостујуће предавање. Током предавања су поред упознавања студената са системом заштите права интелектуалне својине, условима за заштиту за поједина права, представљене и надлежности различитих институција за спровођење права интелектуалне својине као и повреде права на различитим примерима.

У уторак 21. маја 2019. на Факултету организационих наука у Београду, за студенте треће године на предмету Менаџмент иновација, оржано је предавање о заштити права интелектуалне својине у процесу развоја иновација од идеје до коначног производа, препознавању релевантног права и касније о управљању правима интелектуалне својине у пословним активностима.

У оквиру званичног програма Сајма технике, на Београдском сајму је у среду 22. маја одржано предавање о заштити иновација правима интелектуалне својине са посебним нагласком на патентној заштити као најрелевантнијем праву за заштиту иновација у техничким областима.

На Метрополитен универзитету у Нишу, у четвртак 23. маја одржано је предавање за студенте овог универзитета и друге учеснике о заштити интелектуалне својине која настаје у областима индустрије за које се школују академци овог универзитета. То су пре свега информационе технологије, графички и модни дизајн па су и током предавања дати примери из тих области. Након предавања је у Креативном центру одржана и радионица током које су се учесници упознали са могућностима провере заштићених права кроз претраживање слободно доступних база патената, дизајна и жигова.

На Технолошко-металуршком факултету у Београду, у петак 24. маја одржан је једнодневни семинар за докторанте, истраживаче и наставно особље на тему патентне заштите под називом „Увод у патенте у области хемије и хемијске технологије“. Током семинара презентовани су услови за заштиту патентом и примери састављања патентних пријава у наведним областима као и коришћење слободно доступних база патентне документације за претаживање стања технике.  

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2262
<![CDATA[РАДИОНИЦА О ПРЕТРАЖИВАЊУ ПАТЕНТНИХ ИНФОРМАЦИЈА]]>, 17.05.2019. Fri, 17 May 2019 00:00:00 e За заинтересоване учеснике семинара „Увод у патенте“ који је одржан половином априла, у четвртак, 16. маја 2019. одржана је радионица о претраживању патентне документације у бази Espacenet а демонстриране су и функције нове, бета верзије новог Espacenet-а.

Током радионице презентовани су и начини коришћења патентних информација у пословању, како доћи до релевантног патентног документа уз помоћ класификационих ознака и кључних речи а на крају су учесници имали прилику да сами претражују базу патентне документације кроз примере. Током радионице учесници су имали бројна питања како у вези са темом догађаја, тако и са стратешким питањима у вези са коришћењем патената и патентних информација и другим начинима заштите одређених решења.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2258
<![CDATA[WIPO СЕМИНАР О МАДРИДСКОМ СИСТЕМУ РЕГИСТРАЦИЈЕ ЖИГОВА]]>, 15.05.2019. Wed, 15 May 2019 00:00:00 e Позивамо стручњаке који су ангажовани на пословима регистрације жигова да се пријаве за учешће на WIPO семинару о Мадридском систему регистрације жигова, који ће у сарадњи са Светском организацијом за интелектуалну својину (WIPO) бити организован 17. и 18. јуна 2019. године у Заводу за интелектуалну својину у Београду.

Програм семинара можете погледати у прилогу. Семинар ће бити одржан на српском и на енглеском језику.

Пријаве за учешће на семинару можете послати најкасније до 10. јуна 2019. године на sgrulovic@zis.gov.rs. Будите слободни да се на исту адресу обратите за додатна објашњења и информације.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2253
<![CDATA[ТРИБИНА „БРЕНДИРАЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОДА“]]>, 15.05.2019. Wed, 15 May 2019 00:00:00 e У уторак 14. маја 2019. године у Гастро хали Новосадског сајма у организацији Привредне коморе Србије, листа Пољопривредник и Новосадског сајма одржана је трибина о брендирању пољопривредних производа из Србије.

На трибини је поред представника привредне коморе и Министарства пољопривреде, учешће узео и представник Завода за интелектуалну својину са излагањем о коришћењу права интелектуалне својине, пре свега ознака географског порекла, жига и дизајна у стицању репутације и бренда. Такође, кроз примере из праксе две заштићене ознаке географског порекла, учесници су имали прилку да се упознају и са њиховим коришћењем на тржишту.


