Prava intelektualne svojine

Vesti

O nama

Informator o radu

Registri

Propisi i dokumenti

Povreda prava intelektualne svojine

Lista zastupnika

Napomena

SREĆNI NOVOGODIŠNjI I BOŽIĆNI PRAZNICI

SREĆNI NOVOGODIŠNjI I BOŽIĆNI PRAZNICI

31. decembar 2013.

Srećne novogodišnje i božićne praznike želi vam Zavod za intelektualnu svojinu.

DETALjNIJE >>

OBAVEŠTENjE

24. decembar 2013.

Od 1. januara 2014. godine će se primenjivati nova Odluka o visini i načinu plaćanja troškova postupka i troškova za pružanje informacionih usluga Zavoda za intelektualnu svojinu. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku RS“, broj 113/2013 od 20.12.2013. godine.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjE U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE

PREDAVANjE U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE

23. decembar 2013.

Privredna komora Srbije i Udruženje industrije mineralnih voda su, u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu i kompanijom Henkel, u petak, 20. decembra organizovali skup na teme ,,Uloga intelektualne svojine u industriji flaširane vode'' i ,,Bezbednost hrane''. Predavanja su održana u okviru redovne godišnje skupštine Industrije voda.

DETALjNIJE >>

FORUM "ARGUMENTI" - INOVACIJE I PRIVREDA

FORUM "ARGUMENTI" - INOVACIJE I PRIVREDA

19. decembar 2013.

U Tanjugu je u sredu, 18.12, održan Forum “Argumenti” na temu inovacija i privrede. Među učesnicima su bili direktor Fondacije Konrad Adenauer, Henri Bone, direktor USAID projekta održivog lokalnog razvoja, Hauard Okmen, direktor Istraživačke stanice Petnica, Vigor Majić, rukovodilac centra za edukaciju i informisanje Zavoda za intelektualnu svojinu, Danijela Zlatić-Šutić, Miloš Milisavljević iz firme Strawberry Energy i Ivan Bjelajac iz firme „Prelovac media“.

DETALjNIJE >>

PRAKTIKA INTERN 2014 - PROGRAM OBUKE EVROPSKE PATENTNE AKADEMIJE

18. decembar 2013.

Evropska patentna akademija organizuje program obuke „Praktika Intern 2014“ za profesionalce u oblasti patenata. U zavisnosti od znanja i iskustva, učesnici mogu da pohađaju dvonedeljni kurs (modul 1), da rade kao ispitivači (modul 2), ili kao članovi tehničkog žalbenog veća (modul 3).

DETALjNIJE >>

EVROPSKI PATENTNI DOKUMENTI DOSTUPNI I NA SRPSKOM JEZIKU

18. decembar 2013.

Evropski patentni zavod juče je dodao novu i konačnu grupu jezika u uslugu mašinskog prevođenja pod nazivom „Patent Translate“, među kojima su albanski, estonski, letonski, litvanski, makedonski, srpski, turski i hrvatski jezik. Patent Translate sada obuhvata svih 28 zvaničnih jezika u zemljama članicama Evropske patentne organizacije, kao i ruski, kineski, japanski i korejski jezik. Ova usluga mašinskog prevođenja se može koristiti u bazi patentne dokumentacije Espacenet, kao i na serveru objavljenih evropskih patentnih dokumenata.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjE NA MAŠINSKOM FAKULTETU

PREDAVANjE NA MAŠINSKOM FAKULTETU

13. decembar 2013.

Predavanje na temu osnova intelektualne svojine i patentne zaštite održano na Mašinskom fakultetu u Beogradu za studente četvrte godine, u okviru nastave iz predmeta mehatronika. Istaknut je značaj principa patentne zaštite u okviru razvojno-istraživačkih aktivnosti, sa navođenjem primera bliskim studentskim projektima. Studenti su pokazali veliko interesovanje za temu, kao i za principe patentnog menadžmenta, strateškog korišćenja patentnih informacija i transfera tehnologije.

DETALjNIJE >>

POSETA STUDENATA MAŠINSKOG FAKULTETA ZAVODU

POSETA STUDENATA MAŠINSKOG FAKULTETA ZAVODU

5. decembar 2013.

Danas su u poseti Zavodu bili doktoranti i studenti master studija sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, u cilju upoznavanja sa propisima i praksom Zavoda pri sprovođenju postupaka zaštite prava intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjE O UPRAVLjANjU INTELEKTUALNOM SVOJINOM NA FAKULTETU ORGANIZACIONIH NAUKA

3. decembar 2013.

U okviru saradnje Zavoda za intelektualnu svojinu i Fakulteta organizacionih nauka, na fakultetu je juče od strane predstavnika Edukativno-informativnog centra Zavoda održano predavanje o sistemu intelektualne svojine, uz fokus na aspekt menadžmenta ovim oblikom intelektualnog kapitala, za studente četvrte godine studija.

DETALjNIJE >>

SEMINAR "INTELEKTUALNA SVOJINA ZA POSLOVANjE" U KRALjEVU

SEMINAR "INTELEKTUALNA SVOJINA ZA POSLOVANjE" U KRALjEVU

29. novembar 2013.

U četvrtak je u regionalnoj privrednoj komori Kraljeva održan seminar o korišćenju intelektualne svojine u poslovanju za oko trideset članova Odbora za razvoj MSP i Odbora za nauku, kvalitet, stručno obrazovanje i menadžment.

DETALjNIJE >>

ISPIT ZA ZASTUPNIKE

28. novembar 2013.

Zavod za intelektualnu svojinu objavljuje da će se pismeni deo posebnog stručnog ispita za lica koja se bave zastupanjem u postupku zaštite pronalazaka, žigova, industrijskog dizajna i oznaka geografskog porekla održati u prostorijama Zavoda za intelektualnu svojinu dana 24.12.2013. godine, sa početkom u 10 časova.

DETALjNIJE >>

OKONČAN SEMINAR O PATENTNOJ ZAŠTITI PRONALAZAKA KOJI SE PRIMENjUJU NA RAČUNARIMA I POSLOVNIH METODA

OKONČAN SEMINAR O PATENTNOJ ZAŠTITI PRONALAZAKA KOJI SE PRIMENjUJU NA RAČUNARIMA I POSLOVNIH METODA

20. novembar 2013.

Danas se u prostorijama Zavoda završio dvodnevni seminar o patentnoj zaštiti pronalazaka koji se primenjuju na računarima i poslovnih metoda, koji su zajednički organizovali Zavod za intelektualnu svojinu i Evropski zavod za patente.

DETALjNIJE >>

SEMINAR ZA ISTRAŽIVAČE U BIOSENSE CENTRU

SEMINAR ZA ISTRAŽIVAČE U BIOSENSE CENTRU

19. novembar 2013.

U petak, 15. novembra, na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu je održan seminar „Uvod u patentni sistem“. Seminar je bio namenjen istraživačima BioSense Centra.

DETALjNIJE >>

USLUGE ZAVODA NA PORTALU E-UPRAVA

15. novembar 2013.

