Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Оптички дискови

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

WIPO АЛАТИ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ ЗА УНИВЕРЗИТЕТЕ

WIPO АЛАТИ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ ЗА УНИВЕРЗИТЕТЕ

8. новембар 2018.

У уторак и среду, 6-7. новембра 2018. године, у Заводу за интелектуалну својину у сарадњи са Светском организацијом за интелектуалну својину – WIPO и са Центром за трансфер технологије Универзитета у Београду одржан je семинар о алатима за интелектуалну својину које је развио WIPO почетком ове године.

Након уводног обраћања господина Владимира Марића, директора Завода, господина Саше Лазовића, помоћника министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и господина Ненада Зрнића, проректора за међународну сарадњу Универзитета у Београду, госпођа Олга Спасић из WIPO представила је алате о којима је било речи током дводневног семинара. Алати за интелектуалну својину за универзитете представљају различите моделе за дефинисање политика интелектуалне својине, водиче за њихово коришћење и унапређење постојећих политика као и моделе различитих уговора који се користе у процесима трансфера технологија. Наглашено је да се ови материјали такође могу користити за подизање капацитета не само академских институција већ и у сврхе едукације других важних актера у процесима трансфера технологија као што су: државне институције и национални заводи за интелектуалну својину, мала и средња предузећа, професиoнални заступници за интелектуалну својину као и друге организације које подржавају промоцију иновација у оквиру свог мандата.

Током првог дана семинара руководиоци домаћих институција, Центра за трансфер технологије Универзитета у Београду, Института за заштиту биља и животну средину из Београда, Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство из Београда и Научног института за прехрамбене технологије из Новог Сада представили су стање политика интелектуалне својине у својим институцијама. Након тога било је речи и о принципима „Отворене науке“ о чему је говорила и директорка Иновационог центра Института за физику у Београду. У наставку првог дана као и током другог дана семинара страни експерти са искуством на пословима трансфера технологије на Универзитетима у Бостону, господин Ешли Стивенс из консултантске фирме Фокус из САД као и господин Јан Томас са Универзитета Кембриџ из Велике Британије, кроз практичне примере дали су учесницима увид у начине евалуације технологије кроз разговоре са проналазачима као и примере примене политика интелектуалне својине на универзитетима. Учесници са различитих универзитета и института имали су прилике кроз тимски рад да, током другог дана семинара, укратко прођу кроз прву фазу у процесу трансфера технологије кроз интервју са проналазачима.