Prava intelektualne svojine

Vesti

O nama

Informator o radu

Registri

Propisi i dokumenti

Povreda prava intelektualne svojine

Lista zastupnika

Napomena

Архива вести за 2011. годину

USVOJEN ZAKON O PATENTIMA

27. decembar 2011.

Narodna skupština Republike Srbije je juče usvojila novi Zakon o patentima.

DETALjNIJE >>

IZMENE I DOPUNE ZAKONA O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA

27. decembar 2011.

Na jučerašnjem zasedanju, Narodna skupština Republike Srbije je usvojila Zakon o izmenama i dopunama zakona o autorskom i srodnim pravima.

DETALjNIJE >>

SEMINAR O PATENTIMA

26. decembar 2011.

U Zavodu je u petak, 23. decembra, održan seminar o patentima za predstavnike privrednih društava i instituta. Na seminaru je bilo reči i zaštiti patenata, sastavljanju patentnih prijava i pretraživanju baza podataka koju je pratila odgovarajuća radionica za učesnike.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjE ZA ČLANOVE SEKCIJE FOTOGRAFA ULUPUDS-A

PREDAVANjE ZA ČLANOVE SEKCIJE FOTOGRAFA ULUPUDS-A

23. decembar 2011.

U prostorijama Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu je juče održano predavanje za članove sekcije fotografa Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije ULUPUDS na temu zaštite autorskog prava sa posebnim osvrtom na zaštitu fotografija kao autorskih dela.

DETALjNIJE >>

KOMERCIJALIZACIJA INTELEKTUALNE SVOJINE NA UNIVERZITETU U BEOGRADU

23. decembar 2011.

Na Univerzitetu u Beogradu je predstavljen poziv za dostavljanje prijava za komercijalizaciju intelektualne svojine, čiju evaluaciju vrši Centar za transfer tehnologije u saradnji sa organizacijom ISIS INNOVATION iz Oksforda. Ovom prilikom razmatraće se najbolje rangirani projekti koje je predložilo Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije. Sredinom februara 2012. godine će nakon evaluacije biti izabrano šest projekata za koje će CTT inicirati komercijalizaciju putem licenciranja tehnologije ili osnivanja spin-of kompanija baziranih na tehnologiji koja je razvijena na Univerzitetu.

DETALjNIJE >>

NAJBOLjA TEHNOLOŠKA INOVACIJA U 2011. GODINI

21. decembar 2011.

U finalnoj večeri, juče je u studiju RTS-a na Košutnjaku žiri takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju za pobednika u 2011. godini izabrao Multifunkcionalnu mašinu – kombajn za branje bobičastog voća, inovaciju tima pod nazivom "Berači".

DETALjNIJE >>

PREDAVANjA NA POLjOPRIVREDNOM FAKULTETU

PREDAVANjA NA POLjOPRIVREDNOM FAKULTETU

20. decembar 2011.

Na poziv profesora sa Poljoprivrednog fakulteta, a u okviru aktivnosti Edukativno-informativnog centra, prošlog petka je za studente četvrte godine studija na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, smer - Normativno regulisanje bezbednosti i kvaliteta hrane, održano predavanje o zaštiti prava intelektualne svojine, sa posebnim osvrtom na značaj zaštite u oblasti prehrambene industrije.

DETALjNIJE >>

SEMINAR ZA PREDSTAVNIKE RB KOLUBARA

20. decembar 2011.

Prošlog petka je u prostorijama Edukativno-informativnog centra Zavoda održan seminar za predstavnike Rudarskog basena Kolubara.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjA NA INSTITUTU TORLAK

14. decembar 2011.

Danas je u biblioteci Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak održan seminar o ostvarivanju zaštite novih rešenja patentom, kome su prisustvovali naučni radnici i istraživači ovog instituta.

DETALjNIJE >>

STRUČNI SKUP U LOZNICI

STRUČNI SKUP U LOZNICI

10. decembar 2011.

Danas je u velikoj sali Opštine grada Loznica, povodom izložbe koju je organizovalo Udruženje pronalazača Inventa iz Loznice, održan stručni skup pod nazivom „Promocija inovacija i pronalazaka u funkciji konkurentnosti privrede“.

DETALjNIJE >>

SEMINAR U BAČKOJ PALANCI

SEMINAR U BAČKOJ PALANCI

9. decembar 2011.

Stručnjaci Edukativno-informativnog centra su juče u zgradi opštine Bačke Palanke, na poziv Udruženja pronalazača i inovatora Čelareva i Bačke Palanke (UPIČIB), održali seminar o zaštiti prava intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

POSETA STUDENATA MAŠINSKOG FAKULTETA ZAVODU

8. decembar 2011.

Danas su u prostorijama Zavoda održana predavanja o zaštiti prava intelektualne svojine za studente pete godine Mašinskog fakulteta u Beogradu. Predavanja su bila propraćena radionicom o pretraživanju patentne dokumentacije.

DETALjNIJE >>

ZAJEDNIČKI FRONT PROTIV KRIVOTVORENjA I PIRATERIJE

ZAJEDNIČKI FRONT PROTIV KRIVOTVORENjA I PIRATERIJE

6. decembar 2011.

U Beogradu se danas završava dvodnevna radionica na temu „Saradnja između organa za sprovođenje prava intelektualne svojine u Republici Srbiji“, koja je okupila evropske i domaće ekperte u oblasti zaštite prava intelektualne svojine. Skup je održan u okviru projekta „Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije“, koji finasira Evropska unija sa dva miliona €, a sprovodi ga Evropski Zavod za patente.

DETALjNIJE >>

RADIONICA O SARADNjI NA SPROVODjENjU PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE

RADIONICA O SARADNjI NA SPROVODjENjU PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE

5. decembar 2011.

Danas je u prostorijama Zavoda za intelektualnu svojinu otvorena dvodnevna radionica pod nazivom „Saradnja između organa za sprovođenje prava intelektualne svojine u Republici Srbiji“. Na radionici su se okupili predstavnici institucija koje se bave sprovođenjem prava intelektualne svojine kojima su predstavljeni primeri dobre prakse u oblasti međuinstitucionalne saradnje i privatno-javnog partnerstva u suzbijanju krivotvorenja i piraterije. Jedan od ključnih doprinosa radionice biće pružen u oblasti uspostavljanja stalnog koordinacionog tela za saradnju između policije, inspekcija, Uprave carina i Poreske uprave, čije je osnivanje predviđeno Strategijom razvoja intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjA NA POSLOVNOM FAKULTETU U VALjEVU

PREDAVANjA NA POSLOVNOM FAKULTETU U VALjEVU

5. decembar 2011.