Zavod za intelektualnu svojinu, u saradnji sa Upravom za digitalnu agendu, završio je proces postavljanja jednog broja usluga na Portal e-Uprava. U okviru Portala razvijena je funkcionalnost koja pruža mogućnost elektronskog plaćanja usluga i podržana je od strane Uprave za trezor Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije.

DETALjNIJE >>

JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA

14. novembar 2013.

U periodu od 18. novembra do 16. decembra 2013. godine biće održana javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima.

DETALjNIJE >>

ODRŽANA XIII KONFERENCIJA KVALITETA U ZRENjANINU

ODRŽANA XIII KONFERENCIJA KVALITETA U ZRENjANINU

7. novembar 2013.

U svečanoj sali hotela Vojvodina u Zrenjaninu održana je XIII Konferencija kvaliteta sa dva uvodna predavanja i prezentacijom dvanaest radova. Uvodničari konferencije su bili predstavnici Ministarstva privrede i Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije. Na konferenciji su učestvovali i predstavnici privrednih subjekata, preduzetnika, zdravstvenih ustanova, medijskih kuća, obrazovnih ustanova, studenata i raznih udruženja.

DETALjNIJE >>

WIPO APLIKACIJA "MADRID GOODS AND SERVICES MANAGER" DOSTUPNA KORISNICIMA

4. novembar 2013.

Online aplikacija Madrid Goods and Services Manager (MGS) Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) postala je javno dostupna 1. maja 2013. godine. Aplikacija je razvijena od strane Međunarodnog biroa sa svrhom da pruži pomoć podnosiocima prijava pri sastavljanju liste roba i usluga koje žele da obuhvate nacionalnim i međunarodnim žigovima.

DETALjNIJE >>

NOVI BROJ BILTENA EIC

NOVI BROJ BILTENA EIC

31. oktobar 2013.

Izašao je novi, petnaesti broj Biltena Edukativno-informativnog centra. Novi broj možete preuzeti ovde.

DETALjNIJE >>

ZAVOD NA MEDjUNARODNOM SAJMU PRIVREDE U PARAĆINU

31. oktobar 2013.

Zavod za intelektualnu svojinu će učestvovati na sajmu privrede u Paraćinu u periodu od 31. oktobra do 2. novembra 2013. godine.

DETALjNIJE >>

UNAPREDjENjE USLUGA REGIONALNIH RAZVOJNIH AGENCIJA U FUNKCIJI INOVATIVNOSTI MSP

UNAPREDjENjE USLUGA REGIONALNIH RAZVOJNIH AGENCIJA U FUNKCIJI INOVATIVNOSTI MSP

30. oktobar 2013.

U okviru projekta Program integrisane podrške inovacijama čiji su korisnici Ministarstvo privrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Nacionalna agencija za regionalni razvoj, održana je trodnevna obuka „Unapređenje usluga regionalnih razvojnih agencija u funkciji inovativnosti MSP u Srbiji“ za mrežu predstavnika regionalnih razvojnih agencija.

DETALjNIJE >>

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OZNAKAMA GEOGRAFSKOG POREKLA

28. oktobar 2013.

Izrađen je Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o oznakama geografskog porekla. Nacrt i obrazloženje za donošenje izmena možete preuzeti na sledećim linkovima:
- Zakon o oznakama geografskog porekla
- Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o oznakama geografskog porekla
- Obrazloženje Zakona o izmenama i dopunama zakona o oznakama geografskog porekla

DETALjNIJE >>

ODRŽAN EPO SEMINAR "EVROPSKI PATENTNI SISTEM I PATENTNA ZAŠTITA U EVROPI" U PODGORICI

ODRŽAN EPO SEMINAR "EVROPSKI PATENTNI SISTEM I PATENTNA ZAŠTITA U EVROPI" U PODGORICI

28. oktobar 2013.

U Hotelu Apart Premijer u Podgorici je u četvrtak 24. oktobra održan seminar „Evropski patentni sistem i patentna zaštita u Evropi“, u organizaciji Evropske patentne akademije Evropskog zavoda za patente i Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore. Seminaru je prisustvovalo više od trideset učesnika iz različitih državnih institucija, poput Ministarstva ekonomije u čijoj je nadležnosti Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore, kao i zaposleni u carini, sudije, advokati i zastupnici u oblasti intelektualne svojine, predstavnici fakulteta i drugi.

DETALjNIJE >>

EU POHVALILA NAPREDAK SRBIJE U OBLASTI INTELEKTUALNE SVOJINE

25. oktobar 2013.

U novom objavljenom izveštaju o napretku Republike Srbije u evrointegracijama data je pozitivna ocena progresu koji je Srbija ostvarila u oblasti intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

PUBLIKACIJE ZAVODA NA 58. SAJMU KNjIGA

21. oktobar 2013.

Na juče otvorenom 58. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu možete pogledati sva dostupna izdanja Zavoda za intelektualnu svojinu. Izdanja su izložena na štandu Centra za promociju nauke.

DETALjNIJE >>

WIPO SEMINAR O FLEKSIBILNOSTIMA PATENTNOG SISTEMA U KAZAHSTANU

18. oktobar 2013.

WIPO Seminar za određene zemlje Kavkaza, Centralne Azije, Istočne i Centralne Evrope, Baltika i Mediterana, o primeni i korišćenju flekibilnosti patentnog sistema, održan je od 16. do 18. oktobra 2013. godine u Kazahstanu.

DETALjNIJE >>

ZAVOD ZA INTELEKTUALNU SVOJINU NA REGIONALNOM SAJMU PRIVREDE U NOVOJ PAZOVI

ZAVOD ZA INTELEKTUALNU SVOJINU NA REGIONALNOM SAJMU PRIVREDE U NOVOJ PAZOVI

15. oktobar 2013.

Na regionalnom sajmu privrede u Novoj Pazovi koji se održavao na kompleksu Sportsko rekreativnih bazena od 10.-11.10.2013.godine, učestvovao je veliki broj privrednika, institucija, gde su predstavnici Zavoda na svom štandu davali informacije o pravima intelektualne svojine i njihovoj zaštiti.

DETALjNIJE >>

TESLA FEST 2013

TESLA FEST 2013

15. oktobar 2013.

U svečanoj sali Tehničkog fakulteta u Novom Sadu, u okviru 27. Tesla festa, 15. oktobra 2013. godine, održana je Međunarodna konferencija o intelektualnoj svojini, u organizaciji Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), Zavoda za intelektualnu svojinu, Saveza pronalazača Vojvodine i Tehničkog fakulteta u Novom Sadu.

DETALjNIJE >>

ODRŽANO PREDAVANjE U PRIVREDNOM DRUŠTVU LIMUNDO

ODRŽANO PREDAVANjE U PRIVREDNOM DRUŠTVU LIMUNDO

10. oktobar 2013.

