Zavod za intelektualnu svojinu | Vesti http://www.zis.gov.rs/ Vesti zavoda za intelektualnu svojinu. Zavod za intelektualnu svojinu <![CDATA[ГРАД БЕОГРАД ДОДЕЉУЈЕ НАГРАДЕ ЗА ДОСТИГНУЋА У 2020. ГОДИНИ - ПРИЈАВЕ ДО 20. ФЕБРУАРА]]>, 21.01.2021. Thu, 21 Jan 2021 00:00:00 e Град Београд додељује награде за дело које представља највредније достигнуће у уметности, науци, медицини, архитектури и урбанизму, пољопривреди, новинарству, образовању, спорту и заштити животне средине. Награда Града Београда додељује се и за херојско дело, за дугогодишњи рад и трајан допринос развоју града Београда, и за изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за град Београд.


У области науке, награда се додељује проналазачу или групи проналазача, са пребивалиштем на територији града Београда од најмање годину дана, за проналазак који је у складу са законом којим се уређује правна заштита проналазака, признат и уписан у законом утврђен регистар и објављен током 2020. године.

Право предлагања кандидата за награду имају правна и физичка лица.

Предлог се доставља у писаној форми, са образложењем и назнаком награде за коју се кандидат предлаже (у области науке за проналазак). Уз предлог се прилаже документација (два примерка публикованог дела, каталога, касете, CD-а, DVD-а, планови, пројекти односно друга одговарајућа документација ако по природи ствари дело није могуће доставити; радна биографија кандидата, критике, стручна мишљења), која се након одлучивања о награди не враћа предлагачу.

Предлози за доделу Награде Града Београда за проналазак достављају се писарници Градске управе града Београда (у улици Краљице Марије бр. 1).

Више о награди погледајте овде:
https://www.beograd.rs/cir/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1778470-obavestenje-o-uslovima-za-dodeljivanje-nagrade-grada-beograda-za-2020-godinu_2/

Додатне информације о условима конкурса можете добити преко Секретаријата за привреду Градске управе града Београда на телефон: 011/ 7157-382.

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2577
<![CDATA[ОДРЖАН СЕМИНАР ЗА СТУДЕНТЕ ДОКТОРСКИХ СТУДИЈА ПОЉОПРИВРЕДНОГ ФАКУЛТЕТА]]>, 20.01.2021. Wed, 20 Jan 2021 00:00:00 e Упркос околностима изазваних пандемијом ковида-19, и ове зиме је, 15. јануара, одржан семинар „Заштита проналаска патентом у области прехрамбене технологије“ за студенте докторских студија на Пoљопривредном факултету, овога пута у виртуелној учионици „Microsoft Teams meetings“ платформе.


Кроз две презентације, учесницима семинара је представљено неколико тема: значај патентирања и патентни систем, делови пријаве патента, путеви патентне заштите у Србији и страним земљама, база патентне документације Espacenet. Посебан део семинара је посвећен радионици претраживања патентних докумената у којој су учесници имали прилику да кроз практичан рад дођу до жељених информација, уношењем одговарајућих упита према постављеним критеријумима. Интернет платформа је омогућила успешну реализацију семинара са 12 учесника.

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2575
<![CDATA[ПРИЈАВЕ ЗА ПРОГРАМ ПОДРШКЕ "RAISING STARTS"]]>, 18.01.2021. Mon, 18 Jan 2021 00:00:00 e Пријави се до 25. јануара и обезбеди подршку за убрзан развој иновативне идеје! Програм подршке „Raising Starts“ Научно-технолошког парка Београд доноси и стручну и финансијску подршку за развој иновативних производа и услуга, без узимања учешћа у власништву. Тимови ће радити са врхунским локалним и међународним менторима а за најбоље је обезбеђена и финансијска подршка до 15.000 CHF по тиму.
Програм ће стартапима у раним фазама развоја омогућити да валидирају своју идеју и развију пословање кроз интензивне обуке за развој бизниса, менторство, као и покривање трошкова намењених изради прототипа, развој бизнис модела, истраживању тржишта, тестирању првих купаца, заштити интелектуалне својине и осталих трошкова везаних за развој нових производа или услуга. Пријавна форма и више информација доступни су на https://ntpark.rs/raising-starts/.

На програм могу конкурисати стартап тимови (најмање 2 члана) и компаније не старије од две године до дана отварања позива, који развијају иновативне производе и услуге. Учешћем у програму стартапи ће стећи неопходна знања и вештине да премосте препреке на путу од иновативне идеје до спремности за инвестиције и излазак на глобално тржиште. Програм Научно-технолошког парка Београд спроводи се уз подршку Владе Kонфедерације Швајцарске.

]]>
http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2570