U petak, 2. decembra, na Poslovnom fakultetu u Valjevu Univerziteta Singidunum održan je seminar o značaju zaštite i vrstama prava intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

NAPORI NA ISKORENjIVANjU KRIVOTVORENjA I PIRATERIJE U REPUBLICI SRBIJI

2. decembar 2011.

U okviru projekta „Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije“ kojim upravlja Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji, a sprovodi ga Evropski Zavod za patente, u Beogradu će se 5. i 6. decembra 2011. godine, održati radionica na temu „Saradnja između organa za sprovođenje prava intelektualne svojine u Republici Srbiji“.

DETALjNIJE >>

BAZA ZELENIH TEHNOLOGIJA

BAZA ZELENIH TEHNOLOGIJA

2. decembar 2011.

U sklopu suočavanja sa klimatskim promenama i umanjenju negativnih posledica koje one proizvode, Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) je pokrenula projekat pod nazivom “WIPO Green”.

DETALjNIJE >>

SEMINAR ZA SREDNjOŠKOLCE U KRUŠEVCU

SEMINAR ZA SREDNjOŠKOLCE U KRUŠEVCU

25. novembar 2011.

Stručnjaci Edukativno-informativnog centra su juče održali seminar u Gimnaziji i Ekonomsko-trgovinskoj školi u Kruševcu na temu "Prava intelektualne svojine, njihove vrste i značaj”.

DETALjNIJE >>

SEMINAR NA VOJNO-TEHNIČKOM INSTITUTU

SEMINAR NA VOJNO-TEHNIČKOM INSTITUTU

23. novembar 2011.

Na poziv Uprave za strategijsko planiranje Ministarstva odbrane, danas je na Vojno-tehničkom institutu u Beogradu održan seminar pod nazivom "Patentna zaštita poverljivih pronalazaka" sa ciljem stručne edukacije zaposlenih u Vojno-tehničkom institutu koji učestvuju u suštinskom ispitivanju prijava poverljivih pronalazaka.

DETALjNIJE >>

SEMINAR O INTELEKTUALNOJ SVOJINI U NIŠU

17. novembar 2011.

Danas je u Regionalnoj privrednoj komori Niša održan seminar o zaštiti prava intelektualne svojine. Glavne teme seminara bile su zaštita industrijskog dizajna, zaštita znaka žigom, značaj zaštite, kao i sprovođenje prava intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

DEVEDESET PRVI RODjENDAN ZAVODA ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

DEVEDESET PRVI RODjENDAN ZAVODA ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

15. novembar 2011.

Zavod za intelektualnu svojinu danas navršava devedeset i jednu godinu postojanja. Ovom prilikom Zavodu je svečano uručen Sertifikat za sistem upravljanja kvalitetom prema zahtevima standarda ISO 9001:2008.

DETALjNIJE >>

O ŽIGOVIMA I AUTORSKOM PRAVU U KRAGUJEVCU

10. novembar 2011.

Juče je u Biznis-inovacionom centru u Kragujevcu održan seminar o žigovima i autorskim pravima. Teme predavanja su obuhvatila korišćenje žigova na internetu i autorska dela u digitalnom okruženju, uz naglasak na zakonski okvir zaštite računarskih programa i drugih dela zaštićenih autorskim pravom.

DETALjNIJE >>

GODIŠNjE SAVETOVANjE O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA U ZAGREBU

10. novembar 2011.

U Zagrebu će se 25. novembra ove godine održati 12. Godišnje savetovanje o autorskom i srodnim pravima, koje organizuje Hrvatsko društvo za autorsko pravo u saradnji sa Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske i Pravnim fakultetom Univerziteta u Zagrebu.

DETALjNIJE >>

KONFERENCIJA O ZAŠTITI PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE

10. novembar 2011.

Juče je u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji održana jednodnevna konferencija o zaštiti prava intelektualne svojine pod nazivom „Sprovođenje zaštite intelektualne svojine i uticaj na budžetske prihode“. Konferenciji su prisustvovali predstavnici relevantnih ministarstava u Vladi Republike Srbije, državne uprave, privatnog sektora. Među specijalnim gostima bili su Meri Vorlik, ambasadorka SAD u Srbiji, Adriano Martins, zamenik šefa delegacije EU u Srbiji, Lup Brefor, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, Gordana Pualić, državni sekretar u Ministarstvu pravde i Bojana Todorović, pomoćnik ministra u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja. U delegaciji Zavoda za intelektualnu svojinu bili su direktorka Branka Totić i Vladimir Marić, pomoćnik direktora.

DETALjNIJE >>

OKRUGLI STO O INOVACIJAMA U NOVOM SADU

4. novembar 2011.

Danas je u Centru Lupus u Novom Sadu održan okrugli sto o inovacijama i kreativnim rešenjima, na kome je učestvovao i predstavnik Zavoda za intelektualnu svojinu.

DETALjNIJE >>

SEMINAR U SUBOTICI

3. novembar 2011.

Drugog novembra je, na poziv Otvorenog Univerziteta iz Subotice, u subotičkom hotelu Galerija održan celodnevni seminar pod nazivom „Zaštita prava intelektualne svojine“. Predavanja u okviru ovog seminara, kojem je prisustvovalo 16 učesnika, održali su stručnjaci Edukativno informativnog centra. Među učesnicima su bili predstavnici Ekonomskog fakulteta u Subotici, Otvorenog Univerziteta, Regionalne agencije za razvoj iz Subotice, Agencije za mala i srednja preduzeća i udruženja inovatora.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjE NA SAJMU PRIVREDE U NOVOJ PAZOVI

2. novembar 2011.

U Novoj Pazovi je od 30. oktobra do 1. novembra održan peti po redu sajam privrede koji je ove godine dobio regionalni karakter. Na sajmu je nastupio i Zavod za intelektualnu svojinu sa predavanjem o intelektualnoj svojini.

DETALjNIJE >>

POSTAVLjEN LINK KA WIPO LEX BAZI

2. novembar 2011.

Na naslovnu stranu sajta Zavoda postavljen je direktan link prema WIPO Lex bazi nacionalnih zakonskih regulativa na sajtu Svetske organizacije za intelektualnu svojinu.

Ovde, kao i klikom na dati link, možete da pogledate zakone i ostale pravne propise drugih zemalja u oblasti intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

OBAVEŠTENjE

1. novembar 2011.

Zavod za intelektualnu svojinu objavljuje da će se pismeni deo posebnog stručnog ispita za lica koja se bave zastupanjem u postupku zaštite pronalazaka, žigova, industrijskih dizana i geografskih oznaka porekla održati u prostorijama Zavoda za intelektualnu svojinu dana 20.12.2011. godine, sa početkom u 10 časova.