]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2256
<![CDATA[ЗАВОД ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ НА ПОЉОПРИВРЕДНОМ САЈМУ У НОВОМ САДУ]]>, 09.05.2019. Thu, 09 May 2019 00:00:00 e Завод за интелектуалну својину ће учествовати на 86. Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду, који се одржава од 11-17. маја 2019. године.

Сви заинтересовани излагачи и посетиоци ће на штанду Завода у Мастер хали, моћи да се информишу о заштити права интелектуалне својине, као и да се пријаве за неке од услуга које пружа Завод за интелектуалну својину.

Учешће на сајму подржано је од стране Европског завода за патенте а на истом штанду ће бити представници завода за интелектуалну својину Словеније и Мађарске. У оквиру Б2Б сусрета у уторак 14. маја 2019. године, у Мастер конгрес центру заинтересовани клијенти ће имати прилику да добију консултације 1 на 1 са представником Завода.

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2249
<![CDATA[НОВИ БРОЈ БИЛТЕНА ЕИЦ]]>, 30.04.2019. Tue, 30 Apr 2019 00:00:00 e Изашао је нови, тридесет трећи број Билтена Едукативно-информативног центра.
Нови број можете преузети овде.


]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2247
<![CDATA[26. АПРИЛ – СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ]]>, 25.04.2019. Thu, 25 Apr 2019 00:00:00 e
ВЕЖБАЈТЕ ЗА ЗЛАТНУ МЕДАЉУ: ИНТЕЛЕКТУАЛНА СВОЈИНА И СПОРТ

БРЖЕ, ЈАЧЕ, ВИШЕ! Полет да тестирамо наше могућности, узбуђење такмичења као и задивљеност коју осећамо када гледамо обичне људе како постижу спортске подвиге, храни нашу фасцинацију спортом хиљадама година.

Сваког 26. априла славимо Светски дан интелектуалне својине да би се подсетили улоге коју интелектуална својина има у подстицању иновација и креативности. Ове године, кампања за Светски дан интелектуалне својине под слоганом „Вежбајте за златну медаљу“ ближе се бави посматрањем света спорта са друге стране. Истражује како иновације и креативност кроз права интелектуалне својине која их охрабрују и штите, подржавају развој спорта и уживање у њему широм света. Универзалне спортске вредности које укључују изврсност, поштовање и фер плеј, чине спорт привлачним целом свету.


Данас, захваљујући напредовању у емитовању и комуникационим технологијама, било ко и било где може да прати спортске активности током 24 сата уживајући у такмичењима својих омиљених спортиста и тимова, а да не мора да изађе из куће. Спортови су постали глобална индустрија вредна милијарде долара кроз коју се генеришу инвестиције за све што је потребно спорту – од спортских стадиона до мрежа за емитовање, спорт запошљава милионе људи широм целог света, а забавља и много више.

Пословни односи засновани на правима интелектуалне својине помажу да се осигура економска вредност спортова. Они, са своје стране, стимулишу раст привреде омогућавајући спортским организацијама да финансирају догађаје у којима уживамо и обезбеђују средства за улагање у развој спортова.

Погледајте како послови у вези са спортом користе патенте и дизајн да унапреде развој нових технологија, материјала, тренинга и опреме да би се помогло постизању спортских циљева и достизању резултата који одушевљавају спортске обожаватеље широм света. Сазнајемо како жигови и брендирање доводе до максимума комерцијалне приходе од спонзорства, трговине и лиценцних уговора. Ови приходи доприносе организовању спортских догађаја на светском нивоу, као што су Олимпијске игре, и обезбеђују да се сачува вредност и интегритет ових спектакуларних догађаја. Видимо како изузетне личности у спорту могу да генеришу приходе од спонзорских уговора са носиоцима жигова или лиценци и кроз покретање својих сопствених брендова, што као спортисти чине. Истражујемо како права за емитовање повезују спорт, телевизију и друге медије који навијаче још више приближавају спорту и спортским догађајима. Пажљиво пратимо како неки значајни технолошки напреци, као што је случај са роботиком и вештачком интелигенцијом, воде променама у приступу развоја свих спортова и појави нових.

