Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Оптички дискови

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАН 32. ТЕСЛА ФЕСТ

ОДРЖАН 32. ТЕСЛА ФЕСТ

17. октобар 2018.

У периоду од 12-15. октобра у Спортском центру Војводина у Новом Саду одржан је 32. Тесла фест - међународна изложба иновација, проналазака, нових производа и технологија. Првог дана Тесла феста након свечаног отварања одржана је и „Међународна конференција о иновацијама и интелектуалној својини“ уз подршку Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), Завода за интелектуалну својину и Универзитета у Новом Саду. Током изложбе, Завод је имао свој штанд на којем је пружао консултације излагачима и посетиоцима Тесла феста.

Конференцију је отворо председник Покрајинске владе Игор Мировић истакавши у свом излагању значај подршке научно-истраживачком и иновативном раду као и значај сарадње науке и привреде. Изложбу су отворили и представник Савеза проналазача Војводине и представник Светске организације за интелектуалну својину Александар Шевченко који је након отварања имао и презентацију о активностима подршке иновацијама од стране WIPO и о поступку међународне заштите проналазака патетом. Излагања током конференције имали су и представници удружења проналазача из Кине, Индије, Румуније, Португала који су током изложбе на својим штандовима излагали проналаске својих чланова. На скупу је представник кабинета министра за иновације и технолошки развој представио актвности у стварању иновационог екосистема у Републици Србији, док је представница Завода имала излагање о патентној заштити. О значају повезивања и заштите реултата научних истраживања говорила је и представница Високе школе струковних студија из Сремских Карловаца. На самом крају конференције представљена је и једна иновација излагача у облсти пољопривреде док су након конференције учесницима на штандовима представљени и остали експонати.

Последњег дана изложбе, додељена је WIPO медаља за најбољег проналазача који је излагао своје проналаске, а по одлуци комисије медаља је припала излагачу Милану Девићу из Београда, оснивачу и власнику предузећа Симпролит за три иновације у области грађевинарства и то за: конектор за термоизолационе плоче, термоизолациони плашт од лаког бетона за димњаке и цевоводе и за монтажни паропропусни фасадни панел.