Pozivaju se sva zainteresovana lica da do 9.12.2011. godine podnesu prijave za polaganje stručnog ispita Zavodu za intelektualnu svojinu, na adresi Kneginje Ljubice br. 5, Beograd.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjE NA PRAVNOM FAKULTETU

1. novembar 2011.

Stručnjaci Edukativno-informativnog centra održali su juče predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

DETALjNIJE >>

SEMINAR U KRUŠEVCU

SEMINAR U KRUŠEVCU

31. oktobar 2011.

U Centru za stručno usavršavanje u Kruševcu je u subotu, 29. oktobra, održan seminar pod nazivom „Značaj i zaštita intelektualne svojine“. Seminar je bio namenjen prosvetnim radnicima, odnosno profesorima kruševačkih srednjih škola.

DETALjNIJE >>

PRVA MEDjUNARODNA KONFERENCIJA "DANI KLASTERA"

PRVA MEDjUNARODNA KONFERENCIJA "DANI KLASTERA"

28. oktobar 2011.

Danas se u Nišu završava dvodnevna Prva međunarodna konferencija „Dani Klastera“, koju je organizovala LEDIB Kuća klastera u partnerstvu sa Regionalnom privrednom komorom Niša, Savezom start-up klastera Niškog regiona i drugim institucijama. Stručnjaci Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu su na poziv organizatora održali predavanje o uslugama koje Zavod pruža prema sektoru malih i srednjih preduzeća.

DETALjNIJE >>

OBUKA ZA PREDSTAVNIKE POLICIJE

25. oktobar 2011.

U toku ove sedmice održava se sveobuhvatna obuka predstavnika policije u oblasti prava intelektualne svojine. Nakon obuke predstavnika tržišne inspekcije, carine, sudstva i tužilaštava, ovom obukom se zatvara dvomesečni ciklus unapređenja znanja organa za sprovođenje prava u oblasti prava intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

ODRŽAN TESLA FEST 2011

ODRŽAN TESLA FEST 2011

17. oktobar 2011.

U Novom Sadu je od 12. do 15. oktobra održan jubilarni 25. Tesla Fest u SPC Vojvodina. Tokom Tesla Festa organizovana je i Međunarodna konferencija o inovacijama, koju su podržali Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO), Savez pronalazača Vojvodine, Zavod za intelektualnu svojinu i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. Na ovogodišnjem Tesla Festu učestvovalo je 150 domaćih i inostranih izlagača, koji su posetiocima predstavili više od 350 pronalazaka.

DETALjNIJE >>

KONKURS ZA DODELU GODIŠNjE NAGRADE PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA

13. oktobar 2011.

Privredna komora Beograda u okviru svojih aktivnosti na podsticanju i unapređivanju pronalazaštva počev od 1975. godine dodeljuje Godišnje nagrade za najbolje tehničke pronalaske i tehnička unapređenja u privredi Beograda. Od 1984. godine, Privredna komora Beograda dodeljuje i Godišnje nagrade za najbolja rešenja u oblasti dizajna za oblast privrede, a od 2010. i u kategoriji veb dizajna.

Konkurs za dodelu Godišnjih nagrada u svim kategorijama za ostvarena rešenja u periodu od 1. oktobra 2010. godine do 30. septembra 2011. godine otvoren je za prijave do 24. novembra. Uslove konkursa kao i sadržaj i kontakte za slanje prijave možete pogledati na sajtu Privredne komore Beograda.

DETALjNIJE >>

NAPREDNA OBUKA ZA PREDSTAVNIKE UPRAVE CARINA

11. oktobar 2011.

Danas u Zavodu počinje četvorodnevna napredna obuka za predstavnike Uprave carina. Predviđeno je da prva dana obuke učesnici slušaju predavanja eksperata iz Uprave carina Danske i Srbije, dok će se treći i četvrti dan obuke održati na odgovarajućim carinskim ispostavama.

DETALjNIJE >>

U SUSRET TESLA FESTU 2011

10. oktobar 2011.

U sredu će u novosadskom centru SPENS biti svečano otvoren 25. međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla Fest 2011“. Pokrovitelji događaja su Vlada Republike Srbije, Vlada AP Vojvodine, grad Novi Sad i Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

DETALjNIJE >>

RADIONICA U PANČEVU

7. oktobar 2011.

Stručnjaci Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu održali su juče radionicu „Zaštita intelektualne svojine u praksi – sastavljanje prijave za priznanje patenta i prijave za priznanje žiga“ u Regionalnoj privrednoj komori Pančeva, na poziv Univerziteta Megatrend.

DETALjNIJE >>

USVOJEN ZAKON O ZAŠTITI POSLOVNE TAJNE

6. oktobar 2011.

Skupština Republike Srbije je na sednici 26. septembra usvojila Zakon o zaštiti poslovne tajne. Ovaj zakon je objavljen u Službenom Glasniku Republike Srbije br. 72/2011 od 28.9.2011. godine.

DETALjNIJE >>

VAŽNO OBAVEŠTENjE

30. septembar 2011.

Izvršeno je usklađivanje dinarskih iznosa iz tarife republičkih administrativnih taksi. Nove iznose taksi možete pogledati ovde. Usklađeni iznosi iz tarife republičkih administrativnih taksi primenjivaće se od 1. oktobra 2011. godine.

DETALjNIJE >>

SRBIJA NOVI PREDSEDAVAJUĆI SVETSKE ORGANIZACIJE ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

SRBIJA NOVI PREDSEDAVAJUĆI SVETSKE ORGANIZACIJE ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

26. septembar 2011.

Ambasador Srbije pri Ujedinjenima nacijama u Ženevi, dr Uglješa Zvekić, aklamacijom je izabran za predsedavajućeg Generalnih skupština Svetske organizacije za intelektualnu svojinu za period od 2011 – 2013. godine. To je prvi put da nakon 30 godina predstavnik jedne zemlje iz istočne i srednje Evrope i baltičkog regiona bude izabran na ovo značajno časničko mesto.

DETALjNIJE >>

PREDSEDNIK EVROPSKOG ZAVODA ZA PATENTE U POSETI VLADI REPUBLIKE SRBIJE

PREDSEDNIK EVROPSKOG ZAVODA ZA PATENTE U POSETI VLADI REPUBLIKE SRBIJE

22. septembar 2011.