Predstavnici Zavoda su zaposlenima u privrednom društvu Limundo održali predavanje o pravima intelektualne svojine, pre svega o žigu i autorskom i srodnim pravima. Zaposleni se u okviru ovog pravnog lica bave posredovanjem u e-trgovini putem svojih veb sajtova Limundo i Kupindo.

DETALjNIJE >>

ODRŽANA RADIONICA O PRETRAŽIVANjU U ESPACENET BAZI PATENTNE DOKUMENTACIJE

ODRŽANA RADIONICA O PRETRAŽIVANjU U ESPACENET BAZI PATENTNE DOKUMENTACIJE

9. oktobar 2013.

Juče je za zainteresovane polaznike prethodno održanog seminara „Uvod u patentni sistem“ održana radionica o pretraživanju patentne dokumentacije korišćenjem najveće dostupne baze patentne dokumentacije sa slobodnim pristupom - Espacenet.

DETALjNIJE >>

FOND ZA INOVACIONU DELATNOST OBJAVLjUJE PRODUŽETAK ROKA ZA PRIJAVU PROJEKATA

3. oktobar 2013.

Obaveštavamo sve zainteresovane kompanije da je Fond za inovacionu delatnost produžio rok za dostavljanje prijava projekata, u okviru Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija. Novi rok za prijavu projekata je 28. oktobar 2013. do 17 časova.

DETALjNIJE >>

SEMINAR "UVOD U PATENTNI SISTEM"

SEMINAR "UVOD U PATENTNI SISTEM"

27. septembar 2013.

Danas je u Zavodu održan drugi ovogodišnji seminar „Uvod u patentni sistem“, u organizaciji Edukativno-informativnog centra. Seminar je bio otvoren za javnost, te je privukao pažnju više od trideset predstavnika privrednih društava, instituta i fakulteta, kao i advokata, zastupnika i individualnih pronalazača.

DETALjNIJE >>

SEMINAR ZA ZAPOSLENE U FIRMI DREN COMPANY

SEMINAR ZA ZAPOSLENE U FIRMI DREN COMPANY

27. septembar 2013.

Danas je u Zavodu održan seminar za zaposlene u Dren Company d.o.o. Na predavanjima je bilo reči o osnovama o pravima intelektualne svojine, zaštiti znaka žigom, zaštiti industrijskog dizajna i oznaka geografskog porekla, postupcima koji se vode pred Zavodom za intelektualnu svojinu, kao i o međunarodnoj registraciji prava intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

ŠESTA OLIMPIJADA INTELEKTUALNE SVOJINE U MOSKVI

ŠESTA OLIMPIJADA INTELEKTUALNE SVOJINE U MOSKVI

26. septembar 2013.

U toku je poziv za sve srednjoškolce od 14-18 godina sa znanjem ruskog jezika za konkurs za učešće na 6. međunarodnoj olimpijadi intelektualne svojine, koju naredne godine organizuje Ruska državna akademija za intelektualnu svojinu (RSAIP). Rok za prijavljivanje je 20. decembar 2013. godine.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjE U SLOVENAČKOM POSLOVNOM KLUBU

PREDAVANjE U SLOVENAČKOM POSLOVNOM KLUBU

20. septembar 2013.

U organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba, predstavnici Zavoda za intelektualnu svojinu su juče održali seminar pod nazivom „Zaštita prava intelektualne svojine u Srbiji – Gde? Kako? Zašto?“ Na seminaru su predstavljene nadležnosti Zavoda za intelektualnu svojinu, edukativne aktivnosti Zavoda i osnove o pravima intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

PREDAVAČI ZAVODA NA SEMINARU EVROPSKE PATENTNE AKADEMIJE U BANjA LUCI

PREDAVAČI ZAVODA NA SEMINARU EVROPSKE PATENTNE AKADEMIJE U BANjA LUCI

19. septembar 2013.

Na mašinskom fakultetu u Banja Luci je u utorak, 17. septembra, održan seminar „Evropski patentni sistem – radionica za istraživače“, u organizaciji Evropske patentne akademije, Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine i Mašinskog fakulteta iz Banja Luke. Među predavačima Evropske patentne akademije su po prvi put bili predstavnici Zavoda za intelektualnu svojinu, i to Nataša Milovanović i Jelena Keser, patentni ispitivači.

DETALjNIJE >>

POZIV NA KONFERENCIJU O SASTAVLjANjU ARBITRAŽNIH SPORAZUMA

18. septembar 2013.

Nemačko-srpsko privredno udruženje, u saradnji sa Nemačkom institucijom za arbitražu (DIS) i Nemačkom fondacijom za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) poziva zainteresovane strane da prisustvuju konferenciji pod nazivom „Sastavljanje arbitražnih sporazuma – mogućnosti, posledice i izvori grešaka u praksi“. Konferencija će se održati 23. septembra u hotelu Palace, na adresi Topličin venac 23, u Beogradu.

DETALjNIJE >>

SNAŽNIJE PROTIV PIRATERIJE I KRIVOTVORENjA

SNAŽNIJE PROTIV PIRATERIJE I KRIVOTVORENjA

13. septembar 2013.

Juče je u beogradskom hotelu Zira završen dvodnevni regionalni seminar o prinudnom sprovođenju prava intelektualne svojine koji su zajednički organizovali Zavod za intelektualnu svojinu i Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO).

DETALjNIJE >>

SEMINAR "UVOD U PATENTNI SISTEM"

SEMINAR "UVOD U PATENTNI SISTEM"

13. septembar 2013.

U petak, 27. septembra, u Zavodu će biti organizovan seminar "Uvod u patentni sistem". Za sve koji žele da zaštite svoj pronalazak u vidu novog tehničkog rešenja do koga se došlo u toku razvoja novog ili poboljšanja postojećeg proizvoda ili postupka, ovaj seminar predstavlja najbolji način da saznaju kako to da urade.

DETALjNIJE >>

OTVORENA VRATA

11. septembar 2013.

Obaveštavamo sve zainteresovane da će naredna Otvorena vrata biti održana u četvrtak, 19. septembra, sa početkom u 12 časova.

DETALjNIJE >>

SEMINAR U KOPRU

4. septembar 2013.

U slovenačkom gradu Kopru će se od 16-17. septembra održati regionalni sastanak pod nazivom „Politika intelektualne svojine za univerzitete i naučno-istraživačke institucije“. Događaj organizuju Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) i Univerzitet Primorska iz Kopra.

DETALjNIJE >>

EVROPSKA NAGRADA ZA NAJBOLjEG PRONALAZAČA - PRODUŽETAK ROKA ZA PRIJAVE

EVROPSKA NAGRADA ZA NAJBOLjEG PRONALAZAČA - PRODUŽETAK ROKA ZA PRIJAVE

3. septembar 2013.

Prijem prijava za učešće na takmičenju za Evropsku nagradu za najboljeg pronalazača 2014. godine se produžava, zbog velikog interesovanja pronalazača koji su osmislili pronalazak za koji je odobren evropski patent.

DETALjNIJE >>

ZAVOD NA SAJMU INOCOOP 2013

ZAVOD NA SAJMU INOCOOP 2013

2. septembar 2013.