Овогодишња кампања је могућност да славимо наше спортске хероје и све људе широм целог света који иновирају иза сцене да би унапредили спортске резултате и популарност спорта глобално. Придружите нам се у слављу моћи спорта да окупира људе и инспирише их да иновирају и уједине се у померању граница људских достигнућа.

Више о актуелним темама у вези са интелектуалном својином у спорту и овогодишњој кампањи Светског дана интелектуалне својине можете видети на линку Светске организације за интелектуалну својину WIPO.

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2245
<![CDATA[ОБАВЕШТЕЊЕ О СТРУЧНОМ ИСПИТУ ЗА ЗАСТУПНИКЕ]]>, 23.04.2019. Tue, 23 Apr 2019 00:00:00 e Завод за интелектуалну својину објављује да ће се писмени део посебног стручног испита за лица која се баве заступањем у поступку заштите проналазака, жигова, индустријског дизајна и ознака географског порекла одржати у просторијама Завода за интелектуалну својину дана 11.6.2019. године, са почетком у 10 часова.
Позивају се сва заинтересована лица да закључно са 31.5.2019. године поднесу пријаве за полагање стручног испита Заводу за интелектуалну својину, Београд, Кнегиње Љубице бр. 5.

Пријава мора да садржи: име и презиме, занимање и пребивалиште кандидата; доказ о завршеном факултету;  доказ о распорђивању на послове индустријске својине и о периоду у коме је кандидат био распоређен на тим пословима и доказ овлашћене институције о познавању једног светског  језика и доказ о уплати таксе за полагање стручног испита у износу од 10.120,00 динара.

Усмени део испита за кандидате који положе писмени део испита одржаће се 14.6.2019. године, са почетком у 10 часова.

Програм посебног стручног испита објављен је у ”Службеном листу СРЈ” бр. 48/95 и налази се на службеном сајту Завода за интелектуалну својину.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2239
<![CDATA[ОДРЖАН ДРУГИ СЕМИНАР „УВОД У ПАТЕНТЕ“]]>, 23.04.2019. Tue, 23 Apr 2019 00:00:00 e У Заводу за интелектуалну својину је одржан други у низу семинар „Увод у патентни систем“ који је имао за циљ да учеснике, претежно из научно-истраживачких организација али и из индустрије, упозна са системом заштите проналазака у области хемије и хемијске технологије. Учеснике семинара је у уводном обраћању поздравио и директор Завода, господин Владимир Марић, истакавши улогу Завода кроз историју свога постојања у заштити права интелектуалне својине у Србији и њеном значају за друштво али и појединце.
Током семинара посебна пажња је била посвећена условима за заштиту и специфичностима заштите проналазака у области хемије као и састављању делова патентне пријаве са посебним фокусом на патентне захтеве којима се дефинише обим заштите. Дат је и приказ коришћења слободно доступних база патентне документације и начинима на које се може доћи до релевантних патентних докумената кроз демонстрацију у бази Espacenet.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2243
<![CDATA[ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПОД СЛОГАНОМ „БУДИ СВОЈ“ У СТАРТАП ЦЕНТРУ У НИШУ]]>, 22.04.2019. Mon, 22 Apr 2019 00:00:00 e На позив чланова Међународне коморе младих (Junior Chamber International - JCI) из огранка Ниш, представници Завода су учествовали у извођењу једнодневне конференције „Буди свој – Заштита права интелектуалне својине“ која је одржана у суботу, 20. априла 2019. године. Конференција је одржана у Стартап центру у који је смештен на Електронском факултету Универзитета у Нишу.
Учесници су били пре свега млади предузетници, правници, запослени у настави и други заинтересовани да чују нешто више о начинима на које се могу штитити одређене креације људског ума. Учесници су упознати са начином на који функционише систем заштите интелектуалне својине, како да препознају које право интелектуалне својине је релевантно за заштиту конкретних решења а све то кроз примере заштићених права за производе који се налазе на тржишту. Посебно предавање одржано је о начинима и условима за заштиту проналазака патентом као и о трендовима у заштити проналазака патентом, где све већи број пријава патената подноси за проналаске који спадају у категорију проналазака примењених уз помоћ реачунара.

