Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Оптички дискови

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

27. април 2018.


У свечаној сали Завода за интелектуалну својину јуче је одржан скуп поводом прославе Светског дана интелектуалне својине. Свечаности су присуствовали министар за иновације и технолошки развој, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, институција за спровођење права интелектуалне својине, институција за подршку привреди, адвокати и заступници за права интелектуалне својине, као и представници организација за колективно остваривање ауторског и сродних права.

Скуп је отворио господин Владимир Марић, директор Завода за интелектуалну својину Републике Србије. У свом излагању директор Завода је истакао значај заштите интелектуалне својине свих видова креација људског ума а нарочито у брзо растућим индустријама као што су креативне и са њима повезане индустрије. Ова грана индустрије запошљава скоро шест процената углавном млађе, факултетски образоване популације у нашој земљи. Интелектуална својина је од суштинског значаја и за успешну политику иновација, за обезбеђење економског раста и стабилности а ту патенти имају кључну улогу као инструмент за јачање конкурентности. Господин Марић је истакао да је у овом тренутку од кључног значаја за Републику Србију испуњавање препорука Европске комисије за затварање Поглавља 7, које је отворено прошле године, а то је доношење нових прописа из области интелектуалне својине.

Министар за иновације и технолошки развој, господин Ненад Поповић, обраћајући се присутнима истакао је да је систем заштите интелектуалне својине саставни део иновационог екосистема Републике Србије и да ће држава учинити све да унапреди стање у овој области. Иновације није довољно финансирати већ и спровести поступке њене заштите а задатак државе је да системски ради и на мотивисању младих истраживача, предузетника и компанија да размишљају о заштити својих идеја. Поред врхунских знања која се стварају у науци, Србија мора да развија и креативно и иновативно инжењерство које које ће се мерити не само инжењерским достигнућима већ и иновацијама заштићеним патентом. Знање само по себи није довољно већ мора бити претворено у производ који има вредност на тржишту.

Помоћник министра из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, господин Саша Лазовић, у свом излагању навео је да је важно да се о питањима заштите интелектуалне својине често говори у јавности како би се подигла свест и култура коришћења овог инструмента за заштиту иновација. Светски дан интелектуалне својине који обележава Завод је једна од таквих прилика као и недавно одржана додела WIPO награда за достигнућа у различитим категоријама права интелектуалне својине коју је такође организовао Завод.

У обраћању представника Управе царина, Соња Лазаравеић, помоћник директора за контролу примене царинских прописа истакла је да је царинска служба Републике Србије у протеклом периоду својим резултатима дала значајан допринос у примени мера за заштиту интелектуалне својине у промету робе на граници. Навела је да је током 2017. године задржано готово 1,5 милион комада различитих производа којима се повређују права интелектуалне својине а да је само од почетка ове године уништено више од 250.000 фалсификованих кондиторских производа намењених најмлађој популацији. Госпођа Лазаревић је објавила да се данас пушта у рад и електронска база података која ће бити јавно доступна са подацима о поступцима који се воде по захтевима носиоца права за заштиту права интелектуалне својине.

Присутнима се обратила и Снежана Ђорђевић, оснивач и власница привредног друштва „Агроуник“, која је у својој презентацији навела значај примене науке у привреди, а конкретно кроз пример пословања своје компаније. Права интелектуалне својине која поседује ово привредно друштво, а то су регистровани патенти и жигови, били су неопходно средство за заштиту улагања у знање, истраживања и препознатљивост Агроуника. Истакла је да је у пословању свог привредног друштва било значајно улагање у инвестиционе пројекте и развој производа управо уз помоћ средстава које је добила на различитим пројектима за развој иновација и технолошки развој од стране Министарства просвете, науке у технолошког развоја. За примену науке у привреди, није довољно само знање већ и истрајност у комуникацији са крајњим корисницима иновативних производа, у случају Агроуника то су примарни произвођачи, појединци, трговци средствима за примену у пољопривреди.