Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Најаве догађаја

Листа заступника

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Оптички дискови

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАН ТРЕНИНГ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ИФ4ТМ

ОДРЖАН ТРЕНИНГ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ИФ4ТМ

8. јун 2017.

У четвртак, 8. јуна 2017. године у Заводу је одржан је пети по реду тренинг о заштити и управљању правима интелектуалне својине у оквиру пројекта ИФ4ТМ на коме је и Завод један од партнера поред седам универзитета у Србији, Министарства просвете и науке и бизнис инкубатора.

Предавачи из Завода су током једнодневне радионице, учесницима представили систем заштите права интелектуалне својине и значај заштите појединих права за научно-истраживачке организације. Како су учесници радионице били представници факултета, института, Министарства просвете и науке као и студенти који су се у оквиру пројекта пријавили за такмичење за најбољу студентску иновацију, највише времена је било посвећено систему патентне заштите и претраживању патентне документације.

Како је овај тренинг део радног пакета пројекта у вези са континуираним образовањем, једно предавање се односило и на извођење наставе о интелектуалној својини на факултетина за заинтересоване предаваче уз помоћ наставних материјала који су доступни на сајту Европске патентне организације, на сајту Завода, WIPO-a и других организација. Учесницима су подељени слободно доступни материјали као и посебан курикулум развијен за пројекат који може да се користи у настави. Посебно интересовање учесника изазвала је и тема о управљању правима интелектуалне својине на универзитетима.