Povodom pristupanja Srbije Evropskoj patentnoj organizaciji, predsednik Evropskog zavoda za patente, njenog izvršnog tela, Benoa Batisteli, danas završava dvodnevnu posetu Vladi Republike Srbije, čime će se ozvaničiti članstvo naše zemlje u najvećoj regionalnoj organizaciji te vrste u svetu.

DETALjNIJE >>

SARADNjA SRBIJE I EVROPSKE PATENTNE ORGANIZACIJE U RAZVOJU EVROPSKOG PATENTNOG SISTEMA

SARADNjA SRBIJE I EVROPSKE PATENTNE ORGANIZACIJE U RAZVOJU EVROPSKOG PATENTNOG SISTEMA

22. septembar 2011.

Tokom svoje prve zvanične posete Srbiji od kako je ona pristupila Evropskoj patentnoj organizaciji, predsednik EPO-a Benoa Batisteli susreo se sa potpredsednikom Vlade Republike Srbije za evropske integracije, Božidarom Djelićem, i Ministrom prosvete i nauke, Žarkom Obradovićem, u cilju razmatranja daljih aktivnosti na razvoju sistema intelektualne svojine u Srbiji.

DETALjNIJE >>

OBUKA ZA PREDSTAVNIKE UPRAVE CARINA

OBUKA ZA PREDSTAVNIKE UPRAVE CARINA

22. septembar 2011.

Danas se u Zavodu održava jednodnevna obuka za predstavnike Uprave carina. Obuka je deo sveobuhvatnog programa unapređenja znanja o pravima intelektualne svojine kod organa za sprovođenje prava, a u cilju unapređenja efikasnog rada i čvršće saradnje organa.

DETALjNIJE >>

NAPREDNI NIVO OBUKE ZA PREDSTAVNIKE TRŽIŠNE INSPEKCIJE

NAPREDNI NIVO OBUKE ZA PREDSTAVNIKE TRŽIŠNE INSPEKCIJE

21. septembar 2011.

Danas je u prostorijama Zavoda okončan dvodnevni napredni nivo obuke za predstavnike tržišne inspekcije. Obuci je u dva dana prisustvovalo oko šezdeset tržišnih inspektora iz cele Srbije.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjE U ČELAREVU

19. septembar 2011.

Na međunarodnoj izložbi inovacija, privrede, tehničkog stvaralaštva i ekologije "Čib-expo", koja je održana u Čelarevu od 17-18. septembra, Zavod za intelektualnu svojinu održao je predavanje o zaštiti novih tehničkih rešenja patentom.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjA ZA PREDSTAVNIKE KOMPANIJA METALAC-POSUDjE I METALAC-BOJLERI

19. septembar 2011.

U petak, 16. septembra, stručnjaci Edukativno-informativnog centra su u Zavodu za intelektualnu svojinu za predstavnike privrednih društava Metalac-posuđe i Metalac-bojleri iz Gornjeg Milanovca održali radionicu o pretraživanju baza podataka za patente i žigove.

DETALjNIJE >>

OKRUGLI STO U NOVOM SADU

15. septembar 2011.

U prostorijama Master centra u Novom Sadu 15. septembra je održan ekspertski okrugli sto „Transformacija u inovativno društvo zasnovano na znanju: Perspektive Dunavske strategije Evropske unije“. Ovaj događaj organizovan je od strane Novog pariskog kluba i Univerziteta Educons iz Sremske Kamenice. Zavod je na okruglom stolu održao predavanje o ulozi intelektualne svojine u razvoju društva zasnovanog na znanju.

DETALjNIJE >>

NAPREDNI NIVO OBUKE ZA PREDSTAVNIKE SUDOVA I TUŽILAŠTAVA

NAPREDNI NIVO OBUKE ZA PREDSTAVNIKE SUDOVA I TUŽILAŠTAVA

12. septembar 2011.

Nakon osnovnog nivoa obuke o intelektualnoj svojini, koja su održana prošlog petka, U Zavodu se u naredna četiri dana održava napredna, specijalizovana obuka za predstavnike sudova i tužilaštava.

DETALjNIJE >>

OSNOVNA OBUKA ZA PREDSTAVNIKE SUDOVA I TUŽILAŠTAVA

OSNOVNA OBUKA ZA PREDSTAVNIKE SUDOVA I TUŽILAŠTAVA

9. septembar 2011.

U okviru obuke za organe za sprovođenje prava intelektualne svojine, U Zavodu danas predstavnici sudova i tužilaštava pohađaju osnovnu obuku. Obuka je deo sveobuhvatnog programa unapređenja znanja o pravima intelektualne svojine kod organa za sprovođenje prava, a u cilju unapređenja efikasnog rada i čvršće saradnje organa.

DETALjNIJE >>

POČETAK OBUKE ZA PREDSTAVNIKE TRŽIŠNE INSPEKCIJE

POČETAK OBUKE ZA PREDSTAVNIKE TRŽIŠNE INSPEKCIJE

7. septembar 2011.

Danas se u prostorijama Zavoda održava osnovna obuka o pravima intelektualne svojine za predstavnike tržišne inspekcije. Obuka je deo sveobuhvatnog programa unapređenja znanja o pravima intelektualne svojine kod organa za sprovođenje prava, a u cilju unapređenja efikasnog rada i čvršće saradnje organa.

DETALjNIJE >>

OTVOREN MEDjUREGIONALNI SIMPOZIJUM O SPROVODjENjU PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE

OTVOREN MEDjUREGIONALNI SIMPOZIJUM O SPROVODjENjU PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE

6. septembar 2011.

Danas je u hotelu Zira otvoren dvodnevni međuregionalni simpozijum o sprovođenju prava intelektualne svojine, koji zajednički organizuju Svetska organizacija za intelektualnu svojinu, Zavod za patente i žigove Sjedinjenih Američkih Država i Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjA U UŽICU

5. septembar 2011.

Stručnjaci Edukativno informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu su u petak, 2. septembra, u Regionalnoj privrednoj komori Užica održali predavanja sa radionicom na temu „Sticanje konkurentne prednosti uz upotrebu prava intelektualne svojine“. Predavanja su održana u okviru jedne od aktivnosti projekta „IPR for SEE“- Zaštita prava intelektualne svojine na području jugoistočne Evrope, gde je komora jedan od korisnika projekta.

DETALjNIJE >>

ZAJEDNO PROTIV PIRATERIJE I KRIVOTVORENjA

5. septembar 2011.

Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije ima zadovoljstvo da pozove predstavnike medija da prisustvuju Međuregionalnom simpozijumu o sprovođenju prava intelektualne svojine, koji će se održati od 6-7. septembra 2011. godine, u hotelu Zira, Ruzveltova br. 35 u Beogradu.