У другом делу конференције презентовано је од стране адвоката Драгана Милића, алтернативно решавања спорова у Србији у случају супротстваљеног жига и имена домена. Такав начин решавања спорова при Привредној комори Србије постоји већ скоро 10 година према усвојеном правилнику по угледу на сличан Светске организације за интелектуалну својину. У оваквим поступцима брже се доносе одлуке него у судском поступку и обично се решавају у року од пар месеци, а током предавања су дати и критеријуми према којима се руководе чланови арбитражног већа приликом доношења одлуке на пример  за брисањеа назива домена у случају да је у колизији са важећим жигом у Републици Србији.

На крају је на примеру из праксе, чланица Међународне коморе младих из огранка у Београду, Јована Звицер, која је и истраживач, запослена на Технолошко-металуршком факултету у Београду, приказала на конкретним пријавама патената на којима је радила као сарадник, искуство у заштити проналазака патентом. Указала је учесницима да приликом заштите проналазака, и поред добре идеје и решења, треба уложити почетни труд у само састављање пријаве патента. На самом почетку, пријавом патента се дефинише и обим заштите а да уколико се жели рачунати даље на евентуалну комерцијализацију, то је и пожељан корак јер се поднета пријава или патент може користити за преговоре са потенцијалним партнерима, може бити један од предуслова за добијање одређених средстава из различитих фондова за подршку иновацијама, итд.  

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2237
<![CDATA[ПРЕДАВАЊЕ ЗА ПРОФЕСОРЕ ШКОЛЕ „МИЛАН ПЕТРОВИЋ“]]>, 18.04.2019. Thu, 18 Apr 2019 00:00:00 e На позив професора Школе за основно и средње образовање „Милан Петровић“ у Новом Саду, стручњак Завода одржао је предавање „Интелектуална својина у образовању“. Интерактивно предавање је осмишљено са циљем да се професори упознају са различитим правима интелектуалне својине кроз примере иновација у области образовања.

Том приликом одржане су и консултације са професорима школе који су континуирано ангажовани на изради различитих иновација у области помоћи особама са инвалидитетом, материјала и алата у области образовања, где су препозната решења која могу бити предмет заштите различитим облицима права интелектуалне својине.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2241
<![CDATA[ОДРЖАН СЕМИНАР УВОД У ПАТЕНТНИ СИСТЕМ]]>, 17.04.2019. Wed, 17 Apr 2019 00:00:00 e У уторак, 16. априла 2019. године у Заводу за интелектуалну својину је одржан семинар „Увод у патентни систем“ током којег су се учесници семинара упознали са условима за заштиту патентом и малим патентом, начинима заштите проналазака на националном и међународном нивоу, као и са састављањем пријаве патената на примерима из опште технике.
За крај семинара дат је приказ коришћења слободно доступних база патентне документације, сврхе претраживања и начинима на које се може доћи до релевантних патентних докумената у области технике од интереса кроз базу Espacenet. Учесници су током семинара са предавачима дискутовали и бројна питања која су у вези са поступком заштите, могућностима слободног коришћења већ доступних решења, трошковима заштите проналазака и друга питања. На семинару су поред учесника из привреде били и бројни представници факултета и института.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2235
<![CDATA[ОТВОРЕНА ВРАТА]]>, 12.04.2019. Fri, 12 Apr 2019 00:00:00 e Обавештавамо све заинтересоване да ће наредна Отворена врата у текућем месецу бити одржана у четвртак 18. априла са почетком у 12 часова.


