Prava intelektualne svojine

Vesti

O nama

Informator o radu

Registri

Propisi i dokumenti

Povreda prava intelektualne svojine

Lista zastupnika

Napomena

Архива вести за 2009. годину

OBAVEŠTENjE

24. decembar 2009.

Skupština Republike Srbije usvojila je na svojoj redovnoj sednici 11. decembra 2009. godine nove zakone iz oblasti zaštite intelektualne svojine. Usvojeni su novi zakon o autorskom i srodnim pravima, zakon o žigovima, zakon o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i zakon o zaštiti topografija integrisanih kola. Ovi novi zakoni objavljeni su u „Službenom glasniku RS“ br. 104/2009 16. decembra, a stupaju na snagu od današnjeg datuma.

DETALjNIJE >>

POSETA SLOVENAČKOM ZAVODU ZA INTELEKTUALNU SVOJINU I KANCELARIJI ZA TRANSFER TEHNOLOGIJE NA UNIVERZITETU U LjUBLjANI

4. decembar 2009.

U sklopu projekta osnivanja edukativno-informativnog centra koji finansira Evropska unija, a ko-finansira i implementira Evropski zavod za patente, a sa ciljem upoznavanja sa iskustvima Slovenije u oblasti transfera tehnologije i komercijalizacije rezultata istraživanja, u periodu od 30. novembra do 2. decembra 2009. godine rukovodstvo Zavoda za intelektualnu svojinu posetilo je svoje kolege iz Slovenačkog zavoda za intelektualnu svojinu.

DETALjNIJE >>

ODRŽANA OSMA BIZNIS BAZA

3. decembar 2009.

Beogradski sajam je i ove godine bio domaćin osmog po redu Međunarodnog sajma preduzetništva „Biznis baza“, koji je u organizaciji Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva održan u periodu od 28. novembra do 1. decembra. Na sajmu je tradicionalno učestvovao i Zavod za intelektualnu svojinu.

DETALjNIJE >>

POSETA DANSKOM ZAVODU ZA PATENTE I ŽIGOVE

23. novembar 2009.

U periodu od 16. do 20. novembra 2009. godine rukovodstvo Zavoda za intelektualnu svojinu bilo je u radnoj poseti Danskom zavodu za patente i žigove.

DETALjNIJE >>

DAN ZAVODA ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

15. novembar 2009.

Za bogatu istoriju Zavoda za intelektualnu svojinu današnji dan je od izuzetnog značaja, budući da je naša institucija danas proslavila 89. rođendan. U periodu između dva rođendana, poslovanje Zavoda okarakterisale su brojne uspešno okončane aktivnosti, naročito na području modernizacije zakonodavnog okvira u oblasti intelektualne svojine, a uspostavljen je i Centar za informisanje i edukaciju, koji će svojim uslugama, počev od polovine naredne godine, dati novu dimenziju za usluge koje Zavod pruža u oblasti podrške privrednom razvoju.

DETALjNIJE >>

ODRŽANA 9. KONFERENCIJA KVALITETA U REGIONU

30. oktobar 2009.

U Zrenjaninu je 29. oktobra održana deveta konferencija kvaliteta u regionu pod nazivom „Unapređenje poslovnih procesa – kvalitetom protiv krize“ u organizaciji Odbora za kvalitet Privredne komore Zrenjanin. Zavod je tom prilikom održao predavanje pod nazivom „Značaj zaštite znaka proizvoda, dizajna i geografske oznake porekla“.

DETALjNIJE >>

OKRUGLI STO O TRANSFERU TEHNOLOGIJE

19. oktobar 2009.

Uz podršku Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, u prostorijama Zavoda je 14. oktobra organizovan Okrugli sto o transferu tehnologije i upravljanju intelektualnom svojinom s afakulteta i iz naučno-istraživačkih institucija.

DETALjNIJE >>

ODRŽAN 23. TESLA FEST

16. oktobar 2009.

Dvadeset treći međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla Fest 2009“ održan je od 12. do 15. oktobra u Novom Sadu. Izložbu je otvorio pomoćnik republičkog ministra za nauku i tehnološki razvoj dr Radosav Cerović.