Četrnaesti međunarodni sajam inovacija, kooperacije i preduzetništva INOCOOP 2013 svečano je zatvoren 31. avgusta. Ovaj događaj je ugostio brojne strane i domaće izlagače, a na sajmu je tradicionalno učestvovao i Zavod za intelektualnu svojinu.

DETALjNIJE >>

PROCENITE POTENCIJAL ZNANjA KOJIM RASPOLAŽE VAŠA FIRMA

2. septembar 2013.

Sa zadovoljstvom želimo da obavestimo sve zainteresovane osobe da je specijalizovani program za procenu upravljanja resursima znanja pod nazivom IP Response sada dostupan i na srpskom jeziku.

DETALjNIJE >>

REGIONALNI SEMINAR O PRINUDNOM SPROVODjENjU PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE

2. avgust 2013.

U beogradskom hotelu Zira će se od 11-12. septembra 2013. godine održati „Regionalni seminar o prinudnom sprovođenju prava intelektualne svojine“, koji zajednički organizuju Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) i Zavod za intelektualnu svojinu. Seminar je namenjen predstavnicima državnih institucija i privatnog sektora.

DETALjNIJE >>

JAVNI POZIV ZA FINANSIRANjE INOVATIVNIH KOMPANIJA

29. jul 2013.

U toku su javni pozivi u okviru Programa ranog razvoja (Mini Grants) i Programa sufinansiranja inovacija (Matching Grants) za dodelu finansijskih sredstava inovativnim kompanijama, koje vodi Fond za inovacionu delatnost. Deo dodeljenih sredstava u okviru ovih programa namenjen je finansiranju zaštite prava intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

SEMINAR ZA PREDSTAVNIKE INSTITUTA PKB AGROEKONOMIK

SEMINAR ZA PREDSTAVNIKE INSTITUTA PKB AGROEKONOMIK

23. jul 2013.

Za predstavnike Instituta PKB Agroekonomik danas je u Zavodu održano predavanje o pravima intelektualne svojine. Imajuću u vidu da se ovaj institut bavi pre svega dobijanjem novih biljnih sorti akcenat je stavljen na zaštitu znaka žigom.

DETALjNIJE >>

DAN RODjENjA NIKOLE TESLE - DAN NAUKE U REPUBLICI SRBIJI

DAN RODjENjA NIKOLE TESLE - DAN NAUKE U REPUBLICI SRBIJI

10. jul 2013.

Deseti jul se u Republici Srbiji obeležava kao Dan nauke. Na današnji dan se pre 157 godina rodio istaknuti srpski naučnik i pronalazač Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u svetskoj istoriji, počasni doktor nauka na 11 univerziteta u svetu i autor više od 700 patenata. Tim povodom će se u našoj zemlji održati brojne manifestacije u čast velikog inovatora.

DETALjNIJE >>

PRIJAVLjIVANjE ZA EVROPSKU NAGRADU ZA NAJBOLjEG PRONALAZAČA U TOKU

PRIJAVLjIVANjE ZA EVROPSKU NAGRADU ZA NAJBOLjEG PRONALAZAČA U TOKU

8. jul 2013.

U toku je prijavljivanje za takmičenje za Evropsku nagradu za najboljeg pronalazača 2014. godine, u organizaciji Evropskog zavoda za patente.

DETALjNIJE >>

NOVI ZAKON O ZAŠTITI POLUPROVODNIČKIH PROIZVODA

NOVI ZAKON O ZAŠTITI POLUPROVODNIČKIH PROIZVODA

3. jul 2013.

Dana 3. jula 2013. godine stupio je na snagu je Zakon o zaštiti poluprovodničkih proizvoda. Ova oblast je ranije bila regulisana Zakonom o zaštiti topografija integrisanih kola. Donošenje Zakona o zaštiti poluprovodničkih proizvoda je proisteklo iz potrebe da se poboljša zakonodavni okvir u ovoj oblasti, kao i iz potrebe usklađivanja sa međunarodnim propisima i propisima Evropske unije.

DETALjNIJE >>

INFO DAN ZA KOMPANIJE KOJIMA JE ODOBRENO FINANSIRANjE U OKVIRU DVA PROGRAMA FONDA ZA INOVACIONU DELATNOST

INFO DAN ZA KOMPANIJE KOJIMA JE ODOBRENO FINANSIRANjE U OKVIRU DVA PROGRAMA FONDA ZA INOVACIONU DELATNOST

3. jul 2013.

Danas je u prostorijama Zavoda održan Info dan u zajedničkoj organizaciji Fonda za inovacionu delatnost i Zavoda za intelektualnu svojinu. Ovaj događaj je organizovan za firme kojima je odobreno finansiranje u okviru Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija koje vodi Fond za inovacionu delatnost.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjE O OZNAKAMA GEOGRAFSKOG POREKLA U VRNjAČKOJ BANjI

PREDAVANjE O OZNAKAMA GEOGRAFSKOG POREKLA U VRNjAČKOJ BANjI

1. jul 2013.

U Vrnjačkoj Banji je u periodu od 28-30. juna održan Mini biznis samit u organizaciji Etno centra Gegula pod pokroviteljstvom grada Kraljeva, Regionalne privredne komore Kraljevo i opštine Vrnjačka Banja. Prvog dana samita je održano predavanje o intelektualnoj svojini, sa naglaskom na zaštiti proizvoda oznakama geografskog porekla.

DETALjNIJE >>

DIPLOMATSKA KONFERENCIJA ZA UNAPREDjENjE PRISTUPA AUTORSKIM DELIMA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

DIPLOMATSKA KONFERENCIJA ZA UNAPREDjENjE PRISTUPA AUTORSKIM DELIMA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

20. jun 2013.

Cilj diplomatske konferencije koja se od 17-28. juna održava u marokanskom gradu Marakešu je usvajanje međunarodnog ugovora o lakšem pristupu delima autorskih prava za osobe sa umanjenom sposobnošću vida i osobe sa umanjenom sposobnošću korišćenja štampanih dela. Na konferenciji je, pored zvaničnika iz brojnih zemalja, govorila i Branka Totić, šef delegacije Republike Srbije i direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjE O PRAVIMA INTELEKTUALNE SVOJINE NA FAKULTETU TEHNIČKIH NAUKA U ČAČKU

PREDAVANjE O PRAVIMA INTELEKTUALNE SVOJINE NA FAKULTETU TEHNIČKIH NAUKA U ČAČKU

20. jun 2013.

Juče je u Čačku na Fakultetu tehničkih nauka održano predavanje „Osnove o pravima intelektualne svojine i patentne zaštite“ za profesore, asistente i druge zaposlene na fakultetu, sa posebnim osvrtom na značaj zaštite rezultata istraživanja nastalih na univerzitetima patentom. U okviru predavanja predstavljen je i Priručnik za nastavu o patentima kao nastavni materijal za korišćenje od strane profesora.