За више информација о Отвореним вратима и могућностима пријављивања молимо Вас да кликнете овде. ]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2232
<![CDATA[САВЕТОВАЊЕ У НТП ЗВЕЗДАРА]]>, 05.04.2019. Fri, 05 Apr 2019 00:00:00 e У четвртак 4. априла 2019. године у Научно-технолошком парку Звездара одржано је саветовање за представнике сатртапова и друге привредне субјекте из Бизнис инкубатора по различитим питањима заштите права интелектуалне својине у развоју иновативних решења.
Након уводног предавања које је пружило увид у могућности заштите иновација кроз идентификацију релевантног права интелектуалне својине, дискутована су конкретна питања учесника.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2230
<![CDATA[РАДИОНИЦА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ ИЗ ГАЛЕНИКА-ФИТОФАРМАЦИЈЕ]]>, 02.04.2019. Tue, 02 Apr 2019 00:00:00 e За више запослених у привредном друштву Галеника-фитофармација, у понедељак 1. априла 2019. године одржана је радионица током које су се запослени упознали са условима за заштиту жигом и претраживањем база жигова.


У другом делу радионице, учесници су имали прилику да се упознају са основама патентне заштите у области фитофармације и са претраживањем слободних база патентне документације на примерима, а током радионице представљено је и коришћење нове базе Еспаснет.

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2228
<![CDATA[ЕЛЕКТРОНСКО ПОДНОШЕЊЕ МЕЂУНАРОДНИХ ПРИЈАВА ПАТЕНАТА]]>, 01.04.2019. Mon, 01 Apr 2019 00:00:00 e Завод за интелектуалну својину од 1. априла 2019. године примењује „PCT Paperless“ сервис. Овај сервис омогућава да се комуникација са Светском организацијом за интелектуалну својину и Европским заводом за патенте, у вези са међународним пријавама патената одвија у потпуности електронским путем преко портала ePCT-Filing.

Обавештавају се подносиоци међународних пријава патената да подношењем PCT пријаве у електронској форми, преко портала ePCT-Filing, остварују попуст на таксу за подношење пријаве у износу од:
- 264 EUR ако су сви делови пријаве („Request“, опис проналаска, патентни захтеви, апстракт и нацрти) поднети електронским путем;
- 176 EUR ако је Захтев за признање права („Request“) поднет електронским путем.

За све додатне информације можете се обратити на адресу epct@zis.gov.rs и zis@zis.gov.rs или путем телефона 011/20 25 929 и 011/20 25 904.

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2224
<![CDATA[ПРЕДАВАЊЕ У ТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ МИХАИЛО ПУПИН У ИНЂИЈИ]]>, 01.04.2019. Mon, 01 Apr 2019 00:00:00 e На позив професора Техничке школе „Михајло Пупин” у Инђији, у петак 29. марта 2019. године одржано је предавање о заштити различитих права интелектуалне својине


У лабораторији школе кроз презентацију и практичне примере уређаја из електро-лабораторије,три одељења ђака треће године ињихове разредне старешине ималису прилику да се упознају са начинима заштите и комерцијализације проналазака. Приказане су и могућности коришћења база са слободним приступом за претраживање патената и жигова. ]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2226
<![CDATA[ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ДВА СЕМИНАРА О ПАТЕНТИМА У АПРИЛУ]]>, 26.03.2019. Tue, 26 Mar 2019 00:00:00 e Позивамо заинтересоване за учешће на семинарима о заштити проналазака патентом, a који долазе из истраживачких или научних институција, малих и средњих предузећа, који су проналазачи или студенти, да се пријаве на један од два семинара који се одржавају 16. и 23. априла 2019. године у Заводу за интелектуалну својину са почетком у 10 часова. Овде можете видети позив за пријаву.

* 12. април 2019.
Пријављивање за oба семинара је завршено због попуњености капацитета.

Семинари су осмишљени са циљем да се полазници упознају са значајем заштите проналазака патентом и условима за патентну заштиту као увод у патентни систем. Први семинар који се одржава 16. априла 2019. године намењен је за заинтересоване за заштиту проналазака у области опште технике и машинства, док је други семинар, који се одржава 23. априла 2019. године намењен заинтересованима за заштиту проналазака из области хемије и хемијске технологије.

Програме семинара можете видети испод на следећим линковима:
1. Увод у патентни систем – општа техника и машинство, 16. априла 2019. године;
2. Увод у патентни систем – хемија и хемијска технологија, 23. април 2019. године.