DETALjNIJE >>

POČINjE OBUKA ZA ORGANE SPROVODjENjA PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE

2. septembar 2011.

Tokom septembra i oktobra 2011. godine održaće se opsežna obuka za državne organe koji se bave sprovođenjem prava intelektualne svojine, među kojima su sudovi i tužilaštva, Tržišni inspektorat, Uprava carina i predstavnici policije. Predstavnici svih navedenih institucija pohađaće osnovni i napredni nivo obuke, i imati priliku da obogate svoja znanja i iskustva pomoću specijalizovanih predavanja o intelektualnoj svojini i slučajevima iz prakse drugih evropskih zemalja, a u cilju unapređenja efikasnosti sprovođenja prava intelektualne svojine, kao i čvršće saradnje organa.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjE NA SAJMU PRIVREDE U SUBOTICI

29. avgust 2011.

U subotičkoj Hali sportova se od 24-27. avgusta održavao 5. Međunarodni i regionalni sajam privrede, koji je bio propraćen stručnim predavanjima i prezentacijama na temu intelektualne svojine i njene upotrebe za uspešno poslovanje.

DETALjNIJE >>

INOCOOP 2011

INOCOOP 2011

27. avgust 2011.

U Zrenjaninu je od 25-27. avgusta održan dvanaesti međunarodni sajam inovacija, kooperacija i preduzetništva "INOCOOP 2011".

DETALjNIJE >>

IZMENE I DOPUNE POSLOVNIKA O RADU KOMISIJE ZA AUTORSKO I SRODNA PRAVA

3. avgust 2011.

Komisija za autorsko i srodna prava je na sednici održanoj 20. juna 2011.godine donela odluku o izmenama i dopunama Poslovnika o radu Komisije za autorsko i srodna prava. Izmenjeni poslovnik o radu možete preuzeti ovde.

DETALjNIJE >>

KONKURS ZA IZRADU IDEJNIH REŠENjA INDUSTRIJSKOG DIZAJNA

28. jul 2011.

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) objavila je konkurs za izradu idejnih rešenja industrijskog dizajna za nastup na sajmu nameštaja u Milanu. Više o ovoj vesti pročitajte na sajtu Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza.

DETALjNIJE >>

PRIJAVE TIMOVA ZA NAJBOLjU TEHNOLOŠKU INOVACIJU

27. jul 2011.

Za učešće na ovogodišnjem takmičenju „Najbolja tehnološka inovacija“ prijavilo se preko 200 timova, što je premašilo sva očekivanja. Više od polovine timova prijavilo se u kategoriji „Realizovane inovacije“, dok je nešto manji broj prijavljen u kategoriji „Inovativne ideje“. Više o ovoj vesti pročitajte na sajtu takmičenja.

DETALjNIJE >>

ANALIZA INOVACIONE DELATNOSTI U SRBIJI - STUDIJA

21. jul 2011.

Od danas je na sajtu Zavoda dostupna studija po nazivom „Analiza inovacione delatnosti u Srbiji“ autora dr Dragana Povrenovića, u izdanju Zavoda za intelektualnu svojinu. Studiju možete preuzeti ovde.

DETALjNIJE >>

USVOJEN ZAKON O OPTIČKIM DISKOVIMA

18. jul 2011.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je u četvrtak, 14. jula, Zakon o optičkim diskovima. Zakon je objavljen u Službenom glasniku RS, broj 52/2011 od 15. jula i možete ga preuzeti ovde.

DETALjNIJE >>

USVOJENA STRATEGIJA RAZVOJA INTELEKTUALNE SVOJINE

15. jul 2011.

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 23. juna 2011. usvojila Strategiju razvoja intelektualne svojine za period od 2011. do 2015. godine. Strategiju možete preuzeti ovde.

DETALjNIJE >>

TEHNOLOŠKI TRANSFER I TEHNOLOŠKO BROKERSTVO

7. jul 2011.

U prethodna dva dana Zavod je bio domaćin radionice koju je organizovalo rukovodstvo SECEP projekta za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza i ICIP projekta za unapređenje inovativnosti i konkurentnosti MSP u Srbiji. Radionica pod nazivom „Tehnološki transfer i tehnološko brokerstvo“ bila je namenjena predstavnicima naučno-istraživačke i akademske zajednice, kao i institucijama za podršku poslovanju preduzeća u Srbiji.

DETALjNIJE >>

SEMINAR U SUBOTICI

1. jul 2011.

U regionalnoj privrednoj komori Subotice juče je održan seminar pod nazivom „Značaj korišćenja intelektualne svojine u poslovanju“. U okviru seminara, stručnjaci Edukativno-informativnog centra i Odeljenja za žigove Zavoda održali su predavanja za predstavnike malih i srednjih preduzeća, fakulteta i privrednih komora.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjE U REGIONALNOJ RAZVOJNOJ AGENCIJI ZLATIBOR

1. jul 2011.

U prostorijama Regionalne razvojne agencije Zlatibor je juče održana tematska radionica u vezi primene i korišćenja kolektivnog žiga IN-NATURA za tradicionalne i izvorne proizvode Užičkog kraja. Zavod za intelektualnu svojinu je tom prilikom održao predavanje na temu značaja kolektivnog žiga i njegovog uticaja na poslovanje.

DETALjNIJE >>

REGIONALNI SEMINAR O ZAŠTITI INDUSTRIJSKOG DIZAJNA

REGIONALNI SEMINAR O ZAŠTITI INDUSTRIJSKOG DIZAJNA

28. jun 2011.

U Zavodu je od 27-28. juna održan Regionalni seminar o zaštiti industrijskog dizajna, u zajedničkoj organizaciji Zavoda i Svetske organizacije za intelektualnu svojinu.

DETALjNIJE >>

OKRUGLI STO O INTELEKTUALNOJ SVOJINI

OKRUGLI STO O INTELEKTUALNOJ SVOJINI

27. jun 2011.

U prostorijama Univerziteta Singidunum je prošlog petka održan okrugli sto na temu intelektualne svojine, na kojem je učestvovao i Zavod za intelektualnu svojinu.

DETALjNIJE >>

REGIONALNI SEMINAR O ZAŠTITI INDUSTRIJSKOG DIZAJNA

27. jun 2011.

Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije ima zadovoljstvo da obavesti sve zainteresovane strane o Regionalnom seminaru o zaštiti industrijskog dizajna, koji se održava od 27-28. juna 2011. godine, u prostorijama Zavoda na adresi Kneginje Ljubice br. 5 u Beogradu.