DETALjNIJE >>

POTPISAN UGOVOR IZMEDjU ZAVODA ZA INTELEKTUALNU SVOJINU I UNIVERZITETA U BEOGRADU O NASTAVKU SARADNjE

20. jun 2013.

Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije i Univerzitet u Beogradu su 11. juna potpisali ugovor, na osnovu kojeg će se nastaviti podrška Zavoda aktivnostima Centra za transfer tehnologije u okviru promovisanja i komercijalizacije prava intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

PREDSTAVLjEN PROJEKAT EVLIA NAMENjEN RAZVOJU METODOLOGIJE ZA VREDNOVANjE INTELEKTUALNE SVOJINE

PREDSTAVLjEN PROJEKAT EVLIA NAMENjEN RAZVOJU METODOLOGIJE ZA VREDNOVANjE INTELEKTUALNE SVOJINE

19. jun 2013.

U Privrednoj komori Beograda je juče predstavljen projekat EVLIA – Korišćenje intelektualne svojine i nematerijalnih dobara kao dodatni podsticaj pri finansiranju malih i srednjih preduzeća, koji se realizuje u okviru EU Programa transnacionalne saradnje za jugoistočnu Evropu. Zavod za intelektualnu svojinu je pridruženi partner Privrednoj komori Beograda u sprovođenju ovog projekta.

DETALjNIJE >>

JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O POSEBNIM OVLAŠĆENjIMA RADI EFIKASNE ZAŠTITE PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE

18. jun 2013.

Javna rasprava o Nacrtu zakona sprovodi se od 10. juna do 1. jula 2013. godine.

Učesnici u javnoj raspravi su sva zainteresovana pravna i fizička lica, a naročito titulari prava intelektualne svojine, organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava i sva druga lica koja su na neki način povezana sa proizvodnjom i prometom roba zaštićenih normama intelektualne svojine ili pak lica koja se bave pružanjem usluga označenih pravima intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

ODRŽAN SEMINAR "KAKO I ZAŠTO ŠTITITI PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE" U NIŠU

ODRŽAN SEMINAR "KAKO I ZAŠTO ŠTITITI PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE" U NIŠU

18. jun 2013.

Juče je u Nišu, u Regionalnom trening centru za razvoj zaposlenih u obrazovanju, održan seminar “Kako i zašto štititi prava intelektualne svojine” za niški klaster naprednih tehnologija NiCAT, u organizaciji EIC i predstavnika NiCAT.

DETALjNIJE >>

SEMINAR ZA UDRUŽENjE „SERBIA ORGANICA“

SEMINAR ZA UDRUŽENjE „SERBIA ORGANICA“

12. jun 2013.

Stručnjaci Edukativno-informativnog centra održali su 12. juna 2013. u Zavodu osnovni seminar o pravima intelektualne svojine. Učesnici seminara su bili predstavnici Instituta za povrtarstvo iz Smederevske Palanke, udruženja „Serbia Organica“, sertifikacione kuće Ecocert Balkan doo, kao i drugih privrednih društava.

DETALjNIJE >>

OBUKA ZA TURISTIČKE INSPEKTORE

OBUKA ZA TURISTIČKE INSPEKTORE

10. jun 2013.

Stručnjaci Zavoda za intelektualnu svojinu su za predstavnike turističke inspekcije u odeljenjima u Novom Sadu, Kruševcu i Nišu, 25. maja i 6. juna održali tri radionice na temu “Praksa Zavoda u postupku za priznanje žiga”.

DETALjNIJE >>

OKONČANA DVODNEVNA RADIONICA U OKVIRU IPORTA PROJEKTA

OKONČANA DVODNEVNA RADIONICA U OKVIRU IPORTA PROJEKTA

7. jun 2013.

Juče je u Zavodu za intelektualnu svojinu završena dvodnevna radionica o unapređenju usluga i uspostavljanju nacionalne mreže organizacija za podršku malim i srednjim preduzećima, u okviru IPorta projekta. Među učesnicima su, pored predstavnika Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, bili predstavnici brojnih evropskih zavoda, Evropske komisije i istraživačkog centra Henri Tudor iz Luksemburga.

DETALjNIJE >>

ODRŽAN SEMINAR O KOLEKTIVNOM OSTVARIVANjU PRAVA AUTORA I IZDAVAČA ŠTAMPANIH IZDANjA

ODRŽAN SEMINAR O KOLEKTIVNOM OSTVARIVANjU PRAVA AUTORA I IZDAVAČA ŠTAMPANIH IZDANjA

7. jun 2013.

U sredu 5. juna 2013. godine je u Privrednoj komori Srbije održan seminar na temu kolektivnog ostvarivanja prava autora književnih dela i drugih vrsta dela izdatih u štampanoj formi, kao i prava izdavača tih dela. Seminar je organizovala Međunarodna federacija organizacija koje kolektivno ostvaruju reprografska prava (IFRRO), u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu.

DETALjNIJE >>

SEMINAR O KORIŠĆENjU INTELEKTUALNE SVOJINE U ENERGOPROJEKT HOLDINGU

SEMINAR O KORIŠĆENjU INTELEKTUALNE SVOJINE U ENERGOPROJEKT HOLDINGU

5. jun 2013.

Stručnjaci Edukativno-informativnog centra su juče u prostorijama Energoprojekt holdinga održali seminar o intelektualnoj svojini i njenom korišćenju za dvadesetak zaposlenih u ovoj kompaniji. Fokus predavanja bio je na sistemu patentne zaštite, identifikacije poslovnih tajni i poverljivih informacija, kao i na vidovima korišćenja prava intelektualne svojine na tržištu.

DETALjNIJE >>

OBAVEŠTENjE O USKLADjENIM DINARSKIM IZNOSIMA

4. jun 2013.

Obaveštavamo sve zainteresovane da je Vlada Republike Srbije donela Usklađene dinarske iznose koji su objavljeni u „Službenog glasniku RS“, broj 47/13. Nove tarife su stupile na snagu 1. juna 2013. godine.

DETALjNIJE >>

VAŽNO OBAVEŠTENjE O RADU JAVNE ČITAONICE

3. jun 2013.

Obaveštavamo sve korisnike usluga javne čitaonice Zavoda da će raspoloživost ove prostorije biti ograničena u periodu od srede, 5. juna, do četvrtka, 6. juna, u periodu od 11 do 14 časova, zbog organizacije seminara. Zahvaljujemo se na razumevanju.

DETALjNIJE >>

PROGRAM INTEGRISANE PODRŠKE INOVACIJAMA

PROGRAM INTEGRISANE PODRŠKE INOVACIJAMA

31. maj 2013.

U okviru projekta Program integrisane podrške inovacijama čiji je korisnik Ministarstvo finansija i privrede održan je trodnevni trening za mrežu predstavnika lokalnih info-centara za inovacije za podršku malim i srednjim preduzećima. Trećeg dana treninga održanog u Hotelu Moskva, predstavljena je i uloga Edukativno-informativnog centra (EIC) Zavoda u pružanju podrške za inovativna MSP pomoću različitih usluga koje EIC pruža, kao i značaj zaštite prava IS za MSP.