Пријаве за учешће на семинару можете послати најкасније до 12. априла за први односно до 19. априла за други семинар уз обавезно навођење контакт података (име и презиме, институцијa, мејл адреса или телефон) на следеће мејл адресе : и на или телефоном на следеће бројеве 011/2025835 или 011/2025841.

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2218
<![CDATA[Завод на сајму привреде у Ваљеву]]>, 25.03.2019. Mon, 25 Mar 2019 00:00:00 e Завод за интелектуалну својину по први пут ће учествовати на Сајму привреде западне Србије - СПРЕГ у Ваљеву од 28-30. марта 2019. године.
Сви заинтересовани посетиоци и излагачи могу добити информације и консултације у вези са заштитом права интелектуалне својине на штанду Завода у хали 1 Омни центра  у Ваљеву. 

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2216
<![CDATA[ОТВОРЕНА ВРАТА]]>, 15.03.2019. Fri, 15 Mar 2019 00:00:00 e Обавештавамо све заинтересоване да ће наредна Отворена врата у текућем месецу бити одржана у четвртак 21. марта са почетком у 12 часова.


За више информација о Отвореним вратима и могућностима пријављивања молимо Вас да кликнете овде. ]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2199
<![CDATA[ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ]]>, 14.03.2019. Thu, 14 Mar 2019 00:00:00 e
Годишњи извештај о раду Завода за интелектуалну својину можете преузети на овом линку.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2214
<![CDATA[СТУДЕНТИ ВИСОКЕ СПОРТСКЕ ШКОЛЕ У ПОСЕТИ ЗАВОДУ]]>, 12.03.2019. Tue, 12 Mar 2019 00:00:00 e Данас су у посети Заводу за интелектуалну својину боравили студенти прве и треће године Високе спортске и здравствене школе са професором у оквиру премета Предузетништво.
Током посете студенти су се упознали са надлежностима Завода, са врстама права интелектуалне својине, обимом права и начинима искоришћавања. Кроз презентацију са конкретним примерима заштићених жигова, дизајна и патената из области спорта, студенти су имали прилику да се упознају и са условима за заштиту ових права.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2212
<![CDATA[PAN-EUROPEAN SEAL PROGRAM]]>, 27.02.2019. Wed, 27 Feb 2019 00:00:00 e Као члан мреже Pan European Seal Program, коју чине европски универзитети на којима се изучава интелектуална својина и две међународне организације, Европски завод за патенте (ЕПО) и Завод за интелектуалну својину Европске уније (EУИПО), Београдски универзитет је позван да предложи најбоље младе стручњаке за једногодишњу праксу у Европском заводу за патенте.


Више о томе можете да прочитате на сајту Београдског универзитета.

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2207
<![CDATA[ВЕБИНАР О WIPO СИСТЕМИМА ЗА АЛТЕРНАТИВНО РЕШАВАЊЕ СПОРОВА У ОБЛАСТИ КОЛЕКТИВНОГ УПРАВЉАЊА ПРАВОМ]]>, 18.02.2019. Mon, 18 Feb 2019 00:00:00 e Учешће на вебинару можете да региструјете помоћу следећег линка: https://register.gotowebinar.com/register/5563774424170198796 .
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2204
<![CDATA[УСВОЈЕН ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О АУТОРСКОМ И СРОДНИМ ПРАВИМА]]>, 14.02.2019. Thu, 14 Feb 2019 00:00:00 e На седници Владе од 7.2.2019. године усвојен је Предлог закона о изменама и допунама Закона о ауторском и сродним правима („Службени лист РС“ бр. 104/09, 99/11, 119/12 и 29/16 - УС) који се налази у скупштинској процедури.
Документ можете погледати овде.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2202
<![CDATA[ПОЈЕДНОСТАВЉЕНА ЕЛЕКТРОНСКА УПЛАТА ТАКСИ]]>, 11.02.2019. Mon, 11 Feb 2019 00:00:00 e Од 11. фебруара 2019. године на порталу “е-Пријава” Завода за интелектуалну својину омогућено је да се без електронског потписа подносе докази о уплати републичких административних такси и врши генерисање инструкција за плаћање.

