Prava intelektualne svojine

Vesti

O nama

Informator o radu

Registri

Propisi i dokumenti

Povreda prava intelektualne svojine

Lista zastupnika

Napomena

OBELEŽENO 98 GODINA ZAVODA ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

OBELEŽENO 98 GODINA ZAVODA ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

16. novembar 2018.

Danas je obeleženo 98 godina postojanja Zavoda za intelektualnu svojinu. Svečanosti održanoj u Klubu poslanika prisustvovali su državni zvaničnici, predstavnici akademske zajednice i brojnih advokatskih kancelarija, predstavnici organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava i drugi uvaženi gosti. Skup je otvorio gospodin Vladimir Marić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu. Osvrnuvši se na veliku tradiciju najvažnije srpske institucije koja se bavi zaštitom intelektualne svojine, gospodin Marić naglasio je da je značaj intelektualne svojine veći nego ikad pre i da se gotovo trećina svetske trgovine odnosi na nematerijalna dobra i usluge koje štiti intelektualna svojina.

Direktor Zavoda istakao je da se prošle godine Srbija na Globalnom indeksu inovacija, koji ažurira Svetska organizacija za intelektualnu svojinu popela za dve stepenice više i sada zauzima 55. mesto od 120 zemalja. Osvrćući se na rad Zavoda tokom 2018. godine, gospodin Marić podvukao je da se dosta radilo na digitalizaciji poslovanja Zavoda i da je poseban trud uložen u unapređenje usluge onlajn podnošenja prijava prava industrijske svojine.

Prisutnima se potom obratio prof. dr Tibor Sabo, pomoćnik ministra za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je najavio donošenje dva nova zakona, i to Zakona o fondu za nauku čije usvajanje se uskoro očekuje, kao i zakona kojim se reguliše naučno-istraživačka delatnost. Takođe, istakao je da je Srbija napravila značajan pomak u poslednje tri godine po broju objavljenih naučnih radova. Čestitajući Zavodu godišnjicu poželeo je da rangiranje zemlje po bruto nacionalnom dohotku, a trenutno je Srbija na 89. mestu, prati bar delimično napredak ostvaren na Globalnom indeksu inovacija.

U drugom delu svečanosti dodeljene su godišnje nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu za patent, industrijski dizajn, monografsko delo/studijsku izložbu u oblasti društveno-humanističkih nauka, pronalazak ostvaren od strane učenika srednjih škola, kao i za pravno lice sa najvećim intezitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova.

U kategoriji pronalazača ili grupe pronalazača za patent, prvo mesto pripalo je dr Jadranu Bandiću, plastičnom hirurgu i prof. dr Đuri Korugi, pioniru u oblasti nanotehnologija i osnivaču Centra za molekularne mašine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, za pronalazak pod nazivom „Analitičke metode procene tkiva“. Pobednik u okviru kategorije za pravna lica za registrovani dizajn je kompanija „SOMAGROUP“ d.o.o. iz Beograda, koja je nosilac 5 međunarodno registrovanih industrijskih dizajna za komadni nameštaj koji se izvozi na tržište Evropske unije. U kategoriji autora za monografsko delo/studijsku izložbu sa katalogom u oblasti društveno humanističkih nauka dobitnica nagrade je dr Gorica LJubenov, diplomirani arhitekta iz Beograda, za studijsku izložbu i prateću monografiju/katalog koji su posvećeni tradicionalnom graditeljskom znanju i nasleđu na Staroj planini, koje predstavlja prirodno dobro od izuzetnog značaja. U kategoriji učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak nagrađena je Sara Milošević, učenica trećeg razreda Gimnazije u Inđiji, za pronalazak pod nazivom „Modifikacija barijum titanata dopiranog lantanom i potencijalna primena“. U kategoriji za izuzetno domaće pravno lice sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova u proteklih godinu dana nagrada je pripala privrednom društvu za proizvodnju, preradu i promet „NELLI“ d.o.o. iz Loznice. Više o dobitnicima nagrada možete pročitati ovde.

U nastavku je Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga na primeru Leskovačkog domaćeg ajvara prezentovao kako je registracija oznakom geografskog porekla doprinela promociji i većem plasmanu ovog proizvoda na tržištu. Tokom svečanosti, u znak zahvalnosti na predanom radu, uručeni su prigodni pokloni našim dragim kolegama koji su se penzionisali tokom 2016. i 2017. godine. Svojim nastupom, svečanost su uveličali članovi dua „Čarobne žice“, Valentina Krempatić i Milun Šunjevarić, učenici muzičke škole „Josip Slavenski“ iz Beograda.