DETALjNIJE >>

PLASMAN INOVACIJA I TRANSFER TEHNOLOGIJE

PLASMAN INOVACIJA I TRANSFER TEHNOLOGIJE

22. jun 2011.

U Zavodu je danas završena dvodnevna Nacionalna radionica pod nazivom „Plasman inovacija i transfer tehnologije“, koju su organizovali Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) i Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

DETALjNIJE >>

SEMINAR U KOLUBARI

17. jun 2011.

Na poziv rukovodstva Rudarskog basena Kolubara iz Lazarevca, stručnjaci Edukativno-informativnog centra održali su juče seminar o patentnoj zaštiti u prostorijama privrednog društva u Lazarevcu.

DETALjNIJE >>

KONFERENCIJA "KAČERSKI MED"

15. jun 2011.

Na završnoj konferenciji u okviru projekta pod nazivom „Kačerski med“, Zavod je juče u Sava Centru održao predavanje na temu značaj zaštite oznaka geografskog porekla.

DETALjNIJE >>

ODRŽANA 7. MEDjUNARODNA BREND KONFERENCIJA

13. jun 2011.

U Sava Centru je 10. juna održana sedma Međunarodna brend konferencija pod nazivom „Brending regiona i gradova – strane direktne investicije, rast izvoza i razvoj turizma“.

DETALjNIJE >>

PRIRUČNIK O RESURSIMA ZA NASTAVU O INTELEKTUALNOJ SVOJINI

8. jun 2011.

Zavod za intelektualnu svojinu želi da obavesti sve zainteresovane strane da je okončana izrada Priručnika o resursima za nastavu o pravima intelektualne svojine u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj. Priručnik na engleskom jeziku možete preuzeti ovde.

DETALjNIJE >>

SEMINARI U ORGANIZACIJI EVROPSKE PATENTNE AKADEMIJE

8. jun 2011.

Evropska patentna akademija će u narednom periodu organizovati dva seminara u oblasti poslovanja sa intelektualnom svojinom, i to:

- Upravljanje konfliktima u oblasti patenata, u Pragu, u trajanju od 31. avgusta do 2. septembra;
- Vrednovanje patenata u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog računovodstva, u Ljubljani, u trajanju od 19-20. septembra.

Za više informacija, molimo Vas da kliknete na navedene seminare.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjE NA TEHNOLOŠKO-METALURŠKOM FAKULTETU

2. jun 2011.

Stručnjaci Zavoda za intelektualnu svojinu održali su juče novo predavanje na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, na temu „Specifičnosti patentnih prijava po oblastima tehnike i sastavljanje patentnih prijava“. Predavanju je prisustvovalo oko 50 doktoranata fakulteta.

DETALjNIJE >>

SEMINAR "ŽIG U FUNKCIJI BRENDIRANjA PROIZVODA MSP"

1. jun 2011.

U Privrednoj komori Srbije je juče održan seminar "Žig u funkciji brendiranja proizvoda MSP", kome su prisustvovali predstavnici Delegacije EU u Srbiji, TAIEX odeljenja Evropske komisije, Kancelarije za evropske integracije, Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije, kao i drugi nacionalni i međunarodni eksperti u ovoj oblasti.

DETALjNIJE >>

BORAVAK STRAWBERRY ENERGY TIMA U ZAVODU ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

BORAVAK STRAWBERRY ENERGY TIMA U ZAVODU ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

30. maj 2011.

U poseti Zavodu za intelektualnu svojinu su danas bili predstavnici tima Strawberry Energy, osvajači prvog mesta na takmičenju za Evropsku nagradu za obnovljivu energiju u Briselu za svoj izum „solarni punjač za mobilne telefone“.

DETALjNIJE >>

ODRŽANI NOVI SEMINARI EDUKATIVNO-INFORMATIVNOG CENTRA

26. maj 2011.

Stručnjaci Zavoda za intelektualnu svojinu održali su juče predavanja na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, Institutu za ispitivanje materijala u Beogradu, kao i u prostorijama Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

DETALjNIJE >>

RADIONICA O OZNAKAMA GEOGRAFSKOG POREKLA

23. maj 2011.

U Zavodu za intelektualnu svojinu je od 19. do 20. maja održana radionica posvećena razvoju smernica za procedure u vezi sa registracijom, kontrolom, zaštitom i upravljanjem oznakama geografskog porekla u Srbiji. Radionica je održana u sklopu švajcarsko-srpskog projekta o tehničkoj saradnji u oblasti prava intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

ODRŽAN NOVI SEMINAR ZA INSTITUTE

20. maj 2011.

Danas je u Zavodu za intelektualnu svojinu održan seminar o patentnoj zaštiti, na kojem su učestvovali predstavnici Instituta za zemljište i Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

DETALjNIJE >>

SEMINAR U INSTITUTU ZA PREHRAMBENE TEHNOLOGIJE U NOVOM SADU

19. maj 2011.

Stručnjaci Edukativno-informativnog centra su juče održali predavanja na seminaru „Zaštita prava intelektualne svojine“ u Institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.

DETALjNIJE >>

POSLOVNI FORUM U SOMBORU

18. maj 2011.

Danas je u prostorijama Regionalne privredne komore Sombora održan poslovni forum na temu „Programi podrške Aktivnosti na realizaciji Zakona o inovacionoj delatnosti i programa podrške“. Forum su organizovali Regionalna privredna komora Sombora i Odbor za tehnološke inovacije Privredne komore Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke i Zavodom za intelektualnu svojinu.

DETALjNIJE >>

SEMINAR U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

17. maj 2011.

Stručnjaci Edukativno-informativnog centra održali su danas seminar u Privrednoj komori Beograda pod nazivom „Patentna zaštita i korišćenje informacija sadržanih u patentnoj dokumentaciji“.

DETALjNIJE >>

ZATVOREN 55. MEDjUNARODNI SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA

ZATVOREN 55. MEDjUNARODNI SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA

13. maj 2011.

Danas je na Beogradskom sajmu zatvoren petodnevni 55. međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, koji je privukao oko 700 izlagača iz 28 zemalja sveta. Zavod za intelektualnu svojinu tradicionalno je učestvovao na ovom sajmu i bio na usluzi svim posetiocima koji su želeli da se bliže upoznaju sa svetom patenata i drugih oblika intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

SEMINAR O EVROPSKOM PATENTNOM SISTEMU

SEMINAR O EVROPSKOM PATENTNOM SISTEMU

13. maj 2011.