То важи за следеће врсте уплата:
1. електронска доплата таксе за било које право интелектуалне својине;
2. електронска уплата таксе за исправу о жигу, патенту, малом патенту, индустријском дизајну;
3. електронска уплата таксе за објаву и штампу признатог жига, патента, малог патента и индустријског дизајна;
4. електронска уплата таксе за одржавање патента, малог патента или индустријског дизајна;
5. електронска уплата годишње таксе за европски патент пре подношења захтева за валидацију.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2197
<![CDATA[СЕМИНАР О СПРОВОЂЕЊУ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ]]>, 01.02.2019. Fri, 01 Feb 2019 00:00:00 e У четвртак 31. јануара 2019. године, у Заводу за интелектуалну својину одржан је једнодневни семинар о спровођењу права интелектуалне својине. Семинар је организован у сарадњи са Заводом за интелектуалну својину Европске уније (EUIPO).
Са активностима Опсерваторије Европске уније за повреде права интелектуалне својине и искуствима држава Европске уније у области спровођења права интелектуалне својине присутне је упознао господин Ерлин Вестергард из Опсерваторије. Поред наведеног, на семинару је најављен почетак двогодишњег Твининг пројекта ИПА 2016 под називом “Заштита и спровођење права интелектуалне својине у Србији“, чији је носилац Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

Семинару су присуствовали представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација – Сектор тржишне инспекције, Министарства унутрашњих послова, Управе царина, Пореске управе, Првог основног јавног тужилаштва, судова и Завода за интелектуалну својину.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2194
<![CDATA[ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О ИНТЕЛЕКТУАЛНОЈ СВОЈИНИ У ОКВИРУ ОБУКЕ ЗА КОРИСНИКЕ ФИНАНСИЈСКИХ СРЕДСТАВА ФОНДА ЗА ИНОВАЦИОНУ ДЕЛАТНОСТ]]>, 28.01.2019. Mon, 28 Jan 2019 00:00:00 e У Научно-технолошком парку Звездара, у организацији Фонда за иновациону делатност, одржан је тродневни тренинг за привредне субјекте који су добили финансијска средства у оквиру шестог циклуса програма суфинансирања раног развоја и петог циклуса програма суфинансирања иновација од Фонда.

У петак 25. јануара 2019. године, током трећег дана тренинга који је био посвећен заштити интелектуалне својине, одржано је и једно предавање о различитим облицима заштите иновација правима интелектуалне својине као и о поступцима заштите који се воде пред Заводом за интелектуалну својину. Том приликом представљени су и начини за заштиту права ван Србије као и неопходност постојања стратегије управљања интелектуалном својином у пословању ради успешније комерцијализације иновација.

Предавач из Завода за интелектуалну својину је представио и услуге Завода ка малим и средњим предузећима за које су учесници показали велико интересовање, а након предавања наставила се дискусија по одређеним питањима која су била и тема презентације. У наставку трећег дана, страни експерт за комерцијализацију интелектуалне својине и заступник за права интелектуалне својине, одржао је у три сесије предавања о основама патентне заштите и стратегији подношења патентних пријава са примерима о спровођењу права из патента.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2190
<![CDATA[ГРАД БЕОГРАД ДОДЕЉУЈЕ НАГРАДЕ ЗА ДОСТИГНУЋА У 2018. ГОДИНИ - ПРИЈАВЕ ДО 20. ФЕБРУАРА]]>, 28.01.2019. Mon, 28 Jan 2019 00:00:00 e Град Београд додељује награде за дело које представља највредније достигнуће у уметности, науци, медицини, архитектури и урбанизму, пољопривреди, новинарству, образовању, спорту и заштити животне средине. Награда Града Београда додељује се и за херојско дело, за дугогодишњи рад и трајан допринос развоју града Београда, и за изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за град Београд.
У области науке, награда се додељује проналазачу или групи проналазача, са пребивалиштем на територији града Београда од најмање годину дана, за проналазак који је у складу са законом којим се уређује правна заштита проналазака, признат и уписан у законом утврђен регистар и објављен током 2018. године.

Право предлагања кандидата за награду имају правна и физичка лица.