DETALjNIJE >>

SEMINAR O KOLEKTIVNOM OSTVARIVANjU PRAVA AUTORA I IZDAVAČA ŠTAMPANIH IZDANjA

30. maj 2013.

Zavod za intelektualnu svojinu i Međunarodna federacija organizacija koje kolektivno ostvaruju reprografska prava (IFRRO) zajednički organizuju jednodnevni seminar o kolektivnom ostvarivanju prava autora književnih dela i drugih vrsta dela izdatih u štampanoj formi, kao i prava izdavača autorskih dela izdatih u štampanoj formi na posebnu naknadu, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. Seminar će se održati 5. juna 2013. godine u Privrednoj komori Srbije, Velika sala, na drugom spratu, Terazije 23, u Beogradu.

DETALjNIJE >>

ZAVOD NA 80. MEDjUNARODNOM SAJMU POLjOPRIVREDE U NOVOM SADU

ZAVOD NA 80. MEDjUNARODNOM SAJMU POLjOPRIVREDE U NOVOM SADU

26. maj 2013.

U subotu, 24. maja, svečano je zatvoren 80. međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu, na kojem je tradicionalno učestvovao i Zavod za intelektualnu svojinu, uz podršku Evropskog zavoda za patente.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjE U INSTITUTU ZA PREHRAMBENE TEHNOLOGIJE U NOVOM SADU

24. maj 2013.

U okviru radionice „How to commercialise research results in the Western Balkans“ koju su organizovali koordinatori i partneri iz organizacije SEE-ERA.net Plus – JERPs (Joint European Research Projects) u oblasti poljoprivrede, u prostorijama Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu je u četvrtak, 23. maja, održana prezentacija od strane Zavoda za intelektualnu svojinu.

DETALjNIJE >>

PRVI SASTANAK EVROPSKE PATENTNE ORGANIZACIJE U BEOGRADU

PRVI SASTANAK EVROPSKE PATENTNE ORGANIZACIJE U BEOGRADU

20. maj 2013.

U petak 17. maja 2013. godine, u hotelu Metropol u Beogradu je održan prvi sastanak Evropske patentne organizacije (EPO) u Srbiji - godišnji sastanak Ujedinjenog evropskog patentnog registra (Federated European Patent Register Service Event). Sastanku je prisustvovao 51 učesnik, od kojih 42 iz 23 zemlje članice EPO i 9 iz EPO.

DETALjNIJE >>

RADIONICA O PRETRAŽIVANjU PATENTNE DOKUMENTACIJE

RADIONICA O PRETRAŽIVANjU PATENTNE DOKUMENTACIJE

17. maj 2013.

U Zavodu je danas održana radionica o pretraživanju patentne dokumentacije u bazi Espacenet. Na radionici su se učesnici upoznali sa Međunarodnom klasifikacijom patenata kao neophodnim alatom za pretraživanje kao i sa glavnim funkcijama i kriterijumima za pretraživanje u bazi Espacenet.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjE ZA STUDENTE DRUGE GODINE FAKULTETA ORGANIZACIONIH NAUKA

9. maj 2013.

Na Fakultetu organizacionih nauka je juče održano predavanje o intelektualnoj svojini za oko šezdeset studenata druge godine.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjE O KOLEKTIVNOM ŽIGU U REZERVATU PRIRODE ZASAVICA

PREDAVANjE O KOLEKTIVNOM ŽIGU U REZERVATU PRIRODE ZASAVICA

29. april 2013.

U okviru druge priredbe za izbor Sertifikovanog asortimana suvenira Srema u Rezervatu prirode Zasavica, u organizaciji Turističkog klastera Srema, stručnjak Edukativno-informativnog centra je održao predavanje na temu Postupak i značaj zaštite kolektivnog žiga.

DETALjNIJE >>

SVETSKI DAN INTELEKTUALNE SVOJINE

SVETSKI DAN INTELEKTUALNE SVOJINE

26. april 2013.

Zavod za intelektualnu svojinu želi da obavesti javnost u Srbiji da se 26. april širom naše planete obeležava kao Svetski dan intelektualne svojine, praznik svih inovatora i umetnika sveta. Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) je 2001. godine ustanovila ovaj praznik u cilju razvoja svesti o rastućoj ulozi intelektualne svojine u svakodnevnom životu, kao i u cilju obeležavanja doprinosa pronalazača i umetnika opštem razvoju čovečanstva.

DETALjNIJE >>

GLOBALNI KONGRES O BORBI PROTIV KRIVOTVORENjA I PIRATERIJE

GLOBALNI KONGRES O BORBI PROTIV KRIVOTVORENjA I PIRATERIJE

26. april 2013.

Danas se u Istanbulu završava globalni kongres o borbi protiv krivotvorenja i piraterije. Kongres je 24. aprila otvorio turski premijer, Redžep Erdogan. Poslednjeg dana kongresa, ujedno i na Svetski dan intelektualne svojine, govorila je i direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, Branka Totić.

DETALjNIJE >>

ISPIT ZA ZASTUPNIKE

26. april 2013.

Zavod za intelektualnu svojinu objavljuje da će se pismeni deo posebnog stručnog ispita za lica koja se bave zastupanjem u postupku zaštite pronalazaka, žigova, industrijskog dizajna i oznaka geografskog porekla održati u prostorijama Zavoda za intelektualnu svojinu dana 4.6.2013. godine, sa početkom u 10 časova.

DETALjNIJE >>

O KORIŠĆENjU INTELEKTUALNE SVOJINE U BAČKOJ PALANCI

O KORIŠĆENjU INTELEKTUALNE SVOJINE U BAČKOJ PALANCI

24. april 2013.

Na poziv Udruženja pronalazača i inovatora Čelareva i Bačke Palanke, stručnjaci Edukativno-informativnog centra su juče u Bačkoj Palanci održali seminar na temu „korišćenje intelektualne svojine na tržištu“.

DETALjNIJE >>

INTELEKTUALNA SVOJINA ZA TEHNOLOŠKE BROKERE

INTELEKTUALNA SVOJINA ZA TEHNOLOŠKE BROKERE

24. april 2013.

Za mrežu tehnoloških brokera, čije je uspostavljanje jedan od ciljeva Projekta integrisane podrške inovacijama a čiji je korisnik Ministrastvo finansija, u okviru trodnednog treninga je održano i predavanje o pravima intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

SEMINAR U PROKUPLjU

18. april 2013.

U organizaciji Regionalne razvojne agencije Jug i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Prokuplje, u svečanoj sali opštine Prokuplje je održan seminar o intelektualnoj svojini. Stručnjak Edukativno-informativnog centra održao je predavanja o značaju zaštite prava intelektualne svojine i vrstama prava intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

SEMINAR ZA PROIZVODjAČE HERBALNIH SIROVINA I PROIZVODA

SEMINAR ZA PROIZVODjAČE HERBALNIH SIROVINA I PROIZVODA

17. april 2013.