DETALjNIJE >>

GODIŠNjI IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE O NAPRETKU SRBIJE U 2009. G. RAZVOJ U OBLASTI PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE

14. oktobar 2009.

Evropska komisija usvojila je u Briselu 14. oktobra 2009. godine Godišnji izveštaj o napretku Srbije u procesu stabilizacije i pridruživanja za 2009. godinu.

U odeljku 4.1.7. „Pravo intelektualne svojine“ u Izveštaju stoji sledeće:
„Izvestan napredak je postignut u oblasti prava intelektualne svojine. Zavod za intelektualnu svojinu i dalje nastavlja ulogu nacionalnog koordinatora za prava intelektualne svojine a imenovan je i novi tim rukovodilaca. Zavod za intelektualnu svojinu je započeo pripreme za izradu Nacionalne strategije za prava intelektualne svojine i osnivanje obrazovnog i informativnog centra u samom Zavodu. U skladu sa promenom Zakona o republičkim administrativnim taksama, takse Zavoda su znatno povećane. Međutim, za Zavod i dalje važe državni finansijski propisi i još uvek nije finansijski autonomna agencija. Novi zakoni, a posebno značajan zakon o optičkim diskovima nisu usvojeni.

DETALjNIJE >>

OGLAS

13. oktobar 2009.

Polaganje stručnog ispita za lica koja se bave zastupanjem u postupku zaštite pronalazaka, žigova, dizajna i oznaka geografskog porekla obaviće se 21.12.2009. godine u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Prijave za polaganje ispita mogu se podneti do 10.12.2009. godine.

DETALjNIJE >>

47. ZASEDANjE SKUPŠTINA DRŽAVA-ČLANICA SVETSKE ORGANIZACIJE ZA INTELEKTUALNU SVOJI NU (WIPO)

47. ZASEDANjE SKUPŠTINA DRŽAVA-ČLANICA SVETSKE ORGANIZACIJE ZA INTELEKTUALNU SVOJI NU (WIPO)

23. septembar 2009.

Ovogodišnjem 47. redovnom zasedanju skupština država-članica Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, koje je održano u Ženevi od 22.09.2009-01.10.2009. godine, prisustvovala i delegacija naše zemlje koju su činili: Miloš Nedeljković, državni sekretar u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Branka Totić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, Jelisaveta Djuričković-Tuvić, otpravnik poslova u Misiji Republike Srbije pri UN, Vesna Filipović-Nikolić, treći sekretar u Misiji i Vladimir Marić, načelnik Odeljenja za žigove u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

DETALjNIJE >>

NACIONALNI SEMINAR O KOLEKTIVNOM OSTVARIVANjU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA

NACIONALNI SEMINAR O KOLEKTIVNOM OSTVARIVANjU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA

21. septembar 2009.

U Beogradu je 15. i 16. septembra 2009. godine u Privrednoj komori Srbije održan Seminar o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava u organizaciji Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije i Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), a u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Međunarodnom konfederacijom društava autora i kompozitora (CISAC) i Međunarodnom konfederacijom organizacija za ostvarivanje prava na umnožavanje (IFRRO).

DETALjNIJE >>

ODRŽAN 10. SAJAM INOVACIJA, SARADNjE I PREDUZETNIŠTVA „INOCOOP 2009“

1. septembar 2009.

U Zrenjaninu je u organizaciji Regionalne privredne komore Zrenjanin i Opšteg udruženja preduzetnika iz Zrenjanina od 27. do 29. avgusta održan deseti, jubilarni Sajam inovacija, saradnje i preduzetništva „INOCOOP 2009“, na kome se okupilo više od 230 izlagača iz zemlje i inostranstva.

DETALjNIJE >>

OBAVEŠTENjE

4. avgust 2009.

Od danas je na sajtu Zavoda dostupna i „Metodologija Zavoda za postupanje u oblasti rešerša i ispitivanja prijava patenata“.

Metodologiju možete preuzeti na stranici „Patenti – Zakoni i ropisi“.

DETALjNIJE >>

OBAVEŠTENjE

28. jul 2009.