Предлог се доставља у писаној форми, са образложењем и назнаком награде за коју се кандидат предлаже (у области науке за проналазак). Уз предлог се прилаже документација (два примерка публикованог дела, каталога, касете, CD-а, DVD-а, планови, пројекти односно друга одговарајућа документација ако по природи ствари дело није могуће доставити; радна биографија кандидата, критике, стручна мишљења), која се након одлучивања о награди не враћа предлагачу.

Предлози за доделу Награде Града Београда за проналазак достављају се писарници Градске управе града Београда (у улици Краљице Марије бр. 1).

Више о награди погледајте овде:
http://www.beograd.rs/cir/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1756144-obavestenje-o-uslovima-za-dodeljivanje-nagrada-grada-beograda-za-2018-godinu/

Додатне информације о условима конкурса можете добити преко Секретаријата за привреду Градске управе града Београда на телефон: 011/ 7157-382.
]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2192
<![CDATA[ПРЕДАВАЊЕ У ПОЉОПРИВРЕДНОМ КЛУБУ]]>, 21.01.2019. Mon, 21 Jan 2019 00:00:00 e На позив Удружења ENECA, у среду 16. јануара 2019. године, током једнодневног семинара „Помоћ за трговину – подршка јачању производних капацитета агро-индустријског сектора у Републици Србији“, два стручњака Завода ималa су излагања на тему заштите и коришћења жига у пословању и заштите ознака географског порекла.

Предавања су била праћена дискусијом и питањима учесника који су били чланови удружења и други произвођачи у области прехрамбене индустрије. Семинар је одржан у Пољопривредном клубу у Београду у згради Института Лола.

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2188
<![CDATA[ОТВОРЕНА ВРАТА]]>, 14.01.2019. Mon, 14 Jan 2019 00:00:00 e Обавештавамо све заинтересоване да ће наредна Отворена врата у текућем месецу бити одржана у четвртак 17. jануара са почетком у 12 часова.


За више информација о Отвореним вратима и могућностима пријављивања молимо Вас да кликнете овде. ]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2186
<![CDATA[ПРЕДАВАЊЕ ЗА ЂАКЕ РАЧУНАРСКЕ ГИМНАЗИЈЕ]]>, 11.01.2019. Fri, 11 Jan 2019 00:00:00 e У четвртак 10. јануара 2019. године у Заводу су у посети боравили ђаци трећег разреда Рачунарске гимназије из Београда. Током посете у трајању од два школска часа, ђаци су имали прилику да се упознају са системом заштите интелектуалне својине.
Поред упознавања са основним информацијама о различитим правима интелектуалне својине, презентоване су кроз примере могућности заштите различитим правима решења која укључују рачунарске програме, кроз заштиту патентом проналазака примењених на рачунарима, заштиту мобилних апликација ауторским правом, жигом и дизајном. Ђацима су презентоване и базе података о правима интелектуелане својине као и начини коришћења кроз примере претраживања у базама патентне документације Еспаснет, базама жигова и дизајна.

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2182
<![CDATA[КОНКУРС ЗА ИНОВАТИВНИ СТУДЕНТСКИ ПРОЈЕКТ]]>, 11.01.2019. Fri, 11 Jan 2019 00:00:00 e Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство у оквиру пројекта „Ноћ истраживача“ а у сарадњи са Заводом за интелектулану својину расписује конкурс за иновативни студентски научно-истраживачки пројекат. Циљ конкурса је да се студенти додипломских и последипломских академских студија биолошких, хемијских и сродних наука подстакну на научно-истраживачки рад и иновације кроз развој оригиналних идеја и да се најбољима пружи прилика да своје идеје даље развију и прикажу јавности.
Право учешћа имају сви студенти додипломских и последипломских студија биолошких, хемијских и сродних наука у Србији а рок за пријављивање истраживачких идеја на конкурс је 30. март 2019. године.

Пријављивање се врши на мејл адресу info@imgge.bg.ac.rs, на коју се заинтересовани могу обратити и за све додатне информације.

За више информација о конкурсу и начину пријављивања посетите страницу Института за молекурларну генетику и генетичко инжењерство ИМГГИ где се налази и упутство за подношење пријава. Упутство.

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2184