Prava intelektualne svojine

Vesti

O nama

Informator o radu

Registri

Propisi i dokumenti

Povreda prava intelektualne svojine

Lista zastupnika

Napomena

OBELEŽEN SVETSKI DAN INTELEKTUALNE SVOJINE

OBELEŽEN SVETSKI DAN INTELEKTUALNE SVOJINE

27. april 2018.


U svečanoj sali Zavoda za intelektualnu svojinu juče je održan skup povodom proslave Svetskog dana intelektualne svojine. Svečanosti su prisustvovali ministar za inovacije i tehnološki razvoj, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, institucija za sprovođenje prava intelektualne svojine, institucija za podršku privredi, advokati i zastupnici za prava intelektualne svojine, kao i predstavnici organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava.

Skup je otvorio gospodin Vladimir Marić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije. U svom izlaganju direktor Zavoda je istakao značaj zaštite intelektualne svojine svih vidova kreacija ljudskog uma a naročito u brzo rastućim industrijama kao što su kreativne i sa njima povezane industrije. Ova grana industrije zapošljava skoro šest procenata uglavnom mlađe, fakultetski obrazovane populacije u našoj zemlji. Intelektualna svojina je od suštinskog značaja i za uspešnu politiku inovacija, za obezbeđenje ekonomskog rasta i stabilnosti a tu patenti imaju ključnu ulogu kao instrument za jačanje konkurentnosti. Gospodin Marić je istakao da je u ovom trenutku od ključnog značaja za Republiku Srbiju ispunjavanje preporuka Evropske komisije za zatvaranje Poglavlja 7, koje je otvoreno prošle godine, a to je donošenje novih propisa iz oblasti intelektualne svojine.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, gospodin Nenad Popović, obraćajući se prisutnima istakao je da je sistem zaštite intelektualne svojine sastavni deo inovacionog ekosistema Republike Srbije i da će država učiniti sve da unapredi stanje u ovoj oblasti. Inovacije nije dovoljno finansirati već i sprovesti postupke njene zaštite a zadatak države je da sistemski radi i na motivisanju mladih istraživača, preduzetnika i kompanija da razmišljaju o zaštiti svojih ideja. Pored vrhunskih znanja koja se stvaraju u nauci, Srbija mora da razvija i kreativno i inovativno inženjerstvo koje koje će se meriti ne samo inženjerskim dostignućima već i inovacijama zaštićenim patentom. Znanje samo po sebi nije dovoljno već mora biti pretvoreno u proizvod koji ima vrednost na tržištu.

Pomoćnik ministra iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gospodin Saša Lazović, u svom izlaganju naveo je da je važno da se o pitanjima zaštite intelektualne svojine često govori u javnosti kako bi se podigla svest i kultura korišćenja ovog instrumenta za zaštitu inovacija. Svetski dan intelektualne svojine koji obeležava Zavod je jedna od takvih prilika kao i nedavno održana dodela WIPO nagrada za dostignuća u različitim kategorijama prava intelektualne svojine koju je takođe organizovao Zavod.

U obraćanju predstavnika Uprave carina, Sonja Lazaraveić, pomoćnik direktora za kontrolu primene carinskih propisa istakla je da je carinska služba Republike Srbije u proteklom periodu svojim rezultatima dala značajan doprinos u primeni mera za zaštitu intelektualne svojine u prometu robe na granici. Navela je da je tokom 2017. godine zadržano gotovo 1,5 milion komada različitih proizvoda kojima se povređuju prava intelektualne svojine a da je samo od početka ove godine uništeno više od 250.000 falsifikovanih konditorskih proizvoda namenjenih najmlađoj populaciji. Gospođa Lazarević je objavila da se danas pušta u rad i elektronska baza podataka koja će biti javno dostupna sa podacima o postupcima koji se vode po zahtevima nosioca prava za zaštitu prava intelektualne svojine.

Prisutnima se obratila i Snežana Đorđević, osnivač i vlasnica privrednog društva „Agrounik“, koja je u svojoj prezentaciji navela značaj primene nauke u privredi, a konkretno kroz primer poslovanja svoje kompanije. Prava intelektualne svojine koja poseduje ovo privredno društvo, a to su registrovani patenti i žigovi, bili su neophodno sredstvo za zaštitu ulaganja u znanje, istraživanja i prepoznatljivost Agrounika. Istakla je da je u poslovanju svog privrednog društva bilo značajno ulaganje u investicione projekte i razvoj proizvoda upravo uz pomoć sredstava koje je dobila na različitim projektima za razvoj inovacija i tehnološki razvoj od strane Ministarstva prosvete, nauke u tehnološkog razvoja. Za primenu nauke u privredi, nije dovoljno samo znanje već i istrajnost u komunikaciji sa krajnjim korisnicima inovativnih proizvoda, u slučaju Agrounika to su primarni proizvođači, pojedinci, trgovci sredstvima za primenu u poljoprivredi.