Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Оптички дискови

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

НЕДЕЉА СЕМИНАРА У МАЈУ

НЕДЕЉА СЕМИНАРА У МАЈУ

27. мај 2019.

У протеклој недељи одржано је више семинара и предавања на различитим универзитетима и догађајима од стране стручњака из Завода за интелектуалну својину.

У петак 17. маја 2019. године на Криминалистичко-полицијском универзитету у Земуну, за апсолвенте је у оквиру предмета Економски криминал одржано гостујуће предавање. Током предавања су поред упознавања студената са системом заштите права интелектуалне својине, условима за заштиту за поједина права, представљене и надлежности различитих институција за спровођење права интелектуалне својине као и повреде права на различитим примерима.

У уторак 21. маја 2019. на Факултету организационих наука у Београду, за студенте треће године на предмету Менаџмент иновација, оржано је предавање о заштити права интелектуалне својине у процесу развоја иновација од идеје до коначног производа, препознавању релевантног права и касније о управљању правима интелектуалне својине у пословним активностима.

У оквиру званичног програма Сајма технике, на Београдском сајму је у среду 22. маја одржано предавање о заштити иновација правима интелектуалне својине са посебним нагласком на патентној заштити као најрелевантнијем праву за заштиту иновација у техничким областима.

На Метрополитен универзитету у Нишу, у четвртак 23. маја одржано је предавање за студенте овог универзитета и друге учеснике о заштити интелектуалне својине која настаје у областима индустрије за које се школују академци овог универзитета. То су пре свега информационе технологије, графички и модни дизајн па су и током предавања дати примери из тих области. Након предавања је у Креативном центру одржана и радионица током које су се учесници упознали са могућностима провере заштићених права кроз претраживање слободно доступних база патената, дизајна и жигова.

На Технолошко-металуршком факултету у Београду, у петак 24. маја одржан је једнодневни семинар за докторанте, истраживаче и наставно особље на тему патентне заштите под називом „Увод у патенте у области хемије и хемијске технологије“. Током семинара презентовани су услови за заштиту патентом и примери састављања патентних пријава у наведним областима као и коришћење слободно доступних база патентне документације за претаживање стања технике.