Stručnjaci Edukativno-informativnog centra su danas održali seminar za članove Udruženja proizvođača herbalnih sirovina i herbalnih proizvoda – Herbal PharmaNet, na kome su učesnicima bili predstavljeni načini zaštite pojedinih prava intelektualne svojine koji su bitni za njihovo poslovanje.

DETALjNIJE >>

ZAVOD NA FESTIVALU „NAUČNE ČAROLIJE 4“ U POŽAREVCU

ZAVOD NA FESTIVALU „NAUČNE ČAROLIJE 4“ U POŽAREVCU

16. april 2013.

U Požarevcu je juče održan festival "Naučne čarolije 4" u organizaciji Osnovne škole "Dositej Obradović" iz Požarevca, koja ove godine slavi dvesta osamdeset godina postojanja. Na ovom događaju učestvovao je i Zavod za intelektualnu svojinu.

DETALjNIJE >>

PRETRAŽIVANjE PATENTNIH BAZA KAO IZVORA IDEJA NA PUTU KA INOVACIJAMA

PRETRAŽIVANjE PATENTNIH BAZA KAO IZVORA IDEJA NA PUTU KA INOVACIJAMA

15. april 2013.

U petak, 12. aprila, u prostorijama Edukativno-informativnog centra Zavoda održana je radionica „Pretraživanje patentnih baza kao izvora ideja na putu ka inovacijama“ u okviru ICES projekta za unapređenje konkurentnosti srpskih preduzeća pomoću transfera novih tehnologija i podrške inovacijama.

DETALjNIJE >>

SEMINAR U INSTITUTU ZA FIZIKU

15. april 2013.

Seminar o osnovama intelektualne svojine i patentne zaštite održan je danas za oko 30 saradnika Instituta za fiziku. Posebno je istaknut značaj patentne zaštite i intelektualne svojine za Institut za fiziku kao vodeću naučno istraživačku organizaciju u Republici Srbiji uz navođenje primera transfera tehnologije i uspešne komercijalizacije intelektualne svojine.

DETALjNIJE >>

O AUTORSKIM PRAVIMA ZA STUDENTE FAKULTETA ORGANIZACIONIH NAUKA

O AUTORSKIM PRAVIMA ZA STUDENTE FAKULTETA ORGANIZACIONIH NAUKA

12. april 2013.

Pred oko sedamdeset studenata treće godine Fakulteta organizacionih nauka, smer „Informacioni sistemi“, juče je održan seminar o autorskim pravima i osnovama sistema intelektualne svojine. Predavači Zavoda za intelektualnu svojinu su govorili o sistemu intelektualne svojine, korišćenju patenata i žigova, predstavljeni su brojni slučajevi iz prakse širom sveta, dok je fokus seminara bio na zaštiti softvera autorskim pravom.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjA ZA INSTITUT ZA RUDARSTVO I METALURGIJU BOR

11. april 2013.

Predstavnici Edukativno-informativnog centra su juče održaili predavanje o značaju zaštite i ekonomskog iskorišćavanja IS u radu naučno-istraživačkih ustanova u Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru. Predavanju je prisustvovalo oko 40 naučnih radnika i istraživača ovog instituta, kao i nekoliko predstavnika Tehničkog fakulteta u Boru.

DETALjNIJE >>

OBUKA PREDSTAVNIKA TURISTIČKE INSPEKCIJE

OBUKA PREDSTAVNIKA TURISTIČKE INSPEKCIJE

10. april 2013.

Za predstavnike Turističke inspekcije je u protekla dva dana u Zavodu organizovana radionica u vezi sa postupkom za priznanje prijave za zaštitu znaka žigom. Dve grupe inspektora imale su priliku da slušaju predavanja o sistemu zaštite žigova, podobnosti i sličnosti, razlozima za odbijanje prijave za priznanje žiga, ali i da lično učestvuju u rešavanju dve studije slučaja.

DETALjNIJE >>

OBUKA ZA POLAZNIKE PRAVOSUDNE AKADEMIJE

OBUKA ZA POLAZNIKE PRAVOSUDNE AKADEMIJE

8. april 2013.

U petak je u Zavodu održana obuka za polaznike prve i druge generacije Pravosudne akademije. Polaznicima obuke je predstavljena praksa Zavoda u odlučivanju u postupku za priznanje žiga i razlozima za oglašavanje ništavim, a pre svega zbog podobnosti i sličnosti žiga. Takođe, predstavljeno je i kolektivno ostvarivanje autorskog prava muzičkih stvaralaca, interpretatora i proizvođača fonograma.

DETALjNIJE >>

PREDAVANjE NA FAKULTETU ORGANIZACIONIH NAUKA

PREDAVANjE NA FAKULTETU ORGANIZACIONIH NAUKA

2. april 2013.

Danas je na Fakultetu organizacionih nauka održano predavanje „Intelektualna svojina i njena tržišna upotreba“. Pred više od osamdeset studenata druge godine koji slušaju nastavu na engleskom jeziku, stručnjak Edukativno-informativnog centra je predstavio karakteristike savremenog sistema intelektualne svojine, uz specijalan osvrt na sve korporativne manevre i aranžmane koje upravljanje pravima intelektualne svojine u globalnom okruženju pruža.

DETALjNIJE >>

ODRŽAN PETI FESTIVAL "NAUK NIJE BAUK"

ODRŽAN PETI FESTIVAL "NAUK NIJE BAUK"

1. april 2013.

U Nišu je od 29-30. marta održan peti festival „Nauk nije bauk“ sa mnogobrojnim postavkama i predavanjima. Na festivalu je svojim štandom, kao i specijalnim predavanjem, učestvovao i Zavod za intelektualnu svojinu.

DETALjNIJE >>

OBJAVLjEN 14. JAVNI POZIV ZA DODELU BESPOVRATNIH FINANSIJSKIH SREDSTAVA ZA IZVOZNIKE

OBJAVLjEN 14. JAVNI POZIV ZA DODELU BESPOVRATNIH FINANSIJSKIH SREDSTAVA ZA IZVOZNIKE

1. april 2013.

SIEPA je raspisala 14. javni poziv za dodelu 110 miliona dinara bespovratne finansijske pomoći malim i srednjim preduzećima za finansiranje aktivnosti koje doprinose povećanju izvoza. Od ove godine uvedene su i nove aktivnosti kao što su lokalizacija softverskih proizvoda i zaštita intelektualne svojine (zaštita žiga i industrijskog dizajna, zaštita topografije integrisanih kola, deponovanje softvera kao autorskog dela). Rok za podnošenje prijava je 26. april.

DETALjNIJE >>

ODRŽAN SEMINAR O PATENTNOM SISTEMU

ODRŽAN SEMINAR O PATENTNOM SISTEMU

28. mart 2013.

Danas je u Zavodu održan seminar „Uvod u patentni sistem“ u organizaciji Edukativno-informativnog centra. Seminar je privukao veliku pažnju, te je na njemu učestvovalo oko četrdeset predstavnika malih i srednjih preduzeća, naučnih i istraživačko-razvojnih instituta, udruženja pronalazača, advokatskih kancelarija i drugih.

