Prava intelektualne svojine

Vesti

O nama

Informator o radu

Registri

Propisi i dokumenti

Povreda prava intelektualne svojine

Lista zastupnika

Napomena

POSETA VISOKE DELEGACIJE NACIONALNOG ZAVODA ZA INTELEKTUALNU SVOJINU NARODNE REPUBLIKE KINE

POSETA VISOKE DELEGACIJE NACIONALNOG ZAVODA ZA INTELEKTUALNU SVOJINU NARODNE REPUBLIKE KINE

26. jun 2018.

U ponedeljak 25. juna 2018. godine, visoka delegacija Nacionalnog zavoda za intelektualnu svojinu Narodne Republike Kine (SIPO) boravila je u zvaničnoj poseti Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije. Delegacija od pet članova predvođena zamenikom generalnog direktora gospodinom Liao Taom, imala je prilike da se upozna sa delokrugom rada Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije tokom uvodnog sastanka sa gospodinom Vladimirom Marićem, direktorom Zavoda. Poseta je obavljena u okviru razvojne strategije povezivanja i saradnje Kine poznate kao „Pojas i put“.

Tokom uvodnog obraćanja gospodin Liao istakao je i da je u toku velika reforma Nacionalnog zavoda Kine kojom se pod jednu administrativnu nadležnost pored ostalih prava industrijske svojine stavljaju i žigovi i oznake geografskog porekla i sa kojom će Nacionalni zavod Kine imati skoro 16.000 zaposlenih.

U nastavku posete, članovima delegacije SIPO predstavljeni su poslovi i aktivnosti koji se obavljaju u sektorima za patente i za znakove razlikovanja, delokrug rada Zavoda u oblasti autorskog i srodnih prava, Centra za edukaciju i informisanje kao i Odeljenja za informacioni sistem. Na kraju je i gospođa Vu Hui, zamenica generalnog direktora Opštih poslova i dugogodišnja urednica časopisa „China Intellectual Property Newspaper“, imala prezentaciju o postignućima SIPO u promociji i obrazovanju u oblasti intelektualne svojine sa impresivnim podacima. O značaju koji se daje jačanju zaštite intelektualne svojine u Kini govori i činjenica da je to i jedna od četiri mere za povećanje otvorenosti i konkurentnosti Narodne Republike Kine navedenim u nedavnom obraćanju predsednika Kine Si Đinpinga na godišnjoj konferenciji zemalja Azije. U popodnevnom delu obavljena je i poseta Naučno-tehnološkom parku Zvezdara tokom koje su gosti imali prilike da se upoznaju sa radom parka kao mestom gde je smešten i Biznis inkubator tehničkih fakuletea, Fond za inovacionu delatnost kao i drugim vidovima infrastruktirne podrške naučnim, tehnološkim i inovativnim startapovima i drugim privrednim subjektima.