Danas se u Beogradu završava dvodnevni seminar o Evropskom patentnom sistemu u organizaciji Zavoda za intelektualnu svojinu, u okviru projekta „Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Evropski zavod za patente. Seminar je namenjen svim korisnicima patentnog sistema, a pre svega patentnim zastupnicima, pronalazačima i predstavnicima fakulteta, instituta i privrednih društava.

DETALjNIJE >>

INFORMACIJA O UNITARNOM PATENTU

10. maj 2011.

Evropska Unija je u martu mesecu ove godine predstavila predloge za dve uredbe koje se tiču mogućnosti da priznati evropski patenti imaju unitarno dejstvo:
- Predlog Uredbe Evropskog parlamenta i Saveta o sprovođenju unapređene saradnje u oblasti stvaranja zaštite unitarnim patentom,
- Predlog Uredbe Saveta o sprovođenju unapređene saradnje u oblasti stvaranja zaštite unitarnim patentom koja se tiče primene odredaba o prevođenju.

DETALjNIJE >>

OBAVEŠTENjE O SPROVODjENjU JAVNE RASPRAVE O NACRTU ZAKONA O POSLOVNOJ TAJNI

10. maj 2011.

U periodu od 10.05.2011. godine do 30.05.2011. godine sprovodi se javna rasprava o Nacrtu zakona o poslovnoj tajni. Odbor za privredu i finansije Vlade Republike Srbije, na 33. sednici održanoj 10. maja 2011. godine odredio je Program javne rasprave o Nacrtu zakona o poslovnoj tajni.

DETALjNIJE >>

SEMINAR O ZNAČAJU ZAŠTITE PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE

5. maj 2011.

U Zavodu je danas održan seminar na temu značaja zaštite prava intelektualne svojine, kome su prisustvovali predstavnici Instituta „Kirilo Savić“ i preduzeća Iritel. Posebna pažnja bila je posvećena zaštiti tehničkih rešenja patentom i mogućnostima pretraživanja patentne dokumentacije. Za učesnike seminara organizovana je i radionica na temu pretraživanja u patentnoj bazi podataka esp@cenet.

DETALjNIJE >>

OTVORENA VRATA ZAVODA ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

4. maj 2011.

Zavod za intelektualnu svojinu ima zadovoljstvo da obavesti sva zainteresovana lica da će naredna Otvorena vrata biti održana 19. maja sa početkom u 12 časova.

Za više informacija o Otvorenim vratima i mogućnostima prijavljivanja molimo Vas da kliknete ovde.

DETALjNIJE >>

OGLAS

27. april 2011.

Polaganje stručnog ispita za lica koja se bave zastupanjem u postupku zaštite pronalazaka, žigova, dizajna i oznaka geografskog porekla obaviće se 1. juna 2011. godine u Zavodu za intelektualnu svojinu. Prijave za polaganje ispita mogu se podneti do 25. maja 2011. godine.

DETALjNIJE >>

SVETSKI DAN INTELEKTUALNE SVOJINE

SVETSKI DAN INTELEKTUALNE SVOJINE

26. april 2011.

Zavod za intelektualnu svojinu želi da obavesti javnost u Srbiji da se današnji dan širom naše planete obeležava kao Svetski dan intelektualne svojine, praznik svih inovatora i umetnika sveta. Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) je 2001. godine ustanovila ovaj praznik u cilju razvoja svesti o rastućoj ulozi intelektualne svojine u svakodnevnom životu, kao i u cilju obeležavanja doprinosa pronalazača i umetnika opštem razvoju čovečanstva.

DETALjNIJE >>

ODRŽANI NOVI SEMINARI U ZAVODU ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

21. april 2011.

Poslednja tri dana su u Zavodu u potpunosti obeležena edukativnim naporima. Na seminarima u Zavodu učestvovali su predstavnici Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije, Instituta „dr Josif Pančić“, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Instituta „Goša“, Instituta za voćarstvo i Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

DETALjNIJE >>

KONFERENCIJA O SPROVODjENjU I KOMERCIJALIZACIJI PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE

KONFERENCIJA O SPROVODjENjU I KOMERCIJALIZACIJI PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE

14. april 2011.

U prostorijama Privredne komore Srbije je u prethodna dva dana održana regionalna konferencija na temu sprovođenja i komercijalizacije prava intelektualne svojine. Konferencija je organizovana od strane Ekonomskog komiteta Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), Zavoda za intelektualnu svojinu i Privredne komore Srbije. Na konferenciji su učestvovali predstavnici stranih i domaćih kompanija, dok su među predavačima bili predstavnici Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, kao i predstavnici iz Srbije, Hrvatske, Albanije, Nemačke, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

DETALjNIJE >>

OTVORENA VRATA ZAVODA ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

5. april 2011.

Zavod za intelektualnu svojinu ima zadovoljstvo da obavesti sva zainteresovana lica da od tekućeg meseca počinje sa pružanjem nove usluge u oblasti informisanja o postupcima zaštite prava intelektualne svojine.

Nova usluga nosi naziv „Otvorena vrata Zavoda za intelektualnu svojinu“ i održavaće se svakog trećeg četvrtka u mesecu sa početkom u 12 časova.

Za više informacija i prijavljivanje za Otvorena vrata molimo Vas da kliknete ovde.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjA NA TEHNOLOŠKO-METALURŠKOM FAKULTETU

5. april 2011.

Stručnjaci Edukativno-informativnog centra održali su juče predavanja o intelektualnoj svojini na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Teme predavanja obuhvatile su osnove i vrste intelektualne svojine, kao i značaj patentnih informacija.

DETALjNIJE >>

SEMINAR NA MAŠINSKOM FAKULTETU U NIŠU

28. mart 2011.

Stručnjaci Edukativno-informativnog centra održali su prošlog četvrtka, 24. marta, seminar na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, na temu „Zaštita novih tehničkih rešenja patentom i pretraživanje baza patentne dokumentacije“.

DETALjNIJE >>

OBAVEŠTENjE ZAVODA ZA INTELEKTUALNU SVOJINU U VEZI SA SITUACIJOM U JAPANU NAKON RAZORNOG ZEMLjOTRESA 11. MARTA 2011.

28. mart 2011.

Imajući u vidu nedavne tragične događaje koji su se desili u Japanu, Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije skreće pažnju na zakonske mogućnosti produženja rokova po prijavama za zaštitu prava industrijske svojine (patenata, žigova i tako dalje), tačnije na član 89. stav 3. Zakona o opštem upravnom postupku (“Službeni list SRJ” br. 33/97 i 31/01).

DETALjNIJE >>

GODIŠNjE NAGRADE PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA

11. mart 2011.

