Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Оптички дискови

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

26. април - Светски дан интелектуалне својине

Иновације унапређују живот

Као и сваке године, 26. априла 2017. године обележава се Светски дан интелектуалне својине. На овај начин, подиже се свест о значају улоге коју права интелектуалне својине (патенти, жигови, индустријски дизајн, ауторска права) носе у охрабривању иновативности и креативности.

Ове године, у фокусу су начини на које иновације чине живот здравијим, безбеднијим и удобнијим, притом трансформишући проблеме у напредак. Посебна пажња посвећена је подршци коју систем интелектуалне својине пружа за иновативност путем привлачења инвестиција, награђивања стваралаца, охрабривања развоја идеја и обезбеђивања да нова знања сутра буду доступна неким будућим иноваторима.

Људи свакодневно стварају необичне нове изуме како би унапредили свет. Њихови проналасци се појављују у најразличитијим облицима, од уобичајених до оних чудесних: билборд у Перуу који скупља воду из ваздуха и снабдева локалну заједницу са чистом водом за пиће; тродимензионални штампач на једном америчком универзитету који врши регенерацију оштећеног људског ткива; услуга преноса новца и микрофинансирања која се развила у Кенији; решења обновљивог снабдевања енергијом помоћу којих се напајају фрижидери у руралним крајевима Индије; батерија од графена из Кине која напаја мобилни телефон у свега неколико минута; савремене технологије из Русије помоћу којих људи са инвалидитетом лакше обављају свакодневне активности.

Од нових лекова и материјала до унапређених биљних сорти и начина комуникација, иновације чине живот здравијим, безбеднијим и удобнијим.

Иновација представља људску снагу која не познаје границе. Она претвара проблеме у напредак, разбијајући границе могућег и стварајући незамислива нова достигнућа.

Светски дан интелектуалне својине 2017. године слави управу ту креативну силу. Биће истражени начини на које су најнеобичнији светски изуми унапредили наше животе и како нове идеје помажу у борби са глобалним изазовима, попут климатских промена, здравствених тешкоћа, сиромаштва и неухрањености.

Анализираћемо на које начине систем интелектуалне својине подржава иновације привлачењем инвестиција, награђивањем стваралаца, охрабривањем развоја нових идеја и омогућавајући да нова знања буду доступна ради неких сутрашњих решења.

Више о Светском дану интелектуалне својине можете прочитати на сајту Светске организације за интелектуалну својину, на адреси: http://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/.

Порука генералног директора Светске организације за интелектуалну својину, Френсиса Гарија, поводом Светског дана интелектуалне својине

Иновације унапређују живот

"Често не посветимо довољно времена размишљању како иновације унапређују квалитет нашег живота. Човек само треба да упореди начин на који ми данас живимо са начином на који смо живели пре 100 година. Током прошлог века видели смо невероватну и изванредну трансформацију у материјалном квалитету нашег живота захваљујући увођењу безбројних нових и унапређених производа и услуга. А са невероватним новим технологијама као што је виртуелна реалност, вештачка интелигенција, штампање у три димензије, неуроморфни компјутерски чипови, нанотехнологија, роботика, едитовање гена и још много тога што ће доћи, веома су сјајни изгледи за успехе у будућности и напредак.

А ви можете питати, какве везе са тим има интелектуална својина?

Интелектуална својина је кључни део успешног система иновација. Обезбеђује повратак улагања за оне који су преузели ризик да уведу „новине“ у привреду у виду производа и услуга. Обезбеђује се оквир за веома тешко путовање пуно изазова које иде од идеје до комерцијално доступног производа или услуге.

Са кампањом коју водимо за овај дан Интелектуалне својине славимо иновације и како оне унапређују наше животе. Такође славимо све оне који предузимају ризике, све оне који су се усудили да донесу промене на боље кроз иновације.

Ове године кампања је могућност за све нас да размислимо о томе шта је све потребно да би се нешто пронашло и који су све изазови које срећемо у том процесу. То је и шанса за нас да размотримо како иновације ставити у службу и за добробит целокупног друштва.

Желим вам свима срећан, плодан и иновативан Светски дан интелектуалне својине
."

Франсис Гари
Генерални директор Светске организације за интелектуалну својину