Od 18.07.2009. godine, stupio je na snagu Zakon o izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama („Službeni glasnik RS“ br. 54/2009 od 17.07.2009. godine).

Zakon možete preuzeti na stranici „Takse“.

DETALjNIJE >>

OBAVEŠTENjE

26. jun 2009.

Zavod obaveštava da je dana 25. juna 2009. godine doneta Direktiva o postupanju sa predmetima koji sadrže neki formalan nedostatak.

Direktivu možete preuzeti na stranici „Zakoni i propisi“.

DETALjNIJE >>

OBAVEŠTENjE

16. jun 2009.

U Palati Srbije su dana 15.06.2009. godine održane konsultacije za izradu nacionalne strategije intelektualne svojine. Sastanak je organizovao Zavod za intelektualnu svojinu u saradnji sa Svetskom organizacijom za intelektualnu svojinu.

DETALjNIJE >>

OBAVEŠTENjE O RATIFIKACIJI MEDjUNARODNIH KONVENCIJA

15. jun 2009.

Skupština Republike Srbije je na Šestoj sednici Prvog redovnog zasedanja izvršila ratifikaciju sledećih međunarodnih konvencija:

Zakon o potvrđivanju Ženevskog akta Haškog sporazuma o međunarodnoj registraciji industrijskog dizajna
Zakon o potvrđivanju Strazburškog sporazuma o međunarodnoj klasifikaciji patenata
Zakon o potvrđivanju Bečkog sporazuma o ustanovljenju međunarodne klasifikacije figurativnih elemenata žigova.

Navedena dokumenta možete preuzeti na stranici „Zakoni i propisi“.

DETALjNIJE >>

OKONČANA JE JAVNA RASPRAVA O RADNOJ VERZIJI NACRTA ZAKONA O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA

8. jun 2009.

U periodu od 29.04.2009. godine do 15.05.2009. godine sprovedena je javna rasprava o radnoj verziji Nacrta zakona o autorskom i srodnim pravima. U okviru javne rasprave, 11. maja 2009. godine u Privrednoj komori Srbije održan je okrugli sto o radnom tekstu Nacrta zakona o autorskom i srodnim pravima.

DETALjNIJE >>

PROJEKAT OSNIVANjA CENTRA ZA INFORMISANjE I EDUKACIJU U ZAVODU ZA INTELEKTUALNU SVOJINU REPUBLIKE SRBIJE

29. april 2009.

Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije (Zavod) je u saradnji sa Evropskom komisijom (EK) i Evropskim zavodom za patente (EPO) pokrenuo projekat osnivanja i promovisanja Centra za informisanje i edukaciju iz oblasti intelektualne svojine, koji će se nalaziti u prostorijama Zavoda. Svrha projekta je asistiranje Zavodu u misiji podizanja opšte svesti i razvoja profesionalnih sposobnosti u oblasti prava intelektualnog i industrijskog vlasništva, dok je opšti cilj davanje podrške Srbiji u ispunjavanju uslova u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja u oblasti intelektualnog vlasništva.

DETALjNIJE >>

PROSLAVA SVETSKOG DANA INTELEKTUALNE SVOJINE

27. april 2009.

Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije će u utorak, 28. aprila 2009. godine, u saradnji sa Ministarstvom za nauku i tehnološki razvoj, Delegacijom evropske komisije u Srbiji i Evropskim patentnim zavodom organizovati proslavu Svetskog dana intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

OGLAS

16. april 2009.

Za polaganje stručnog ispita za lica koja se bave zastupanjem u postupku zaštite pronalazaka, žigova, dizajna i oznaka geografskog porekla...

DETALjNIJE >>

USVOJEN ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O REPUBLIČKIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA

29. januar 2009.

Na prvom vanrednom zasedanju u 2009. godini, Narodna skupština Republike Srbije je 21.01.2009. godine usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama, koji je objavljen u Službenom glasniku br. 5/2009 od 22.01.2009. godine.
Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama su propisani novi iznosi taksa za spise i radnje u vezi sa pravima intelektualne svojine (tarifni brojevi 105 – 134).
Zakon stupa na snagu 30.01.2009. godine.

DETALjNIJE >>

Архива

2010 2009 2008 2007 2006