Prava intelektualne svojine

Vesti

O nama

Informator o radu

Registri

Propisi i dokumenti

Povreda prava intelektualne svojine

Lista zastupnika

Napomena

O OZNAKAMA GEOGRAFSKOG POREKLA NA GASTRO FORUMU U LESKOVCU

O OZNAKAMA GEOGRAFSKOG POREKLA NA GASTRO FORUMU U LESKOVCU

8. oktobar 2018.

U utorak i sredu, 2. i 3. oktobra 2018. na „Drugom gastro forumu“ održanom u prostorijama Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga u Leskovcu, održana su dva predavanja „Oznake geografskog porekla sa područja Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga“.

Tokom predavanja i diskusije fokus je dat na postupak dobijanja statusa ovlašćenih korisnika za već registrovane proizvode, kontrolu kvaliteta i sertifikaciju zaštićenih proizvoda. Predavanju je prvog dana prisustvovalo preko pedeset učesnika iz turističkih organizacija Grada Vranja, opštine Vlasotince, opštine Lebane, Grada Leskovca, predstavnici Privredne komore Vratsa iz Bugarske, Regionalne privredne komore iz Leskovca, Visoke poslovne škole strukovnih studija iz Leskovca i drugih. Tom prilikom, pored oznaka geografskog porekla date su informacije i o mogućnostima zaštite drugim pravima intelektualne svojine različitih proizvoida turističke ponude.

Drugog dana je pred užim krugom proizvođača proizvoda sa oznakom geografskog porekla, predstavnicima turističkih organizacija, pedstavnicima privrednih komora iz Vratsa i Leskovca i predstavnicima turističkih organizacijama predstavljeni predstavljen sam tok zaštite oznaka geografskog porekla, izradi elaborata, kontroli kvaliteta, postupku međunarodne zaštite i značaju zaštite uopšte, kao i zaštiti zanatskih proizvoda i proizvoda domaće radinosti i usluga.