Juče su u beogradskom pozorištu Atelje 212 uručene godišnje nagrade Privredne komore Beograda za najbolje doktorske disertacije, magistarske teze, master i diplomske/završne radove, kao i za pronalaske, dizajnerska rešenja i tehnička unapređenja za 2009. i 2010. godinu.

DETALjNIJE >>

SEMINAR NA RUDARSKO-GEOLOŠKOM FAKULTETU

11. mart 2011.

Stručnjaci Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu održali su danas seminar pod nazivom „Osnove o pravima intelektualne svojine“ na Rudarsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

DETALjNIJE >>

ODRŽAN DRUGI DEO SEMINARA „OD IDEJE DO LICENCE“

ODRŽAN DRUGI DEO SEMINARA „OD IDEJE DO LICENCE“

11. mart 2011.

U Zavodu za intelektualnu svojinu je u toku ove sedmice održan drugi deo seminara „Od ideje do licence“. U vidu nastavka seminara koji je održan u poslednjoj nedelji januara, drugi deo je takođe obuhvatio teme intelektualne svojine i transfera tehnologije, uz poseban osvrt na važna pitanja u pogledu zaštite tajnosti i komercijalizacije pronalazaka. Seminar „Od ideje do licence“ bio je namenjen profesorima i naučnim radnicima Univerziteta u Beogradu.

Prezentacije sa seminara možete preuzeti ovde.

DETALjNIJE >>

OTVORENA VRATA ZAVODA ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

10. mart 2011.

Zavod za intelektualnu svojinu ima zadovoljstvo da obavesti sva zainteresovana lica da od tekućeg meseca počinje sa pružanjem nove usluge u oblasti informisanja o postupcima zaštite prava intelektualne svojine.

Nova usluga nosi naziv „Otvorena vrata Zavoda za intelektualnu svojinu“ i održavaće se svakog trećeg četvrtka u mesecu sa početkom u 12 časova.

Za više informacija i prijavljivanje za Otvorena vrata molimo Vas da kliknete ovde.

DETALjNIJE >>

ODRŽAN OKRUGLI STO O ZNAČAJU PRISTUPANjA SRBIJE EVROPSKOJ PATENTNOJ ORGANIZACIJI

8. mart 2011.

U Privrednoj komori Srbije je juče održan okrugli sto na temu značaja pristupanja naše zemlje Evropskoj patentnoj organizaciji (EPO). Okrugli sto je organizovan od strane Odbora za tehnološke inovacije PKS, Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, Zavoda za intelektualnu svojinu, Delegacije EU u Srbiji i advokatske kancelarije Plavša.

DETALjNIJE >>

UNAPREDjENjE INOVATIVNOSTI I RAZVOJ KLASTERA

25. februar 2011.

U prostorijama Zavoda je u periodu od 23-24. februara održan seminar za menadžere organizacija za pružanje podrške poslovanju privrednih društava na temu unapređenja inovativnosti i razvoja klastera, u zajedničkoj organizaciji projekata SECEP i ICIP i Zavoda za intelektualnu svojinu.

DETALjNIJE >>

2011 - MEDjUNARODNA GODINA HEMIJE

2011 - MEDjUNARODNA GODINA HEMIJE

9. februar 2011.

„Hemija – naš život i naša budućnost“

Ova godina se širom sveta simbolično naziva „godinom hemije“ i nosi poruku „hemija – naš život i naša budućnost“. Lansiranjem kampanje za godinu hemije, Ujedinjene nacije žele da ukažu na značaj hemije u zadovoljenju potreba čovečanstva, podignu interesovanje za hemiju kod mladih ljudi, i ohrabre entuzijazam i kreativnost u cilju budućih pronalazaka u ovoj oblasti. Takođe, namera je da se na adekvatan način proslavi stogodišnji jubilej od dodeljivanja Nobelove nagrade velikom naučniku u ovoj oblasti – Mariji Kiri.

DETALjNIJE >>

POSLOVNIK O RADU KOMISIJE ZA AUTORSKO I SRODNA PRAVA

2. februar 2011.

Na sednici održanoj 30. decembra 2010. godine Komisija za autorsko i srodna prava donela je Poslovnik o radu Komisije.

Poslovnik o radu Komisije za autorsko i srodna prava možete preuzeti ovde.

DETALjNIJE >>

ODRŽAN PRVI DEO SEMINARA „OD IDEJE DO LICENCE“

ODRŽAN PRVI DEO SEMINARA „OD IDEJE DO LICENCE“

28. januar 2011.

U Zavodu za intelektualnu svojinu je u periodu od 24-28. januara održan seminar „Od ideje do licence“. Seminar je obuhvatio teme intelektualne svojine i transfera tehnologije i bio je namenjen profesorima i naučnim radnicima Univerziteta u Beogradu.

DETALjNIJE >>

ODRŽANE PRVA I DRUGA SEDNICA KOMISIJE ZA AUTORSKO I SRODNA PRAVA

26. januar 2011.

Prva, konstitutivna sednica Komisije održana je 22. decembra 2010. godine. Tom prilikom, članovima Komisije, kao i njihovim zamenicima, uručena su rešenja o imenovanju nakon čega je Komisija razmatrala odredbe Nacrta poslovnika o radu Komisije.

DETALjNIJE >>

KOMERCIJALIZACIJOM REZULTATA NAUČNIH ISTRAŽIVANjA NA UNIVERZITETU U BEOGRADU OTVARAJU SE NOVA RADNA MESTA

KOMERCIJALIZACIJOM REZULTATA NAUČNIH ISTRAŽIVANjA NA UNIVERZITETU U BEOGRADU OTVARAJU SE NOVA RADNA MESTA

19. januar 2011.

U okviru dvodnevne radionice pod nazivom „Upravljanje intelektualnom svojinom na Univerzitetu u Beogradu“, koja je danas okončana u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, razmotrena su suštinska pitanja u vezi sa temom upravljanja intelektualnom svojinom, sagledana su rešenja koja su već primenjena u Evropi i regionu i izrađen je predlog modela politike upravljanja intelektualnom svojinom. Radionica je organizovana u okviru IPA nacionalnog projekta.

DETALjNIJE >>

ODRŽAN 11. SAJAM SUVOMESNATIH PROIZVODA „PRŠUTIJADA“ MAČKAT 2011

ODRŽAN 11. SAJAM SUVOMESNATIH PROIZVODA „PRŠUTIJADA“ MAČKAT 2011

17. januar 2011.

Jedanaesta „Pršutijada“ po redu održana je u Mačkatu u periodu od 14-16. januara, u organizaciji Opštine Čajetina, Turističke organizacije Zlatibora i Kulturno-sportskog centra Čajetine.

DETALjNIJE >>