DETALjNIJE >>

ZAVRŠENA KAMPANjA „NE NA RAČUN DRUGIH“

ZAVRŠENA KAMPANjA „NE NA RAČUN DRUGIH“

22. mart 2013.

U četvrtak, 21. marta 2013. godine, u prostorijama Američke privredne komore Smiljanićeva 24/1, Beograd, održan je skup povodom završetka kampanje pod nazivom “Ne na račun drugih”. Kampanju su zajedno organizovali Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham), u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

DETALjNIJE >>

UVOD U PATENTNI SISTEM

12. mart 2013.

Edukativno-informativni centar Zavoda za intelektualnu svojinu u četvrtak, 28. marta 2013. godine organizuje seminar „Uvod u patentni sistem“ na koji se mogu prijaviti sva zainteresovana lica iz malih i srednjih preduzeća, istraživačkih i naučnih institucija, studenti i drugi koji žele da se upoznaju sa uslovima za zaštitu pronalaska patentom i sistemom patentne zaštite, kao i da steknu osnovne informacije kako da pretraže slobodno dostupne baze patentne dokumentacije.

DETALjNIJE >>

SEMINAR O INTELEKTUALNOJ SVOJINI U DIGITALNOM OKRUŽENjU

SEMINAR O INTELEKTUALNOJ SVOJINI U DIGITALNOM OKRUŽENjU

7. mart 2013.

Danas je u Privrednoj komori Beograda održan seminar pod nazivom „Intelektualna svojina u digitalnom okruženju – Internet i novi modeli zaštite“, u organizaciji Privredne komore Beograda i Zavoda za intelektualnu svojinu.

DETALjNIJE >>

KONKURS ZA DODELU GODIŠNjIH NAGRADA U OBLASTI PRONALAZAKA, DIZAJNERSKIH REŠENjA I TEHNIČKIH UNAPREDjENjA

6. mart 2013.

U toku je konkurs za dodelu Godišnjih nagrada u oblasti pronalazaka, dizajnerskih rešenja i tehničkih unapređenja, koji organizuje Privredna komora Beograda. Predmet konkursa su rešenja koja su ostvarena u periodu od 1. oktobra 2011. do 30. septembra 2012. godine, i koja su primenjena ili se mogu primeniti u privredi Beograda.

DETALjNIJE >>

PUŠTEN U RAD NOVI IZGLED PORTALA INNOVACCESS

PUŠTEN U RAD NOVI IZGLED PORTALA INNOVACCESS

18. februar 2013.

Nedavno je pušten u rad novi izgled portala INNOVACCESS koji je kreiran okviru u projekta IPeuropAware i modernizovan pod projektom IPorta u kojem učestvuje i Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije. Ovaj portal predstavlja centralnu tačku mreže nacionalnih zavoda iz 27 zemalja Evrope i pruža razne važne informacije o sistemima intelektualne svojine u zemljama Evrope.

DETALjNIJE >>

SEMINAR U ZRENjANINU

SEMINAR U ZRENjANINU

13. februar 2013.

U Zrenjaninu je juče održan veoma posećeni seminar „Povećanje konkurentnosti pomoću prava intelektualne svojine“ u organizaciji Regionalne privredne komore Zrenjanin i Zavoda za intelektualnu svojinu.

DETALjNIJE >>

ODRŽAN SEMINAR "OD ZNAKOVA RAZLIKOVANjA I AUTORSKOG DELA DO PREPOZNATLjIVOSTI NA TRŽIŠTU"

ODRŽAN SEMINAR "OD ZNAKOVA RAZLIKOVANjA I AUTORSKOG DELA DO PREPOZNATLjIVOSTI NA TRŽIŠTU"

8. februar 2013.

Danas je u prostorijama Zavoda održan seminar pod nazivom "Od znakova razlikovanja i autorskog dela do prepoznatljivosti na tržištu". Seminar je bio namenjen predstavnicima marketinških agencija, dizajnerima, autorima logotipa, zaposlenima u konsalting firmama koje se bave izgradnjom vizualnog identiteta kompanija i drugim organizacijama koje se bave srodnim aktivnostima.

DETALjNIJE >>

USVOJENE IZMENE I DOPUNE ZAKONA O ŽIGOVIMA

5. februar 2013.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je dana 30. januara 2013. godine Zakon o izmenama i dopunama Zakona o žigovima. Ove izmene i dopune Zakona o žigovima stupaju na snagu 7. februara 2013.

DETALjNIJE >>

STUPILE NA SNAGU IZMENE NIČANSKE I BEČKE KLASIFIKACIJE

1. februar 2013.

Obaveštavamo vas da je od prvog januara 2013. godine stupila je na snagu nova verzija 10. izdanja Međunarodne klasifikacije roba i usluga za registraciju žigova (Ničanske klasifikacije), koje se na sajtu Svetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine (WIPO) označava sa NCL (10-2013).

DETALjNIJE >>

INFO DANI U NOVOM SADU I NIŠU

INFO DANI U NOVOM SADU I NIŠU

28. januar 2013.

Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu je u petak, 25. januara, održan treći info dan ICES projekta za unapređenje konkurentnosti srpskih preduzeća pomoću transfera novih tehnologija i podrške inovacijama, a čiji je nosilac Fakultet inženjerskih nauka iz Kragujevca. Četiri dana nakon toga održan je i četvrti info dan na Mašinskom fakultetu u Nišu.

DETALjNIJE >>

MODELI UGOVORA IZMEDjU NAUČNO-ISTRAŽIVAČKOG I PRIVATNOG SEKTORA

MODELI UGOVORA IZMEDjU NAUČNO-ISTRAŽIVAČKOG I PRIVATNOG SEKTORA

24. januar 2013.

Različitim programima i projektima u Srbiji pokrenute su inicijative saradnje izmedu naučno-istraživačkih institucija i malih i srednjih preduzeća. Krajem decembra meseca prethodne godine završena je jedna aktivnost ACCESS programa Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), gde su kao rezultat kreirani različiti modeli ugovora koji bi formalizovali saradnju ove dve interesne strane.

DETALjNIJE >>

POZIV ZA UČEŠĆE NA KONKURSU EVROPSKOG ZAVODA ZA PATENTE ZA NAJBOLjE INOVACIJE

POZIV ZA UČEŠĆE NA KONKURSU EVROPSKOG ZAVODA ZA PATENTE ZA NAJBOLjE INOVACIJE

17. januar 2013.

U okviru proslave 40. godišnjice potpisivanja Konvencije o evropskom patentu (KEP), Evropski zavod za patente (EPO) organizuje takmičenje za najbolju inovaciju. Cilj takmičenja je da se studentima zemalja članica Evropske patentne organizacije pruži prilika da pretraže izuzetno bogatu svetsku patentnu dokumentaciju i predlože nove oblasti primene inovacija, posebno u sektorima zelene tehnologije i održivog razvoja.

DETALjNIJE >>